Ο Μηταράκης και οι “οπλαρχηγοί του Κολωνακίου”- Γιατί ένας φίλος του πρωθυπουργού επιτίθεται κατά του υπουργού Μετανάστευσης;

Ο Μηταράκης και οι “οπλαρχηγοί του Κολωνακίου”- Γιατί ένας φίλος του πρωθυπουργού επιτίθεται κατά του υπουργού Μετανάστευσης;

Είναι αξιοπρόσεκτη η επιπολαιότητα με την οποία κάποιοι αναλύουν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και αντιπροτείνουν την χάραξη της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ένας φίλος μου, τέτοιους αναλυτές τους αποκαλεί “Οπλαρχηγούς του Κολωνακίου””.

Πρόκειται για ανάρτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στο twitter και εν προκειμένω “οπλαρχηγός του Κολωνακίου” είναι ο Απόστολος Δοξιάδης. Δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η αναφορά του υπουργού εάν ο κ. Δοξιάδης δεν ήταν στενός φίλος και άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού με προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Κι αν, φυσικά, δεν είχε εμπλέξει τον Νότη Μηταράκη στην επίθεση που εξαπέλυσε με άρθρο του (protagon.gr) κατά του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Το άρθρο Δοξιάδη και η απάντηση Καλπαδάκη

Στο άρθρο του ο κ. Δοξιάδης περιγράφει πώς ο έρωτας μεταξύ του Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος χρημάτισε διπλωματικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με Τουρκάλα διπλωμάτη έβαλε σε κίνδυνο τη χώρα μας.

Στο αφήγημά του ο κ. Δοξιάδης καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου επί ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Καραβίας, αρνούνταν να χορηγήσει άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι είχε αποφανθεί θετικά η ολομέλεια του ΣτΕ.

«Υστερα από τις επίμονες προσπάθειες των υπουργών Μετανάστευσης, διαδοχικά, Μουζάλα και Βίτσα, να ακυρώσουν με παρεμβάσεις τους τις αποφάσεις απονομής ασύλου στους Οκτώ, που είχαν εκδώσει οι αρμόδιες επιτροπές, η υπόθεσή τους κερδήθηκε θριαμβευτικά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ομόφωνη απόφαση. Όμως, ο στενός φίλος των αδελφών Τζανακόπουλων, Μάρκος Καραβίας, που είχε στο μεταξύ διορισθεί, ως πρωθυπουργικός εκλεκτός, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου, αρνιόταν να τους χορηγήσει το άσυλο. Δηλαδή, με κοτζάμ Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας να το έχει αποφασίσει ομόφωνα, αυτός προτιμούσε να υπακούει τις εντολές του Μαξίμου», έγραψε ο κ. Δοξιάδης.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως ο κ. Καραβίας παραμένει και σήμερα διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου και εγκαλεί τον Ν. Μηταράκη, «ο οποίος πρόσφατα τον αναβάθμισε από ”διευθυντή” σε ”διοικητή”, παρατείνοντας τη θητεία του».

Γράφει ο Δοξιάδης για τον Καραβία:

«Ο άνθρωπος αυτός είναι για μένα ένα μυστήριο: κολλητός των αδελφών Τζανακόπουλων, άνθρωπος του στενού κύκλου του συριζαίικου Μαξίμου, που τοποθετήθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου για φιλικούς και κομματικούς λόγους, παρέμεινε στη θέση του μετά την ήττα της κυβέρνησης που τον διόρισε. Δέχομαι ότι αρχικά η σημερινή κυβέρνηση τον άφησε να ολοκληρώσει τη θητεία του, για να μην κάνει κομματικούς διωγμούς. Και αυτό είναι με κάποια έννοια αξιέπαινο. Αλλά δεν εξηγεί τη στάση του κ. Μηταράκη, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε τον κ. Καραβία, από ”διευθυντή” σε ”διοικητή”, παρατείνοντας τη θητεία του. Γιατί άραγε; Και ο ίδιος ο Καραβίας γιατί έμεινε, αν και αρχικά διορισμένος ως κομματικός εγκάθετος; Δύο πιθανούς λόγους βρίσκω: ή συνηθίζει να προσκολλάται στην εξουσία από όπου και αν προέρχεται, ή αλλιώς παραμένει πιστός στην προηγούμενη παρέα του και αποτελεί στη θέση αυτή πολιτικά παρείσακτο, ”εισοδιστή” που λέγαν και παλιοί κομμουνιστές, που συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τους τούρκους φυγάδες -θα επανέλθω στο ζήτημα, με νέο άρθρο. Δεν ξέρω ποιος γνωρίζει τα πραγματικά κίνητρα του κ. Καραβία, εκτός από τον ίδιο. Πάντως σίγουρα όχι ο κ. Μηταράκης».

