Ανάλυση: Γιατί Μητσοτάκης – Τσίπρας παίρνουν αποστάσεις από τις ακραίες φωνές – Η “αποκάλυψη” των δημοσκοπήσεων
Με το βλέμμα στο λεγόμενο παραδοσιακό κέντρο διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Ωστόσο στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ένα ακόμη ζήτημα που είναι η στήριξη από τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους οι οποίοι σύμφωνα με τις μετρήσεις βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα επικοινωνιακά επιτελεία εντάσσοντας πρόσωπα και διαμορφώνοντας τις τακτικές των δύο μονομάχων προσπαθούν να αποφύγουν την πόλωση η οποία συσπειρώνει την βάση των κομμάτων αλλά παράλληλα απομακρύνουν από το χώρο των ψηφοφόρων του κέντρου οι οποίοι δεν αποκλείεται να κρίνουν και τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Οι τόνοι που ακολουθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες κοινοβουλευτικές τους αντιπαραθέσεις ακολουθήσαν διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας τις «κοκορομαχίες» που γινόντουσαν στο πρόσφατο παρελθόν. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως τα δύο κόμματα δεν κερδίζουν μέχρι στιγμής τον χώρο του κέντρου.
Ποιο κοντά φέρεται να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξακολουθεί να «πολιορκεί» τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.
- Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου προωθεί επικοινωνιακά πρόσωπα που δεν προέρχονται από την «γαλάζια» παράταξη. Η αναβάθμιση του Θόδωρου Λιβάνιου, η επαναφορά στο προσκήνιο του Άκη Σκέρτσου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης μπορεί να δυσαρεστούν την βάση του κόμματος που βλέπει πρόσωπα εκτός της ΝΔ να πρωταγωνιστούν αλλά από την άλλη ο στόχος είναι η προσέγγιση του κέντρου.
Από την άλλη πλευρά δεν εμφανίζονται συχνά πρόσωπα που έχουν προκαλέσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Θανάσης Πλεύρης, ενώ γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν και οι συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις του Άδωνη Γεωργιάδη όσο δύσκολο και αν φαντάζει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα μεγάλη έμφαση δίνεται στα social media για την προσέλκυση των νέων, που ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο τα συνεχή περιοριστικά μέτρα τα οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν λανθασμένα και το μέτρο της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας από τη ΝΔ.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του κόμματος τους φτάνοντας το 89,2 % και το 71,3 αντίστοιχα.
- Όσο όμως πλησιάζομαι προς το χώρο του κέντρου τα δύο κόμματα δείχνουν να έχουν σημαντικές απώλειες με την ΝΔ να πέφτει στο 71,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ 48,1%. Στην ίδια δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων που κυμαίνεται στο 33,3% γεγονός που δείχνει πως έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα ποσοστά του καθώς οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν δείχνουν να κατευθύνονται προς τη ΝΔ.
Επίσης η μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ δείχνει πως εκτός από την μείωση της διαφοράς που βρίσκεται στις 11 μονάδες, η ΝΔ που έχει μεγάλο αριθμό συσπείρωσης δείχνει να χάνει νέους ψηφοφόρους από το 8,5% πέφτει στο 7% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαμηλότερη συσπείρωση αλλά αυξάνει τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που έρχονται στο κόμμα από το 3,5 % στο 4%.
Με το βλέμμα προς το κέντρο οι αποστάσεις από Πολάκη
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από ακραίες φωνές που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και δίνουν λαβή στη ΝΔ να ασκήσουν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.
- Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης στην βουλή ο οποίος υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι «κόμμα δωσίλογων». Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή και το ίδιο έπραξαν οι Νίκος Μπίστης, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης.
Επίσης μετριοπαθή στάση σε σχέση με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος και στην υπόθεση της απεργίας πείνας από τον Δημήτρη Κουφοντίνα και η μόνη σύγκρουση του με την κυβέρνηση ήταν επειδή δεν παρέμβαινε όταν κινδύνευε να χαθεί η ζωή του πολυισοβίτη. Στην Κουμουνδούρου έχουν διαπιστώσει πως τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν στη διεύρυνση που επιχειρεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την δημιουργία μιας κεντροαριστερής προοδευτικής συμμαχίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρό χαρτί εξακολουθεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις παρεμβάσεις του και την κριτική που ασκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα είναι και το πρόσωπο εκείνο που έχει ερείσματα στον χώρο του κέντρου που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.