Καλογήρου στο libre: Η κυβέρνηση τήρησε στάση επεκτατικού ελέγχου και καταστολής
«Δεν μας έλαχε να δουλέψουμε στο αμπέλι στα ξεφαντώματα αλλά στον τρύγο», λέει στο “libre”, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος μιλά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες, που υπήρξαν αλλά και την προσωπική περιπέτεια υγείας, επισημαίνοντας πως «έρχεται μία νέα δύσκολη εποχή με κρίσιμες προκλήσεις».
Συνέντευξη στην Άννα Φραγκάκη
Ο κ. Μιχάλης Καλογήρου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε τους καρπούς της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη σταθεροποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εν μέσω μνημονίων κι εξηγεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχτεί και μετά την πανδημία.
- Στις αιτιάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έσπειρε τον κοροναϊό λόγω των συγκεντρώσεων εξηγεί ότι η κυβέρνηση έσπειρε θύελλες διότι τήρησε μέσα στην πανδημία στάση επεκτατικού ελέγχου και καταστολής.
Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, λόγω της αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας, πέρα από το υγειονομικό κομμάτι για την εργασία και την οικονομία. Υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει σχέδιο, προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, θέλει τον απόδημο ελληνισμό στο πλευρό του και κινείται με σταθερά βήματα με κύρια διακυβεύματα, τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
-Από το άνοιγμα της ΕΡΤ, τη Βουλή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Τι θα λέγατε σ΄ έναν νέο άνθρωπο, που ονειρεύεται αλλά του φαίνονται πολύ μακρινά όλα αυτά;
Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλη αξία είναι η δημοκρατική δράση, η κοινή πορεία, το συλλογικό σχέδιο, που υπηρετεί πρωτίστως ένα όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Καμία «ατομική πορεία» και καμία δράση που δεν ακουμπά στις ευρύτερες ανάγκες ορισμένου καιρού δεν μπορεί να εμπνεύσει. Η διαδρομή μας στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπήρξε δύσκολη.
Δεν μας έλαχε να δουλέψουμε το «αμπέλι στα ξεφαντώματα», αλλά στον «τρύγο».
Σταθήκαμε με την πλάτη στον γκρεμό της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της χώρας, που είχαν προκαλέσει άλλοι. Το βασικό που πετύχαμε ήταν η απομάκρυνση της από εκείνο το σημείο, με τρόπο που σεβόταν τις ανάγκες της πλειονότητας του ελληνικού λαού και που έθετε τις βάσεις για μια νέα ανασυγκρότηση.
Φανταστείτε που θα βρισκόμασταν αν η χώρα εν μέσω πανδημίας δεν είχε τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους καρπούς εκείνης της περιόδου, κι αν αντίθετα είχε να αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας και των δημοσιονομικών περιορισμών. Πιστεύω λοιπόν, ότι αξίζει τον κόπο σήμερα οι νέοι να συμβάλουν σε μια αντίστοιχη προσπάθεια, γιατί έρχεται μια νέα δύσκολη εποχή, με κρίσιμες προκλήσεις».
-Η πανδημία μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς και εσείς περάσατε την προσωπική σας περιπέτεια. Πόσο σας άλλαξε στον τρόπο, που βλέπετε την πολιτική;
Πάντοτε στη δική μας πολιτική παράδοση υπήρχε το αίτημα και οι αγώνες για την υποστήριξη δημόσιων αγαθών, όπως της παιδείας και της υγείας. Γνώριζα από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες, αλλά και την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αναχαιτίσει τη φθορά και να στήσει ξανά στα πόδια του το σύστημα υγείας μιας χώρας ουσιαστικά πτωχευμένης.
- Είναι, όμως, άλλης ποιότητας η συνείδηση που «φτιάχνει» κανείς μέσα σε μια κατάσταση που βιώνεται τόσο προσωπικά. Νοσηλευόμενος ο ίδιος, επιβεβαίωσα το πόσο άμεση είναι η ανάγκη για στήριξη των ιατρών και νοσηλευτών. Ένιωσα πόσο προσωπική μπορεί να γίνεται η αίσθηση αυτής της υποχρέωσης.
Ένιωσα, βέβαια, και ότι για να φτάσουμε εκεί, στην ουσιαστική ικανοποίησή της, πρέπει να διεξάγουμε αγώνα, προκειμένου αυτά τα πρόσωπα και τα αιτήματά τους, η καταπόνηση και οι ταλαιπωρίες τους, η σκληρότητα της καθημερινής αντιμετώπισης της ασθένειας και του θανάτου να καταφέρουν να βρουν τη θέση που τους αναλογεί στο δημόσιο διάλογο, ώστε το μήνυμά τους να φτάσει παντού.
Μην αμφιβάλλετε ότι την επόμενη ημέρα αυτοί που σήμερα κρύβουν το υγειονομικό πρόβλημα για να αποκρύψουν την αδράνειά τους δεν θα διστάσουν να επιτεθούν εκ νέου στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως κάνουν διαχρονικά. Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση, ώστε οι εμπειρίες αυτών των ημερών να μην χαθούν και τα ατομικά βιώματα να συμπεριληφθούν στο συλλογικό πολιτικό ενδιαφέρον».
-Συνάδελφοί σας αριστερών κομμάτων μίλησαν για «αυταρχικό» ή κι «απολυταρχικό» κράτος και με τραυματισμένους τους δημοκρατικούς θεσμούς με πρόσχημα την πανδημία. Τι ισχύει τελικά;
Η πανδημία αντικειμενικά επιβάλλει τη λήψη ορισμένων έκτακτων μέτρων. Προφανώς, όμως, θα έπρεπε να περιορίζονται στα συναφή ειδικά ζητήματα και να μην αξιοποιούνται οι συνθήκες για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
- Είναι ακριβώς αυταρχικής προέλευσης η μεθοδολογία που εφαρμόζεται όταν από τη μια γίνεται επίκληση της έκτακτης κατάστασης για να επιτευχθούν οι περιορισμοί δικαιωμάτων και ελευθεριών που αυτή συνεπάγεται και από την άλλη επιταχύνεται η κυβερνητική δραστηριότητα κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κοινωνικών ενδιαφερόντων.
Από τη μια να ζητείται να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του ενώ από την άλλη να επιβάλλεται πτωχευτικός νόμος γενικευμένης φτωχοποίησης ή να περιορίζεται η πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια ή να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις ή να δίνεται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και άλλα πολλά.
Αλλά εκεί που ξεπερνιέται το όριο είναι ο τρόπος που επιλέγεται αυτό να γίνει. Εν κρυπτώ, μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω έκτακτων, εκτενέστατων τροπολογιών και χωρίς διάλογο, με έντεχνες φωτογραφικές διατάξεις και απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους».
-Όμως, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρεται επιπόλαια καλώντας τον κόσμο σε συγκεντρώσεις…
Το περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία ανέδειξε όλες τις ανισότητες, τις εξυπηρετήσεις, τα προνόμια κάποιων επάνω από το καλό του συνόλου.
- Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντιλαμβανόμενη ότι θα έπρεπε να επιβάλει τις επιλογές της, τήρησε μια στάση επεκτατικού ελέγχου και καταστολής, η οποία είναι εκείνη ακριβώς, που συνετέλεσε στην πρόκληση εντάσεων.
Ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικά αντανακλαστικά και έτσι επήλθε η αναμενόμενη αντίδραση της κοινωνίας. Οι πολίτες με αυθόρμητες κινήσεις έδωσαν τον τόνο, βγήκαν μπροστά και κάλεσαν τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν καθαρή θέση σε σχέση με τα ζητήματα δημοκρατίας.
-Οι λεγόμενες «κρυφές» δημοσκοπήσεις της ΝΔ την φέρνουν σε δυσχερή θέση αλλά αυτό δεν το καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά η ακροδεξιά και παίρνει ένα μικρό ποσοστό και το ΚΙΝΑΛ. Πως το σχολιάζετε;
Την περίοδο αυτή, που η κοινωνία προσπαθεί κυριολεκτικά να επιβιώσει και που δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ, οφείλουμε όλοι τηρούμε στάση υπευθυνότητας. Επικοινωνιακά παιχνίδια μικροπολιτικής, «κρυφά» και φανερά, είναι αναντίστοιχα των κοινωνικών αιτημάτων και αναγκών.
