Μανωλόπουλος για AstraZeneca: “Σε μια γυναίκα 30-40 ετών θα της έλεγα μην το κάνεις, ή αναλαμβάνεις το ρίσκο”

Μανωλόπουλος για AstraZeneca: “Σε μια γυναίκα 30-40 ετών θα της έλεγα μην το κάνεις, ή αναλαμβάνεις το ρίσκο”

Το θέμα της συσχέτισης του εμβολιασμού κατά της covid-19 με το σκεύασμα της Astrazeneca/Oxford και των περιστατικών θρομβώσεων έχει έρθει πάλι έντονα στην επικαιρότητα καθώς αυτα τα 24ωρα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης και Ασφάλειας Φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και «προφανώς το κύριο θέμα θα είναι οι αναφορές στις θρομβώσεις», είπε στο Mega ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Πρόκειται για πολύ σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων που είναι άτυπα, με θρομβοπενία και πολλαπλούς θρόμβους, στον εγκέφαλο, περιφερικά, κτλ. Η σπανιότητα είναι περίπου στα 3 περιστατικά ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα με την Ελλάδα όπου υπήρξε ένας θάνατος σε πάνω από 300.000 εμβολιασμούς. «Δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που υπάρχει η συσχέτιση, αλλά δύσκολα πια μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει ότι υπάρχει συσχέτιση, ότι όντως αυτά τα σπάνια περιστατικά προκύπτουν λόγω του εμβολίου», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

Πλέον, ο ΕΜΑ «πρέπει να δει πώς θα το χειριστεί, γιατί από την άλλη μεριά έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές. Στη Βρετανία με τους εμβολιασμούς βγαίνουν από το lockdown, επανέρχεται η φυσιολογική ζωή και αυτό κατά 50% οφείλεται στο εμβόλιο της Astrazeneca/Oxford», όπως ξεκαθάρισε.

Στην ερώτηση για το τι θα επέλεγε εάν ήταν προγραμματισμένο για τις επόμενες ημέρες να λάβει δόση του Astrazeneca/Oxford ο ίδιος ή κάποιος οικείος του, ήταν σαφής: «Εγώ θα το έκανα γιατί φαίνεται ότι δεν είμαι στα άτομα που έχουν το ρίσκο. Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 40-50 περιστατικών είναι σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Για τους υπόλοιπους που δεν έχει αναφερθεί κάτι μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς, φαίνεται ότι είναι ασφαλές. Μπορούν να το κάνουν», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα με βάση τον προγραμματισμό το κάνουν ηλικιωμένοι, άνω των 60 και ίσως κάποιοι με σύνοδα νοσήματα. Άρα δεν επηρεάζει πολύ».

Ωστόσο, «σε μία γυναίκα 30-40 χρονών θα έλεγα “μην το κάνεις σε αυτή τη φάση” ή “αν το κάνεις, παίρνεις αυτό το ρίσκο”», ξεκαθάρισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά του στην επιλογή της Βρετανίας να περιορίσει μεν την χορήγηση του Astrazeneca, αλλά σταματώντας τον εμβολιασμό για γυναίκες μόνο κάτω των 30. «Αυτό της Βρετανίας, το κάτω των 30 δεν το κατανοώ, δεν ξέρω τι άλλα δεδομένα έχουν συνυπολογίσει, γιατί αφορά γυναίκες κάτω των 60, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση κάτω των 30 … αυτό που έκαναν Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες και έβαλαν το όριο στα 55-60 είναι πιο λογικό», όπως εκτίμησε.

Σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έκανε την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου, προχώρησε σε παύση των δοκιμών σε ανηλίκους.

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα