Ραγκούσης: Η Προανακριτική είναι εκδικητική πολιτική επιλογή της κακιασμένης Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Αυτό που συμβαίνει με την ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα είναι αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό. Είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής επιλογής των κ. Μητσοτάκη και κ. Χρυσοχοΐδη να μεταβάλουν το ρόλο της ελληνικής αστυνομίας και να την αναδείξουν ως επικοινωνιακό πρωταγωνιστή της καθημερινής ζωής των πολιτών», αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο Γιάννης Ραγκούσης.
Η συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γ. Ραγκούση, στο CNN Greece:
-Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται συχνά στους λεγόμενους νοικοκυραίους. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα (και) των νοικοκυραίων;
Είναι σύνηθες να εγκλωβίζεται η δημόσια συζήτηση σε λέξεις κλισέ που μάλιστα στερούνται και μιας επιστημονικής υπόστασης κι επεξεργασίας. Ιδίως σε όρους που προσδιορίζονται περισσότερο πολιτισμικά και αφηρημένα και λιγότερο ταξικά και συγκεκριμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι εδώ και χρόνια ένα κόμμα μεγαλύτερο από αυτό που ενδεχομένως τα ίδια τα ιδρυτικά μέλη και τα στελέχη του είχαν σχεδιάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ από την ώρα που αναδείχθηκε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην πραγματικότητα ένα κόμμα που έχει επωμιστεί την ιστορική ευθύνη να δώσει τον ελληνικό λαό μία εναλλακτική εκδοχή διακυβέρνησης ριζικά διαφορετική από αυτήν της δεξιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ Πολάκη και Πλεύρη με βαριές εκφράσεις
Από την άλλη πλευρά είμαι βέβαιος πως αν μπορούσαμε κοινωνικά και οικονομικά να ορίσουμε το περιεχόμενο του όρου νοικοκυραίοι, τότε μέσα σε αυτόν θα συμπεριλαμβάναμε οπωσδήποτε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους καθώς και μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Υπό αυτή την έννοια βεβαίως και πρέπει να εκπροσωπούμε και τους νοικοκυραίους.
Βεβαίως και δεν πρέπει να τους αφήσουμε λεία στη διαχρονική προπαγάνδα της δεξιάς η οποία τους χρησιμοποιεί για να σχηματίζει εκλογικές πλειοψηφίες με σκοπό να υπηρετεί τις σκληρές ταξικές της επιλογές που σε τελική ανάλυση αντιστρατεύονται τα συμφέροντα και των ίδιων των λεγόμενων νοικοκυραίων.
Οι διαδηλώσεις
-Ενώ κάνετε αυτήν την απεύθυνση, ταυτοχρόνως καλύπτετε πολιτικά τις διαδηλώσεις. Συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Καταρχάς να διευκρινίσω ότι για εμάς οι διαδηλώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε πολιτικά-και μάλιστα με επιμονή θα σας έλεγα-είναι τα δίκαια αιτήματα των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα ειδικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών.
Διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα έκαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ιδίως νέοι, εναντίον της έκνομης και απρόκλητης αστυνομικής βίας. Διαδηλώσεις έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διαδηλώσεις έκαναν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Διαδηλώσεις τούτες τις μέρες πραγματοποιούν γυναίκες-μανάδες διαζευγμένες διαμαρτυρόμενες για το νέο οικογενειακό δίκαιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, λες και δεν μπορούσε να περιμένει λίγους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να ανοίξει κι αυτό το μέτωπο κοινωνικών αντιδράσεων. Αν τώρα ρωτήσετε όλους αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις αν αυτοπροσδιορίζονται ως νοικοκυραίοι τότε νομίζω πως ως απάντηση θα πάρετε μία ερώτηση: « Πείτε μας ποιο είναι το αντίθετο του νοικοκυραίου για να σας πούμε αν είμαστε νοικοκυραίοι ή όχι».
Η στάση της ΕΛΑΣ
-Κάνοντας λόγο για τις διαδηλώσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε τη στάση της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα. Τι πρέπει να αλλάξει στην ΕΛΑΣ;
Αυτό που συμβαίνει με την ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα είναι αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό. Είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής επιλογής των κ. Μητσοτάκη και κ. Χρυσοχοΐδη να μεταβάλουν το ρόλο της ελληνικής αστυνομίας και να την αναδείξουν ως επικοινωνιακό πρωταγωνιστή της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πρόκειται για τη μεταφορά στην Ελλάδα της επιλογής που έχουν κάνει διεθνώς ακραία δεξιές και αυταρχικές κυβερνήσεις όπως του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή του Όρμπαν στην Ουγγαρία.