- Αλήθεια πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες σκέφτονται με όρους εκλογών; Αυτό όμως, που πράγματι έχει αρχίσει να καταγράφεται είναι η δυσαρέσκεια απέναντι σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές, η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητά της ως προς τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και βέβαια η αγωνία για την επόμενη ημέρα, την οικονομία και την εργασία.
Το πολιτικό διακύβευμα βέβαια είναι, μεταξύ άλλων, και η κινητοποίηση των πολιτών και η αποφυγή της απαξίωσης της πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η επιλογή λύσης απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΝΔ.
-Πως σχολιάζετε ως νομικός τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης;
Είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια και ενδιαφέρον για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα της πανδημίας, όπου οι πολίτες έχουν αφεθεί μόνοι με ένα γενικό, οριζόντιο και μακρόχρονο lockdown, τότε η πολιτική ηγεσία επιλέγει τη ρητορική της αυστηρότητας καιμία προσπάθεια θεαματικής επίδειξης πυγμής.
Αυτό αποδεικνύεται ιστορικά ότι οδηγεί σε αντιδράσεις. Η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας είναι, μεταξύ άλλων, και ένας τρόπος προκειμένου τα σύγχρονα κράτη να προλαμβάνουν κοινωνικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τη στάση κρατικών οργάνων.
Όταν όμως τα τελευταία νιώσουν ότι κάποιος τους έχει «λύσει τα χέρια», τότε, αντί να εργάζονται για την κοινωνική ειρήνη, την υπονομεύουν, αφήνοντας παράλληλα χώρο δράσης σε ακραίες δυνάμεις με τις οποίες αλληλοτροφοδοτούνται σε αυθαιρεσία και βία. Είναι, βέβαια, νομίζω αυτονόητο ότι τα κινήματα βρίσκονται σε σύγκρουση και με τις δυο αυτές πλευρές».
-Η συνέντευξή σας συμπίπτει χρονικά σχεδόν 200 χρόνια με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μ΄έναν προκλητικό Ερντογάν. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το δικαστήριο της Χάγης;
Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εμπνέουν τις αξίες του αγώνα για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με σύγχρονους όρους, είναι απαραίτητη η ξεκάθαρη στάση μας, με κόκκινες γραμμές, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στάση, που να αξιοποιεί και το παράθυρο διαλόγου, που έχει ανοίξει, τόσο ως προς τις διερευνητικές με στόχο την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, όσο και ως προς τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Μια σαφής εθνική στρατηγική σε αυτή την κατεύθυνση, που δεν διαθέτει η κυβέρνηση σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
-Παρόλα αυτά, που κατηγορείτε τη ΝΔ πως συμβαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ακόμη δεν ζητά εκλογές. Γιατί;
Θα σας απαντήσω με τη φράση που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Γιατί είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη».
Την ώρα των νεκρών της πανδημίας, των διασωληνωμένων, της αναμονής στους διαδρόμους των νοσοκομείων, το αίτημα για εκλογές θα ήταν μια κίνηση τυχοδιωκτισμού κι ανευθυνότητας.
Η ώρα των εκλογών θα έρθει και εμείς θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου να δημιουργήσουμε για τον τόπο.
-Οι επόμενες εκλογές έχουν τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι: οι πρώτες μετά Covid-19, περιλαμβάνουν απλή αναλογική και ψήφο αποδήμων. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να κυβερνήσει;
Η εποχή μετά τον κορωνοϊό είναι η εποχή που θα απαιτήσει την περαιτέρω θωράκιση των θεσμών, τη στήριξη της πληγωμένης κοινωνίας, τη διάσωση της οικονομίας, της εργασίας, του κράτους πρόνοιας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
- Και έχετε δίκιο ότι περιλαμβάνει την ψήφο των αποδήμων, που ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρώτος άνοιξε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς και την απλή αναλογική που εμείς νομοθετήσαμε και θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Και τα τρία στοιχεία που θέτετε επηρεάζουν το στίγμα μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εργαζόμαστε επάνω στα νέα, σύγχρονα προβλήματα, στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, προτείνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνεπώς η απάντηση στο ερώτημα που θέτετε είναι αυτονόητα καταφατική.