Οριστικό: Δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τον τουρισμό – Τελικές αποφάσεις για εστίαση, Πάσχα, σχολεία

Οριστικό: Δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τον τουρισμό – Τελικές αποφάσεις για εστίαση, Πάσχα, σχολεία

Η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων (άνοιγμα λιανεμπορίου μόνο με ραντεβού και διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα) έχουν σημάνει συναγερμό και όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα για τα κρούσματα τα σημερινά και των επομένων ημερών. Μάλιστα, οι ειδικοί και η κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία της πανδημίας με τους αριθμούς των θανάτων, τους διασωληνωμένους και τον βαθμό θετικότητας.

Και γι’ αυτό στην σύσκεψη που θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι την Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα εξετάσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία
  • Τους αριθμούς των διασωληνωμένων
  • Τις μεταλλάξεις

Οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κινητικότητα από το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο το Σαββατοκύριακο. Αυτό θα κρίνει το πώς θα κινηθεί η χώρα μας μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός στη χώρα μας.

  • Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πληγεί ο τουρισμός, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα δώσει στη χώρα μας μια ανάσα, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά.

Όσον αφορά στον τουρισμό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμη και να σκληρύνει τα μέτρα, ούτως ώστε μέχρι τις 14 Μαΐου να έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες: και η εστίαση και το λιανεμπόριο και η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για την έλευση των τουριστών.

Γι’ αυτό και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο αν διαπιστωθεί συνωστισμός ή να πάει πίσω το άνοιγμα των σχολείων.

Αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά και από τις δηλώσεις του καθηγητή, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 12 Απριλίου».

Από την άλλη πλευρά πάντως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την εκτίμηση πως την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

  • «Νομίζω τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα σχολεία. Η προδιάθεσή μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για την πρωτοβάθμια, τόνισε πως έχουν ήδη παραμείνει περισσότερο ανοιχτά τα σχολεία και έχουν τη δυνατότητα να επιμηκυνθεί και η διδακτική περίοδος.

Τα κρούσματα κοροναϊού, η εικόνα στα νοσοκομεία και η προσαρμογή μας θα κρίνουν αν τις επόμενες μέρες κλείσει ξανά το λιανεμπόριο στις περιοχές που έχει ανοίξει μόνο με ραντεβού. Γιατί το βασικό είναι το λιανεμπόριο να λειτουργεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ούτως ώστε οι μαγαζάτορες να έχουν κίνηση στα μαγαζιά τους.

Αυτό που θέλουν πάντως κυβέρνηση και καταστηματάρχες είναι τα καταστήματα να λειτουργούν με φυσική παρουσία την περίοδο του Πάσχα. Αυτή την Παρασκευή, πάντως, θα κριθεί – βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων – αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου εκτάκτως η κυβέρνηση -έπειτα από εισήγηση των ειδικών- αποφάσισε να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

  • Την Παρασκευή, επίσης, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθεί αν τελικά θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάνοντας self test. Αν τελικά οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων, πάντα με self test.

Η εστίαση, πάντως, είναι η τελευταία που θα ανοίξει αφού, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, το άνοιγμά της υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά το Πάσχα. Πολύ πρόωρη θεωρείται, πάντως, και η όποια συζήτηση γίνεται για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα με κυβέρνηση και ειδικούς να αφήνουν ένα παραθυράκι για τους εμβολιασμένους και τα self test.

Ολα, πάντως, θα κριθούν την Παρασκευή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα