Τσίπρας στην ΕΣΕΕ: Το σχέδιο για βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας
Την ανάγκη ενός σχεδιασμού για μια «βιώσιμη επόμενη ημέρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Εστιάζοντας στις προτάσεις για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, έθεσε τους βασικούς πυλώνες (θα παρουσιαστούν αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα) που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ένα μόνιμο πτωχευτικό πλαίσιο, σε αντικατάσταση αυτού που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, ότι «είναι μονόδρομος, όσο κι αν σήμερα η κυβέρνηση το αρνείται, δεδομένου ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη επανεκκίνηση οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, αν δεν υπάρξει αυτή η ορθολογική προσέγγιση (…)».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη χθεσινή, αντίστοιχη ομιλία του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «έσπευσε να πεί ότι η υγεία και η οικονομία είναι στα δικά σας χέρια. Να πω ότι αυτό είναι μια εύκολη λύση». «Να μεταφέρουμε την ευθύνη στους ανθρώπους που είναι ήδη πληττόμενοι», σχολίασε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες».
Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έκανε εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας, υπενθυμίζοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν στην ύφεση του 2020 υποστήριξε ότι «διαφαίνεται ο κίνδυνος λουκέτων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, με τις προβλέψεις των εγχώριων φορέων να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες».
Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι «ο δρόμος της κυβέρνησης είναι τα δάνεια να δοθούν στις επιχειρήσεις με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου», εξηγώντας πως αυτό, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «δεν θα δώσει καμία δυνατότητα για να επωφεληθούν από όλο αυτό τον πακτωλό των χρημάτων των 30 δισ. για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», αφήνοντας αιχμές ότι με αυτόν τον τρόπο, «τα οφέλη από το δημόσιο χρήμα θα πάνε στις τράπεζες» και όχι «στις επιχειρήσεις».
«Εμείς δεν θεωρούμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ζόμπι. Το αντίθετο. Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας πρέπει να στηριχθεί σε δίκαιες και στέρεες βάσεις. Πρέπει να στηριχθεί στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Για να δοθεί η δυνατότητα σε μια ολόκληρη γενιά να παράξει, να δημιουργήσει στη χώρα της», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.