Στο “μικροσκόπιο” η απόφαση για άνοιγμα των λυκείων με στοιχεία – Ποιος έχει δίκιο; Είναι ρίσκο;
Προβληματισμό και σύγχυση προκαλούν για ακόμη μια φορά οι αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών ως απόρροια των κυβερνητικών “πιέσεων” και ειδικότερα οι διαφωνίες κορυφαίων επιστημόνων, όσον αφορά στη λειτουργία των Λυκείων που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Το ζητούμενο είναι αν και εφόσον η επιλογή είναι σωστή και αν αυτοί που διαφώνησαν έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Εφόσον τα δείγματα γραφής από την κινητικότητα των μαθητών κριθούν θετικά και δεν απειλήσουν τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, το σχέδιο είναι μάλιστα αμέσως μετά το Πάσχα να ανοίξουν και τα Γυμνάσια μαζί με τα Δημοτικά σχολεία.
Η σκέψη οι μαθητές του Γυμνασίου να επιστρέψουν στις τάξεις από τη Δευτέρα 19 Απριλίου απομακρύνεται, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
Τα να ανοίξουν τα σχολεία για μια μόνο εβδομάδα, δηλαδή στις 19/4 δεν θα είχε κανένα νόημα και γι’ αυτό η Κυβέρνηση επέμεινε για την 12η Απριλίου. Την ίδια στιγμή, επειδή η όποια επιπλέον επιβάρυνση θα διαφανεί όταν και πάλι θα κλείσουν τα σχολεία λόγω Πάσχα, ίσως να μην υπάρξει η σύνδεση ανοίγματος σχολείων και αύξησης κρουσμάτων αφού τότε το κύριο θέμα θα είναι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Στην συνεδρίαση των ειδικών αναμετρήθηκαν δύο απόψεις από πλευράς Λοιμωξιολόγων απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για άνοιγμα του Λυκείου, την οποία μετέφερε στην αίθουσα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Στη συνεδρίαση καταγράφτηκε και η ηχηρή διαφωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η κινητικότητα των εφήβων μαθητών στη βαριά επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως στο Σύστημα Υγείας, που καθημερινά δίνει μάχη αντοχών.
- Κατά τον κ. Τσιόδρα θα ήταν πιο ασφαλές να εξεταστεί το θέμα την επόμενη εβδομάδα, οπότε και οι Επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.
Ωστόσο ο καθηγητής χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το δείγμα των δεκάδων χιλιάδων τεστ που θα διενεργούνται καθημερινά σε εφήβους (σχολεία) και άτομα παραγωγικής ηλικίας (λιανεμπόριο), κάτι που θα επιτρέψει να καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η εικόνα της πανδημίας.
Τελικά τα επιδημιολογικά στοιχεία ποιοι δικαιώνουν;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία -νοσηλευόμενοι, μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, διασωληνώσεις- δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι η χειρότερη από ποτέ. Ίσως η Κυβέρνηση αναμένει τις διακοπές τους Πάσχα να απορροφήσουν τους νέους “κραδασμούς” της αύξησης της κινητικότητας.
Ο μόνος θετικός δείκτης που καταγράφεται, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, Rt, που με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκεται κάτω από τη μονάδα στο 0,96 (από 0,97 μία εβδομάδα πριν).
Από κει και πέρα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
- Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.37% σε σύνολο 113.766 RT-PCR και 220.256 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα πριν (22 – 28 Μαρτίου – Iso Week 12) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11% σε σύνολο 101.077 RT-PCR και 178.664 Rapid Ag τεστ.
- Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.453, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.615. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,32. Μια εβδομάδα πριν οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.130, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.499. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,25.
- Ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων χθες διαμορφώθηκε στις 3054 διαγνώσεις ενώ την 31η Μαρτίου ήταν στις 2620 ήτοι αύξηση 11,6%.
- Ο 7ήμερος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν με βάση μέχρι και τα χθεσινά στοιχεία 754 ενώ μια βδομάδα πριν ήταν 727, δηλαδή διαπιστώνεται αύξηση και όχι σταθεροποίηση.
- Ο 7ήμερο μέσος όρος θανάτων είναι 73 έναντι 63 μια βδομάδα πριν δηλαδή αύξηση περίπου 16%.
- Στην Αττική σταθερά πλέον επιβεβαιώνονται λιγότερα από τα μισά νέα κρούσματα και άρα η αύξηση αφορά στη διασπορά της επιδημίας σε πολλές άλλες περιφέρειες με την Θεσσαλονίκη να ανησυχεί ιδιαίτερα.
- Η διαδικασία των αυτοελέγχων ως εγγύηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει δοκιμαστεί πιλοτικά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αποδοτικότητα του μέτρου το προσεχές διάστημα.
Συμπερασματική η απόφαση που κατάφερε για άλλη μια φορά να αποσπάσει η κυβέρνηση από την επιτροπή των ειδικών χωρίς να έχει ακόμη αποτυπωθεί στην πορεία της επιδημίας η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου αλλά και η άρση των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα ή για ψώνια τις καθημερινές, είναι ένα νέο ρίσκο.
Επίσης με λιανεμπόριο και σχολεία ανοιχτά και με αδυναμία της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης να αναχαιτίσει την αύξηση της διασπορά του κοροναϊού, θεωρείται σίγουρο ότι το ερχόμενο Πάσχα θα βρει όλους μας με ιδιαίτερα έντονους περιορισμούς και με τους επιδημιολογικούς δείκτες στο κόκκινο.