Προειδοποίηση ΣΥΡΙΖΑ σε Τασούλα: Αλλαγή λειτουργίας αλλιώς θα απέχουμε
Nα μπεί τέλος στις πρακτικές υποβάθμισης της Βουλής με το πρόσχημα της πανδημίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, προειδοποιώντας με αποχώρηση από τις ψηφοφορίες. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία όπως σημειώνει, έχει υποβαθμισθεί στο όνομα της πανδημίας.
Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, επανέφερε εμφατικά το θέμα της επιστολικής ψήφου των βουλευτών, κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες.
Ο Κώστας Τασούλας επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους του συστήματος, για την αλλαγή της διαδικασίας, με την ‘Ολγα Γεροβασίλη να ζητεί την κλήση την εταιρίας για επίσημη ενημέρωση, διαφορετικά,συμπλήρωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες, όπως προειδοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να επανέλθει σε πλήρη σύνθεση η λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επικαλούμενη την άρση ορισμένων περιορισμών, όπως το άνοιγμα των Λυκείων. Σημειώνεται ότι ενώ το Σώμα της Διάσκεψης αποτελείται από 25 μέλη, την περίοδο της καραντίνας λειτουργεί με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών.
Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».
«Είναι θεσμική μας υποχρέωση», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου, όσο και για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει, κάτι που μας επιβάλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος, ακόμα και την προσφυγή στην δικαιοσύνη».