Η “βόμβα” Χρυσοχοΐδη που ήθελε (;) να… περάσει στο ντούκου
Μια φράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτης κατά την διάρκεια της απάντησής του στη Βουλή για την υπόθεση Φουρθιώτη δημιούργησε εύλογα ερωτήματα και απορίες σχετικά με τις προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ούτε λίγο ούτε πολύ όπως είπε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μικτού σώματος φύλαξης προσώπων από δυναμικό της ΕΛΑΣ και ιδιωτικές υπηρεσίες.
Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες δημιουργώντας εύλογα απορίες καθώς τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης (σωρεία απευθείας αναθέσεων) θέτουν θέματα διαφάνειας των διαδικασιών που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνη με θέμα:
«Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων», λέγοντας πως σε τρεις εβδομάδες θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, «με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, που θα περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα του σώματος φύλαξης, και θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών και γενικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Όσον αφορά το θέμα της φύλαξης του τηλεπουρουσιαστή που έχει αναστατώσει τη «γαλάζια πολυκατοικία» παραδέχθηκε πως για δέκα μήνες είχε την προστασία δύο αστυνομικών και για ένα μήνα τεσσάρων αλλά «ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί και ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα».
Παράλληλα υπερασπίστηκε τη διάθεση αστυνομικής προστασίας στον Μένιο Φουριώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες».
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Καμίνης, επέπληξε την ηγεσία του υπουργείο λέγοντας ότι ακόμα και το FBI ανακοινώνει τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν τον πρόεδρο της χώρας, το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις πρεσβείες, ζητώντας την ενημέρωση της Βουλής με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη δύναμη φύλαξης. Για την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή είπε ότι «σκανδάλισε την κοινή γνώμη, που μπορεί να μην δικαιούται να γνωρίζει ποιος φυλάσσεται και για ποιους λόγους, αλλά με αυτή την ξαφνική απόφαση αφαίρεσης ολοσχερώς της δύναμης [..]».