“Σεισμός Βρούτση” στο Μαξίμου- Οργή Μητσοτάκη για την συνέντευξη του πρώην υπουργού στο Documento- Επικοινωνιακή διαχείριση αλλά και ερωτηματικά…

“Σεισμός Βρούτση” στο Μαξίμου- Οργή Μητσοτάκη για την συνέντευξη του πρώην υπουργού στο Documento- Επικοινωνιακή διαχείριση αλλά και ερωτηματικά…

Παρά την προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην λάβει διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εργασίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, εγείρει σοβαρό πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και, αναμφίβολα, θα έπρεπε να αποτελέσει έναυσμα για εισαγγελική έρευνα.

Η πολιτική διάσταση του θέματος έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιάννης Βρούτσης δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και διετέλεσε επί μακρόν κεντρικός υπουργός. Επιπλέον, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται με στενή πολιτική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αρκετοί, δε, λένε πως συνηθίζει να θέτει υπόψιν του τις πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του.

Το γεγονός, λοιπόν, πως ο κ. Βρούτσης επιλέγει για να κάνει τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις του την εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη που αποτελεί “κόκκινο πανί” για το Μέγαρο Μαξίμου (λόγω, μεταξύ άλλων, και της επιθετικά κριτικής στάσης της προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του) αποτελεί από μόνο του πολιτικό ζήτημα. Η εφημερίδα, βεβαίως, καταγράφει μια σημαντική δημοσιογραφική επιτυχία, ο δε πρώην υπουργός Εργασίας στέλνει δι’ αυτής ένα μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου που δεν μπορεί να διαλάθει της προσοχής ακόμα κι αν δεν λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Πρόσωπα της εβδομάδας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Γιάννης Βρούτσης “επικοινώνησε” την πρόθεσή του σε κορυφαίους παράγοντες του κόμματος και δέχτηκε την προτροπή να προβεί στις καταγγελίες σε άλλο μέσο ενημέρωσης. Παρά ταύτα ο κ. Βρούτσης επέλεξε το Documento, ακριβώς επειδή ήθελε να είναι πολιτικά ηχηρό το μήνυμά του και σαφής η δυσφορία του. Έτι δε περαιτέρω καθώς ο πρώην υπουργός αφήνει υπονοούμενα για “πολιτικό κόστος” που πλήρωσε από την σύγκρουσή του με τον τηλεπαρουσιαστή. Η περιγραφόμενη εισβολή του τελευταίου με μπράβους στο υπουργείο έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό και την αντικατάστασή του.

Ορισμένοι, βεβαίως, επισημαίνουν πως ο κ. Βρούτσης δεν προέβη σε σχετική καταγγελία όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά μόνο τώρα που η υπόθεση Φουρθιώτη ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι του παρασχέθηκε φρουρά 14 αστυνομικών (!) και προκάλεσε αντιδράσεις μετά την αρχική προσπάθεια της ΓΑΔΑ να διαψεύσει το γεγονός. Η παρέμβαση στη συνέχεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αποκάλυψε το σκάνδαλο και εξέθεσε πολιτικά την φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ακόμα κι αυτό, όμως, δηλαδή το γεγονός ότι ο Γιάννης Βρούτσης έκανε τις αποκαλύψεις τώρα και όχι πριν 3 μήνες επιβεβαιώνει μάλλον εκείνους που επιμένουν πως υπάρχει και εσωκομματική-ενδοκυβερνητική διάσταση διόλου αμελητέα.

Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό εξοργισμένο με την κίνηση Βρούτση, ενώ αναφέρουν πως δέχθηκε εισηγήσεις ακόμα και για αποπομπή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κάτι που δεν φαίνεται, ωστόσο, πιθανό καθώς είναι βέβαιο πως θα προκαλούσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά και άλλων στελεχών.

Ανάρτηση Βρούτση στο Facebook μετά τον σάλο

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, πιθανώς μετά από σχετικές “προτροπές”, χωρίς, ωστόσο, να διαψεύδει όσα είπε στο Documento.

Αναφέρει σχετικά:

Σχετικά με σκόπιμες παρερμηνείες των τοποθετήσεών μου, επαναλαμβάνω:

Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας.
Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Τα γεγονότα αυτά τα έχω επισημάνει επανειλημμένα τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές ως απάντηση μου σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση έδωσε τέλος σε τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές! Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε να έχει μαζί μου η εφημερίδα “Documento” σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι όποιες διαφορετικού τύπου ερμηνείες αυτών που είπα είναι αυθαίρετες.

