Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Συλλαμβάνονται οι Ναύαρχοι, μεταξύ τους ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας”
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την προειδοποιητική επιστολή 103 αποστράτων ναυάρχων προς την τουρκική κυβέρνηση για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και ισλαμοποίησης του στρατού. Όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του στο Twitter, συνέλαβαν και τον “πατέρα” της Γαλάζιας Πατρίδας.
Οι Αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Τζον Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων, φοβάται το «πραξικόπημα». Οι ναύαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησής της.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23:00 χθες το βράδυ (Σάββατο 3 Απριλίου), θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.
Οι υπογράφοντες συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:
- «Οι πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περί της δικαιοδοσίας κατάργησης της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών αντιμετωπίζονται με ανησυχία. Το καθεστώς των Τουρκικών Στενών, τα οποία είναι από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει τη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που συμπληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας στην Τουρκία πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των Στενών των Δαρδανελίων, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, αποτελεί το έγγραφο που θεμελιώνει την προστασία της ασφάλειας των παράκτιων χωρών και καθιστά τον Εύξεινο Πόντο θάλασσα ειρήνης.