Ο Απόστολος Δοξιάδης επανήλθε εστιάζοντας ακόμα περισσότερο την κριτική του στον υπουργό Μετανάστευσης.

Η νέα ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη:

Ο συγγραφέας επανήλθε στις αιτιάσεις του και με νέα ανάρτησή του στο facebook επικρίνει τον Νότη Μηταράκη με σκληρές εκφράσεις. Διερωτάται γιατί αναβάθμισε τον Μ. Καραβία («αυτός μόνο αν ξέρει και αν καταλαβαίνει, που αμφιβάλλω», αναφέρει δηκτικά) και διαμαρτύρεται γιατί ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου το 2020 έδωσε άσυλο μόνο σε 1 στους 10 αιτούντες προστασία Τούρκους, ενώ έδωσε σε 9 στους 10 Σομαλούς.

Γράφει ο Απ. Δοξιάδης:

«ΣΟΜΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 10-1

Μια υποσημείωση στην προηγούμενη ανάρτησή μου, δηλαδή άρθρο μου στο Protagon. Θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο Μάρκος Καραβίας, Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, και ο πολιτικός αναβαθμιστής του Νότης Μηταράκης (αυτός μόνο αν ξέρει και αν καταλαβαίνει, που αμφιβάλλω) γιατί το 2020 έδωσε άσυλο μόνο σε 1 στους 10 αιτούντες προστασία τούρκους, ενώ έδωσε σε 9 στους 10 Σομαλούς. Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι ΟΛΟΙ οι τούρκοι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας είναι διωκώμενοι στην Τουρκία -αλλιώς δεν θα ρισκάριζαν τη ζωή τους να έρθουν όπως έρχονται, και θα έφθαναν ωραιότατα, και φθηνότερα, αεροπορικώς, με τα διαβατήριά τους. Ενώ, αντίθετα, μεγάλος αριθμός των Σομαλών είναι απλοί οικονομικοί μετανάστες. Μήπως ο κ. Καραβίας, τοποθετημένος ως εκλεκτός των αδελφών Τζανακόπουλων, και αναβαθμισμένος από τον περί άλλα τυρβάζοντα κ. Μηταράκη, συνεχίζει απλώς τη φιλερντογανική και τουρκοδιωκτική πολιτική του Μαξίμου του Τσίπρα; Μια σκέψη κάνω… Ο πίνακας, παρεμπιπτόντως, είναι από επίσημη ανάρτηση της Υπηρεσίας Ασύλου. Το λινκ στο πρώτο σχόλιο».

Το παρασκήνιο

Η επίθεση Δοξιάδη στον Βαγγέλη Καλπαδάκη -για μια υπόθεση που και άλλα ΜΜΕ προσπάθησαν να “κινήσουν” κατά το παρελθόν- ίσως εξηγείται στο πλαίσιο των “αποκαλύψεων” που είδαν και θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα ως ένα “σκηνικό πόλωσης” που εξυπηρετεί την κυβέρνηση, αφενός για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα των ημερών, αφετέρου για να προετοιμάσει εάν χρειαστεί το “άγριο” σκηνικό αντιπαράθεσης ενόψει μιας πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το ερώτημα είναι γιατί ο στενός πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού επιτίθεται στον Νότη Μηταράκη. Ο τελευταίος θεωρείται επιτυχημένος στους κόλπους της κυβέρνησης και του αποδίδεται πως αξιοποίησε τις ευκαιρίες των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων και έχει να παρουσιάσει μείωση των μεταναστευτικών ροών και σχετική ηρεμία στα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν προσφυγικές δομές. Ακόμα κι αν αυτή η κατάσταση είναι “ωραιοποιημένη” είναι χρήσιμη για την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης δέχεται χτυπήματα κάτω από την ζώνη από ένα πρόσωπο του πρωθυπουργικού κύκλου, σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Σχετικά Άρθρα