” Venezuela gate”: Η αλήθεια για τον πρέσβη – Η παρέμβαση Τσίπρα μετά από αίτημα των θυμάτων

” Venezuela gate”: Η αλήθεια για τον πρέσβη – Η παρέμβαση Τσίπρα μετά από αίτημα των θυμάτων

To κουβάρι της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης  και της απόπειρας βιασμού γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα πριν από 8 χρόνια που εξακολουθεί να απασχολεί ακόμα και σήμερα την ελληνική επικαιρότητα για τους λάθος, όμως, λόγους ξετυλίγει το news247.gr

Αντί να φωτιστούν περισσότεροι οι πτυχές που έχουν να κάνουν με τις γυναίκες-θύματα, καταγράφεται μία πολιτική εκμετάλλευση με κύριο άξονα το αφήγημα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήθεν επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση στέλνοντας επιστολή στον Νικολάς Μαδούρο τον Φεβρουάριο του 2013.

Ας δούμε όμως πως έχουν πράγματι τα γεγονότα. Ο Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες, πρέσβης της Βενεζουέλας  στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, επέδειξε πράγματι μία απαράδεκτη συμπεριφορά ωθώντας στην απόγνωση τις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας, τόσο τις Βενεζουελάνες όσο και τις Ελληνίδες. Η εμμονή στο να παρενοχλεί σεξουαλικά τις γυναίκες γύρω του έφτασε να γίνει γνωστή ακόμα και στο ελληνικό ΥΠΕΞ του οποίο προϊστατo τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Είναι όμως σαφές ότι το ΥΠΕΞ δύσκολα θα μπορούσε να παρέμβει σε μία τέτοια υπόθεση. Αφενός υπάρχουν πάντα οι λόγοι του διπλωματικού τακτ, αφετέρου δεν υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες. Ο πρέσβης, έτσι και αλλιώς, απολάμβανε της διπλωματικής ασυλίας όπως συμβαίνει και με όλους τους συναδέλφους του στην Ελλάδα.

” Venezuela gate”: Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε πολιτικό θέμα αλλά παραμένει στα συρτάρια του ΥΠ.ΕΞ από το 2019!

Οι γυναίκες που υπέστησαν τις παρενοχλήσεις (συχνά μέχρι το όριο του εξευτελισμού) κράτησαν μία ιδιαίτερα περήφανη στάση. Δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν το ζήτημα έτσι ώστε να μην πλήξουν τις σχέσεις των δύο χώρων και αποφάσισαν αντί να καταγγείλουν τα γεγονότα στις ελληνικές αρχές να ειδοποιήσουν πρώτα επισήμως (με γραπτές επιστολές) τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας (και μετέπειτα πρόεδρό της) Νικολά Μαδούρο.

Μία από τις επιστολές αυτές, που αποκαλύπτει το NEWS 24/7, “έφυγε” από την Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Σ’ αυτήν η υπάλληλος της πρεσβείας περιγράφει αναλυτικά τις παρενοχλήσεις από τον πρέσβη, επισημαίνει ότι εκπροσωπεί και τις ελληνίδες συναδέλφισσές της και ζητά από τον Μαδούρο να παρέμβει έτσι ώστε η απαράδεκτη εκείνη κατάσταση να σταματήσει.

Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:

