Τόμσεν… σαν να μην πέρασε μια μέρα – “Να κοπούν συντάξεις, να αυξηθεί η φορολογία”

Τόμσεν… σαν να μην πέρασε μια μέρα – “Να κοπούν συντάξεις, να αυξηθεί η φορολογία”

(EUROKINISSI/IMF)

Ο συνταξιούχος πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στο συνέδριο του Economist, θυμήθηκε πάλι τις εποχές που… κουνούσε το δάχτυλο στους Έλληνες φορολογουμένους, ζητώντας με εμμονή μισθούς και συντάξεις σε επίπεδα Βουλγαρίας.

Επανήλθε λοιπόν προτείνοντας νέο «κούρεμα» συντάξεων, καθώς, όπως υποστήριξε, το ύψος τους θυμίζει τις… συντάξεις βόρειας Ευρώπης. Επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τη φορολογία φυσικών προσώπων, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν φορολογούν τη μεσαία τάξη.

Ο κ. Τόμσεν προέβλεψε μια νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη και επιστροφή στα Μνημόνια, όπως στις αρχές του 2010, όταν σε προγράμματα διάσωσης είχαν μπει μαζικά Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

  • «Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, αν θα είναι σε 1,2,3 χρόνια, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή, όταν θα εκδηλωθεί μεγάλη πίεση από τις χώρες του Βορρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο συνταξιούχος Πολ Τόμσεν δεν παρέλειψε να βάλει στο «κάδρο» χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς, όπως εκτίμησε, το δημόσιο χρέος τους έχει εκτοξευθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, απέφυγε -με μάλλον ειρωνικό τρόπο- να σχολιάσει την πρόβλεψή του για την Ελλάδα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως «θα υπάρξει περισσότερη λιτότητα στο μέλλον, μετά την αύξηση των κρατικών δαπανών και χρεών λόγω πανδημίας. Δεν επαρκεί ο μηχανισμός της ΕΚΤ, δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολιτικοί δεν συζητούν την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ιταλία. Η ΕΚΤ θέλει να “κουρέψει” κάποια κεφάλαια, αλλά αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, η πανδημία έχει επιτείνει τις ανισότητες Βορρά – Νότου».

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ απάντησε στον Πολ Τόμσεν, λέγοντας με νόημα πως δεν βλέπει να βρίσκονται στο τραπέζι προγράμματα διάσωσης.

Ο Δανός οικονομολόγος επαναφέρει το Grexit, καθώς, όπως εκτιμά, η Ελλάδα δεν θα αντέξει μέσα στην ευρωζώνη.

  • «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευημερήσει μέσα στην ευρωζώνη. Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν, κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρώην μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να πει μπράβο στον άνθρωπο που… έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό των Μνημονίων. «Τα εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προώθησε. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το πολιτικό κόστος γιατί συγκρούστηκε με πελατειακές σχέσεις, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τόσα όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο πρώην απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα