Ντράγκι κατά Ερντογάν για το sofagate – Τον αποκάλεσε “δικτάτορα”
Την αντίθεση του με την συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τη στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε:
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Ευρώπη, μετά την προσβλητική στάση του tούρκου προέδρου προς την πρόεδρο της Κομισιόν.
Το θέμα φιλοξενείται στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, τα οποία σχολιάζουν επικριτικά το ύφος του Ερντογάν, κατά τη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να συνεχίσει τη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε «περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο του καναπέ» (sofagate).
«Kαλωσορίζουμε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον σχόλιο να κάνουμε», σημείωσε ο Ερίκ Μαμέρ, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να δείχνει ενότητα, όταν έχει να κάνει με τρίτες χώρες και εταίρους».
Επιπροσθέτως, σημείωσε «ότι στην ουσία το μήνυμα που έδωσαν και οι δύο πρόεδροι, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις τουρκικές αρχές, χαρακτηριζόταν από την ενότητα του, την ειλικρίνειά του και την προθυμία να εξεταστεί το πώς θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».
Τέλος, ο κ. Μαμέρ επισήμανε ότι, «ακόμη μία φορά υπήρξε περιστατικό, αλλά η πρόεδρος αποφάσισε να συνεχίσει τη συνάντηση. Σ’ αυτό πρέπει να εστιάζει ο κόσμος, τη σχέση με την Τουρκία».