Όμως αυτήν την εξέλιξη με την παραποίηση του συνταγματικού και θεσμικού ρόλου της ΕΛΑΣ, η ελληνική κοινωνία δεν την ανέχεται. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι πρωτίστως ένα, η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Η διαχείριση της πανδημίας
-Είμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Από τη μια μεριά διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ και από την άλλη, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο το lockdown. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή;
Αγαπητέ κ. Αλμπάνη αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας θα σας έλεγα ευθέως ότι ένα πράγμα οφείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει αναλαμβάνοντας τις τραγικές της ευθύνες για τη δραματική τροπή που έχει πάρει η πανδημία στη χώρα μας από το δεύτερο κύμα και μετά. Να παραιτηθεί.
Επειδή όμως την ώρα που δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά και εκατοντάδες άλλοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα ήταν ανεύθυνο πολιτικά και κοινωνικά να ανοίξει κανείς τώρα το φάκελο εξέτασης των τεράστιων πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης. Παρομοίως ανεύθυνο όμως θα ήταν και να σιωπά κάνεις μπροστά σε αυτή την τραγωδία που εξελίσσεται. Ιδίως εμείς που έχουμε και τη συνταγματική ευθύνη να ασκούμε έλεγχο στην κυβέρνηση. Υπό αυτήν την έννοια το μόνο που θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει τούτη τη στιγμή είναι να υιοθετηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και να αποκτήσει άμεσα η χώρα έναν κοινής αποδοχής υπουργό υγείας ο όποιος θα εφαρμόζει μια διακομματική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι πρόωρες εκλογές
-Βλέπετε πρόωρες εκλογές το επόμενο διάστημα; Δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, με ποιους θα μπορούσε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τα άλλα κόμματα αρνούνται τη συνεργασία μαζί του;
Καταρχάς βλέπω μία πτώση-χωρίς αλεξίπτωτο-της αποδοχής της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία. Η δημοσκοπική επίδοση της κυβέρνησης είναι κυριολεκτικά σε κατάρρευση.
Ίδιες εταιρείες δημοσκοπήσεων που πέρσι τέτοια εποχή προσδιόριζαν την αποδοχή της κυβέρνησης στα επίπεδα του 41-42%, τώρα την προσδιορίζουν στα επίπεδα του 31-32%, δηλαδή εκεί που ήμασταν εμείς στις εθνικές εκλογές του 2019, όταν ηττηθήκαμε. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι υπό το φως αυτών των μεταβολών ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει. Ξέρω όμως ότι αν απονενοημένα αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αυτή θα είναι μία αδιαμφισβήτητη ένδειξη πολιτικής αδυναμίας να συνεχίσει να κυβερνά. Και μία κυβέρνηση που προσέρχεται στις εκλογές με αυτό το μήνυμα προς τους πολίτες, είναι μία κυβέρνηση η οποία αποδοκιμάζεται εκλογικά.
Όσον αφορά εμάς, η επιλογή μας υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή. Βάσει αυτής θα πορευτούμε μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές. Προσωπικά εκτιμώ πως όσο θα βαθαίνει το ρήγμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο θα ενισχύεται η επιθυμία των πολιτών για μία προοδευτική διακυβέρνηση. Μια επιθυμία ικανή να αλλάξει τα δεδομένα και να καθορίσει αυτή τις τελικές πολιτικές επιλογές των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.
Η Προανακριτική
-Φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αποφασίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Πώς κρίνετε αυτήν την εξέλιξη;
Επειδή σήμερα συνεδριάζει η Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα ήθελα να μιλήσω αυτή την ώρα επί της ουσίας.
Ένα μόνο πράγμα θα ήθελα να υπογραμμίσω για το ειδικό δικαστήριο που θέλει να στήσει η ΝΔ. Πρόκειται για μία καθαρά εκδικητική-πολιτική-επιλογή που προέρχεται από μία κακιασμένη δεξιά, τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.