Αναταραχή στο Μαξίμου: Οι δημοσκοπήσεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς – “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό με την προανακριτική για Παππά

 Αναταραχή στο Μαξίμου: Οι δημοσκοπήσεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς – “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό με την προανακριτική για Παππά

Η νέα χρονιά δεν μπήκε με το «δεξί» για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο η ΝΔ έχει συνολικά χάσει τρεις μονάδες πέφτοντας από το 40% στο 37% . Η πτωτική τάση μείωσε και τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας για πρώτη φορά σε μέτρηση της συγκεκριμένης εταιρείας, στις 12 μονάδες στην αναγωγή και στις 11 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Οι τρεις πρώτοι μήνες ήταν ουσιαστικά και οι χειρότεροι της κυβέρνησης καθώς υπήρξαν μια σειρά από ζητήματα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. 

  • H βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και στην συνέχεια το γεύμα στην Ικαρία.
  • Οι λάθος χειρισμοί στην υπόθεση Λιγνάδη,
  • η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική,
  • ο ξυλοδαρμός του νεαρού από αστυνομικούς στην Νέα Σμύρνη και τα επεισόδια με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού
  • και βεβαίως η αντιμετώπιση της πανδημίας με τα συνεχόμενα lockdown.

Όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με την δημοσκόπηση να επιβεβαιώνει το πολιτικό κόστος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ζητήματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Ωστόσο η πτωτική πορεία της ΝΔ ξεκίνησε νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο κοροναϊός χτύπησε την Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση να καθυστερεί να πάρει μέτρα. Εκείνη την περίοδο η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 18 μονάδες και από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε σταδιακά η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων να κλείνει.  

  • Σε δύο ζητήματα που προκάλεσαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και ποιος ευθύνεται για την έξαρση του κοροναϊού, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Pulse διαφωνούν με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Οι απόψεις είναι μοιρασμένες για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση καθώς το 47% την αξιολογεί θετικά και το ίδιο ποσοστό την κρίνει αρνητικά. Οι πολίτες σε αντίθεση με το Μαξίμου, δεν πιστεύουν πως η κύρια αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι συγκεντρώσεις αλλά οι ελλιπείς έλεγχοι που γίνονται και η μη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 42%, τα συλλαλητήρια βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 20%.

Επίσης το 35% των πολιτών τάσσεται υπέρ της άμεσης χαλάρωσης των μέτρων μία άποψη που ανέβηκε μέσα σε ένα μήνα 11 μονάδες (Φεβρουάριος 24%) γεγονός που επιβεβαιώνει την κόπωση της κοινωνίας από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.

Όσον αφορά ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτη, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε ποσοστό 42%, το άνοιγμα των σχολείων θέλει το 30% και το 14% ζητά να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των δήμων.

Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός

Το Μαξίμου βλέποντας σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεση τους, το πολιτικό κόστος που είχαν από τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν σε κρίσιμα ζητήματα επέλεξαν να αλλάξουν την ατζέντα με στόχο να πολώσουν το πολιτικό κλίμα.

Επανέφεραν το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσαν σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του Νίκου Παππά μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα. Σήμερα η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να βάλει στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο τότε υπουργός ήταν ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες.

Στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η πρόταση εναντίον του Νίκου Παππά είχε κατατεθεί την επομένη των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού αλλά και λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαν ξεπεράσει για πρώτη φορά τις 3.000.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, εκτός του κυβερνώντος κόμματος, έχει ταχθεί το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ, έχει πει ότι θα δηλώσει «παρών», ζητώντας Εξεταστική και όχι Προανακριτική Επιτροπή λόγω έλλειψης ισχυρών στοιχείων, ενώ σε αποχή τόσο από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Προανακριτικής, προσανατολίζεται το ΜέΡΑ 25.

Σχετικά Άρθρα