Προς Νικολάς Μαδούρο

Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Εξουσίας

Καράκας

Κύριε Υπουργέ

Εγώ και οι συναδέλφισσές μου, σας στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας. Το όνομά μου είναι …… με αστυνομικό δελτίο ταυτότητας και αριθμό …, Γραμματέας της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία, εδώ και πάνω από 18 χρόνια.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που εργάζομαι στην πρεσβεία, με πολλή υπερηφάνεια, εκπροσωπώντας και στηρίζοντας τη χώρα μου, τη Βενεζουέλα, ποτέ δεν έδωσα αρνητικές αφορμές στους προϊστάμενούς μου, πάντα έφερα εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που μου ανατέθηκαν, υπήρξα και συνεχίζω να είμαι διακριτική, υπεύθυνη απέναντι στους ανώτερούς μου και, φυσικά, πιστή στη χώρα μου, τη Βενεζουέλα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας εκφράσω τη δυσαρέσκεια και τη μεγάλη ανησυχία μου στον εργασιακό μου χώρο: εδώ και κάποιο καιρό και περισσότερες από δυο φορές, ο Πρέσβης Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες με φίλησε, συγκεκριμένα στα μάτια (2 φορές) και μια φορά στα χείλη (με τα δυο του χέρια, μού έπιασε τα μάγουλα και πλησίασε το στόμα του στο δικό μου) και στις 28 Δεκεμβρίου του 2012, προσπάθησε να με φιλήσει ξανά, αλλά δεν τον άφησα, αποσύρθηκα πολύ διακριτικά, εκείνη τη στιγμή με έπιασε νευρικότητα και του υπενθύμισα ότι είμαι παντρεμένη και πως και εκείνος είναι παντρεμένος και πως δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο και εκείνος μου απάντησε “ξεχνάς πως είμαι 100% Βενεζουελάνος”. Του απάντησα πολύ ευγενικά: κι εγώ είμαι Βενεζουελάνα και πολύ υπερήφανη για αυτό, αλλά πιστεύω ότι οι Βενεζουελάνοι δεν συμπεριφέρονται έτσι, ούτε φιλάνε με αυτόν τον τρόπο. Και αποσύρθηκα χαμογελώντας, αλλά το χαμόγελό μου δεν ήταν πραγματικό, αλλά προσποιητό λόγω της οργής και της αδυναμίας μου να αντιδράσω με οποιονδήποτε τρόπο εκείνη τη στιγμή.

Είπα τί συνέβη σε δυο συναδέλφισσές μου, για να έχω μάρτυρες. Εν συνεχεία έλαβα κάποια διφορούμενα —και ανεπιθύμητα— γραπτά μηνύματα, μηνύματα που δεν ταιριάζουν σε κάποιον που υποτίθεται ότι έχει τρόπους, είναι μορφωμένος και κατέχει μια θέση σαν τη δική του. Υπήρξαν επίσης χειρονομίες, αγγίγματα και θωπείες σε ανάρμοστα σημεία (παραδείγματος χάρη, στην κοιλιά). Η αλήθεια είναι ότι ένιωθα πολύ άβολα, πολύ δε περισσότερο επειδή όλο αυτό προερχόταν από τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Τέλος, χρησιμοποιεί πάντα την έκφραση “φέρσου σωστά”, η οποία με κάνει επίσης να νιώθω άβολα, επειδή δεν καταλαβαίνω γιατί το λέει, μου μοιάζει ειρωνικό, ύποπτο, δεν ξέρω τι να πω.

Όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι στην Πρεσβεία, έχουν περάσει πολλοί πρέσβεις και επίσημοι διπλωματικοί υπάλληλοι, όλοι τους εξαιρετικοί, με σεβασμό, εργατικοί, υπερήφανοι που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας, κανείς από αυτούς δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για κάποιο αρνητικό σχόλιο ή για να δυσφημιστεί το όνομα της Βενεζουέλας, ήμασταν πάντα μια πρεσβεία υπόδειγμα.

Δεν αντιμετωπίζω μόνο εγώ αυτό το πρόβλημα της σεξουαλικής και εργασιακής παρενόχλησης, υπάρχουν ακόμα τρεις συναδέλφισσές μου, Ελληνίδες, που η καθεμία τους αποφάσισε να μιλήσει, να μοιραστεί τις ανησυχίες της, τους φόβους, την ανασφάλεια, την αδυναμία της. Δεν το είχαμε τολμήσει πριν, γιατί δεν ξέραμε πώς να ενεργήσουμε. Όπως είπα και πιο πάνω, από φόβο, σήμερα όμως πήραμε μια απόφαση και τολμάμε να σας την αποστείλουμε, για να μπει τέλος σε αυτού του είδους τη σεξουαλική παρενόχληση, την κατάχρηση εξουσίας απέναντι σε εμάς και γενικότερα σε όσες εργάζονται για τη Βενεζουέλα, με τη Βενεζουέλα. (κάθε μια περιγράφει την εμπειρία της ξεχωριστά στο συνημμένο).

Αυτές οι συμπεριφορές εμπόδισαν κι εμένα και τις συναδέλφισσές μου από τη σωστή άσκηση των καθηκόντων μας. Η συμπεριφορά του πρέσβη Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες, προκάλεσε σε μένα και στις συναδέλφισσές μου αρνητικό και παρατεταμένο στρες με τα εξής αποτελέσματα: πανικό, συμπτώματα κατάθλιψης, φόβο, ανασφάλεια, απελπισία, κρίσεις κλάματος, οξυθυμία, ξεσπάσματα οργής, αναποφασιστικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, εργασιακό στρες κλπ. Μετά από όλα τα παραπάνω, προσπαθούμε να φεύγουμε όλες μαζί και να μη μένει καμία μόνη της στο γραφείο, από φόβο να μην υποστούμε καταχρηστικές συμπεριφορές.

Έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε συνεχώς υπό παρακολούθηση ως σεξουαλικά αντικείμενα και όχι ως εξαίρετες και αφοσιωμένες εργαζόμενες.

Κύριε Υπουργέ “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει στον ιδιωτικό και προσωπικό χώρο άλλου ατόμου, ειδικότερα αν δεν έχει τη συγκατάθεσή του. Τα «κομπλιμέντα», όταν δεν είναι επιθυμητά από το άτομο στο οποίο απευθύνονται, δεν προκαλούν κολακεία, αλλά ενόχληση και δυσφορία”.

Κύριε Υπουργέ, θέλουμε σεβασμό, αξιοπρέπεια, δικαιώματα, ισότητα, προστασία από την Μπολιβαριανή και Επαναστατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Καθώς εμείς βιώνουμε αυτή την τόσο λυπηρή και λεπτή κατάσταση, δεν θέλουμε να περάσουν τα ίδια και άλλες εργαζόμενες.

Το μόνο που επιθυμούμε, είναι να εργαζόμαστε τίμια, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να κρατάμε ψηλά το όνομα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του προέδρου μας Ούγο Τσάβες.

Ελπίζουμε κύριε Υπουργέ στη βοήθεια και τη συνεργασία σας σε αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα, που δυσφημεί το όνομα της Βενεζουελας.

Η επιστολή Τσίπρα

Ο τότε Βενεζουελάνος ΥΠΕΞ όμως δεν λαμβάνει καμία δράση. Μέχρι και τον Φεβρουάριο δεν έχει φτάσει η παραμικρή επίσημη ή ανεπίσημη απάντηση από το Καράκας.

Μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας αναλαμβάνει Πρόεδρος της χώρας. Στις 5 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Καράκας για την κηδεία του ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης.  Αμέσως μετά το ταξίδι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα, στα τέλη Μαρτίου κάποιες από τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα παρενοχλησης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον Μαδούρο, απευθύνονται στον Αλέξη Τσίπρα και ζητούν την παρέμβαση του στην κυβέρνηση της Βενεζουελας. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικης αντιπολιτευσης φέρεται να παρότρυνε τα θύματα να απευθυνθούν και στις ελληνικές αρχές, ενδεχόμενο το οποίο απέρριψαν τότε λόγω της διπλωματικής ασυλίας του πρέσβη.

Ένα εκ των θυμάτων του πρέσβη της Βενεζουελας σε αποκλειστική δήλωση του στο NEWS 24/7, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαιώνει ότι αφού απέτυχε η προσπάθεια τους με την επιστολή του Ιανουαρίου στον Μαδουρο, τότε απευθύνθηκαν στον τότε αρχηγό της αξιωματικης αντιπολιτευσης για να πιέσει προς την ίδια κατεύθυνση, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή.

Κάποιες εξ’ ημων όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της Βενεζουελας μετά την επιστολή μας, απευθυνθήκαμε στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να πιέσει και αυτός ώστε να απομακρυνθεί ο πρέσβης” δηλώνει χαρακτηριστικά μια από τις πέντε γυναίκες που έπεσαν θύμα σεξουαλικης παρενόχλησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει πράγματι επιστολή προς τον Νικολάς Μαδούρο και του ζητά να επιληφθεί του θέματος. Είναι μία επιστολή που έχει δει εδώ και χρόνια το φως της δημοσιότητας.

Στην τελευταία παράγραφο ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: “Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα”.

Αυτή η παράγραφος αποτέλεσε όντως αντικείμενο σκληρής κριτικής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και τις ημέρες που διανύουμε.

Μ’ αυτήν την επιστολή όμως ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποίησε το αίτημα των γυναικών οι οποίες είχαν ζητήσει, πολύ διακριτικά είναι η αλήθεια, την παρέμβασή του.

Ενάμισι μήνα μετά την επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρέσβης ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του και στις 30 Ιουνίου άφησε για πάντα πίσω του την Ελλάδα. Ακολούθως μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες ενημερώθηκε ότι η συνεργασία του με το διπλωματικό σώμα της Βενεζουέλας διακόπηκε.

Μάλιστα, ο νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνας Πιπίνης, είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” το Μάιο του 2016: “Ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας”.

Oι καταγγέλλουσες παρέμειναν στην εργασία τους στην πρεσβεία για αρκετό καιρό μετά, μέχρι και το φθινόπωρο του 2015.

Πηγή:news247.gr

Σχετικά Άρθρα