Γεωργιάδης Vs Κεραμέως: Ή σχολεία ή λιανεμπόριο λένε οι ειδικοί – Νέο αφήγημα ατομικής ευθύνης με τα “self test”
Μία ακόμη παράταση του lockdown ανακοινώθηκε μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο την επόμενη εβδομάδα να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις μέσω του κωδικού «6» όπως και το άνοιγμα των σχολείων. Η πρόθεση αυτή των ειδικών δεν άρεσε στους εμπόρους που ανέμεναν στις 5 Απριλίου να ανοίξουν τα καταστήματα τους.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Σε μια ιδιότυπη μονομαχία μεταξύ της υπουργού Παιδείας και του υπουργού Ανάπτυξης για το ποιες δραστηριότητες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα με τους ειδικούς να βρίσκονται σε καθεστώς έντονης πίεσης. Από την μία πλευρά είναι οι μαθητές του λυκείου και κυρίως της Γ΄ Λυκείου που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και από την άλλη το λιανεμπόριο που βρίσκεται σε δραματική κατάσταση.
Οι λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και αναζητούν μία «Σολομώντεια» λύση.
- Ένα πιθανό σενάριο είναι να ανοίξουν κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης δηλαδή μόνο τα λύκεια, αν και στο τραπέζι έχουν πέσει και τα γυμνάσια, προκειμένου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Σε διαφορετικοί περίπτωση οι έμποροι κινδυνεύουν να χάσουν και την περίοδο του Πάσχα, όπως το ίδιο συνέβη και με τις εκπτώσεις που ήλπιζαν για να ανασάνουν οικονομικά αλλά τελικά τα καταστήματα έμειναν κλειστά.
Το Μαξίμου αν και τόνιζε από την αρχή πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων, τώρα ρίχνει το «μπαλάκι» στους ειδικούς οι οποίοι και θα κάνουν την τελική τους εισήγηση στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
- «Η Κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη τονίζοντας πως οι λοιμωξιολόγοι κάνουν τις εισηγήσεις.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δεν έκρυψε τον προβληματισμό της στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
- «Οι γενικές αρχές, περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν».
Αν και αρχικά η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει πως το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει στις 29 Μαρτίου, στην συνέχεια λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, πήγε στις 5 Απριλίου και τώρα το σκηνικό δείχνει να ανατρέπεται καθώς σειρά προτεραιότητας παίρνουν τα σχολεία.
Οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν στην συνέχεια καθώς σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη «στην Αττική παρατηρείται επιβάρυνση της τάξης του 20% στα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Η ίδια ανησυχητική εικόνα επικρατεί και στην Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε θέση μάχης.
Ατομική ευθύνη και στα τεστ
Μέχρι χθες η κυβέρνηση μιλούσε για την ατομική ευθύνη που αφορούσε την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, τώρα θα ισχύει και για τον έλεγχο για το αν έχουμε κολλήσει κοροναϊό. Αυτό θα είναι πιθανότατα το επόμενο αφήγημα του Μαξίμου στην περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας και οι πολίτες έχουν προμηθευτεί τα self – test.
Η κυβέρνηση μετά το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί από τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας τώρα επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην ίδια την κοινωνία, που ανέμενε την δημιουργία ενός τείχους ανοσίας από τους εμβολιασμούς και αντί αυτού τώρα καλείτε να προμηθευτεί από τα φαρμακεία τα τεστ για να πληροφορηθεί από μόνος του έχει μεταδοθεί η νόσος.
Η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτικά τα self – test
Προκειμένου να αποφύγουν τη διασπορά της νόσου η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση των self – test. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μαθητές και καθηγητές μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να ελέγχουν αν έχουν κολλήσει Κορονοϊό προκειμένου να μην προσέρχονται στα σχολεία.
- Το ίδιο θα ισχύει για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ακτοπλοΐα, το λιανεμπόριο, στον τουρισμό, την μεταποίηση, στα δικαστήρια και την εστίαση. Παράλληλα η απουσία από την εργασία ή από το σχολείο θα κατοχυρώνεται με το επιβεβαιωμένο τεστ. «Πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας μας, που θέλουμε με ασφάλεια να επανεκκινήσουμε» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.
Στην περίπτωση που είναι θετική η αυτοδιάγνωση στην συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο Covid 19.