Τι αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης στο Documento

«Ηρθε σε µένα µε µπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε».
Χείµαρρος ήταν ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento. Η εφηµερίδα επικοινώνησε µαζί του προκειµένου να του απευθύνει ερώτηµα σχετικά µε κοµπίνα που φέρεται ότι έστησε ο Μένιος Φουρθιώτης. Συγκεκριµένα, φαίνεται σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento να εµφάνισε ξαφνικά µεικτές µηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και µε πρώην ή νυν συνεργάτες του. Με αυτούς τους µισθούς ο Φουρθιώτης µπήκε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία» ώστε να λαµβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των µισθών.

«Κλοτσούσε πόρτες και απειλούσε»

Ο Γ. Βρούτσης στις δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς να κατονοµάσει τον Φουρθιώτη ως ενορχηστρωτή της κοµπίνας. Φυσικά όµως τον… φωτογράφισε, αφού η συγκεκριµένη υπόθεση και η εµπλοκή του Φουρθιώτη έχει µερικώς δηµοσιευτεί ήδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο. Αλλωστε, όπως µας διεµήνυσε ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, ο… ενορχηστρωτής τον «κρέµασε στα µανταλάκια» – ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται ως ο νεόκοπος εκδότης της εφηµερίδας «Αποκα-λυπτικά»…

Ο τέως υπουργός κατέθεσε τον περασµένο ∆εκέµβριο τροπολογία προκειµένου να… κλείσει το παράθυρο που υπήρχε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία», το οποίο φέρεται να εκµεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ηµέρες µετά αποπέµφθηκε από το κυβερνητικό σχήµα. Είχε µάλιστα προηγηθεί… επίσκεψη του Μ. Φουρθιώτη στο υπουργικό γραφείο του, όπου απαιτούσε, σύµφωνα µε τον τέως υπουργό, να πληρωθεί τα λεφτά που έχασε: «Είµαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή».

«Το πρόγραµµα “Συν-Εργασία” έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό: δίνει µισθό οποιουδήποτε κόστους ώστε να συντηρηθούν µεγαλοστελέχη σε επιχειρήσεις προκειµένου να µην καταρρεύσει το σύστηµα µέσα στην πανδηµία, αλλά και οι εργαζόµενοι που δουλεύουν σε αυτές να παραµείνουν τις θέσεις τους. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. ∆εν είναι τζάµπα λεφτά. Πρόκειται για δάνειο που πληρώνει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στο Documento ο Γ. Βρούτσης.

Γιάννης Βρούτσης: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

«Σκοπιµότητα για να αυξήσει εικονικά τον µισθό του»

«Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται µεταξύ των εκατον-τάδων χιλιάδων εργαζοµένων» ανέφερε. Ξαφνικά, «από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε µένα κάποιος που φώναζε –δεν µπορώ να πω ονόµατα– µε θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριµένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε µισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήµατα έπαιρναν και άτοµα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιµότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον µισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγµα νόµιµο, όµως ανήθικο. Οταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν».

Επρόκειτο για γεγονός που, όπως σχολίασε, «δεν µπορούσα να το δεχτώ. Οχι ως υπουργός, ως πολίτης. Επρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Αλλαξα τον νόµο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόµου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούµενος του προγράµµατος δεν µπορεί να λάβει παραπάνω χρήµατα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συµπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε µαζί µου τότε».

Σχετικά πάντως µε τον ενορχηστρωτή της κοµπίνας, ο τέως υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν αυτός «πλήρωσε φόρους; Εγιναν οι παρακρατήσεις; ∆ηλώθηκαν αυτά στην καρτέλα του; Πλήρωσε τις εισφορές στον Ε∆ΟΕΑΠ; Ολα αυτά δεν είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για χρήµατα που πρέπει να πληρωθούν. Πρέπει να ελεγ-χθεί και να γίνουν ενέργειες».

«Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός»

Ρωτήσαµε τον Γ. Βρούτση αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην αποµάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο: «Οχι, ούτε καν µπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέµα πάντως µε εξόργισε και µου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε µέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να µε βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσµατικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του µπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεµάσει στα µανταλάκια. Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισηµάναµε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια» µας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόµο του».

Mε πληροφορίες από το documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα