Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών – Ισορροπίες ΗΠΑ, εκνευρισμός σε Άγκυρα
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία και ενθουσιασμό στην κυβέρνηση, ωστόσο η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Αναμφισβήτητα η κίνηση του Λευκού Οίκου να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ωστόσο οι πανηγυρικές διαρροές που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα από το Μαξίμου, έχουν περισσότερο επικοινωνιακό λόγο και λιγότερο ουσιαστικό.
- Αναλυτές εκτιμούν πως η Αθήνα θα πρέπει να κρατήσει μικρό καλάθι καθώς οι ΗΠΑ πάντα ήταν πιο κοντά με την Άγκυρα και αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει και επί προεδρίας Μπάιντεν. Σαφώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει τις ίδιες σχέσεις όπως με τον Ντόναλντ Τράμπ αλλά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιχειρεί να περάσει στο άλλο άκρο κόβοντας τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.
Όπως άλλωστε τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά την συνάντηση που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος» τονίζοντας πως είναι προς στο συμφέρον της να παραμείνει στην συμμαχία.
Την στιγμή που στο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα συμπεράσματα Μπορέλ για την Τουρκία προσγείωσε απότομα την Αθήνα καθώς τόνισε πως δεν την ικανοποιούν. Το γεγονός δείχνει πως ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει ισχυρές συμμαχίες εντός της Ε.Ε. με κυριότερη αυτή του Βερολίνου. Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της συνεδρίασης των «27».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη τόνισε πως επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο και έθεσε του όρους για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
- «Χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες. Γιατί, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής».
Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι μέχρι τώρα πληροφορίες που διαρρέονται από τον Λευκό Οίκο κάνουν λόγο πως πρωταρχικός στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι να φέρει πιο κοντά την Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ με τις πολιτικές του και τις τοποθετήσεις του είχε καταφέρει να διαταράξει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των πλευρών.
Που οφείλεται η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ
Η υπόθεση των S-400 προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, φέρνοντας πιο κοντά την Αθήνα με την Ουάσιγκτον. Σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια σειρά από κινήσεις όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της 110 πτέρυγας μάχης και την επέκταση της νατοϊκής βάσης της Σούδας τις οποίες βελτίωσαν σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι σημαντικές επαφές που έχει ο Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ όπως με τον Αμερικανό ομόλογο του με τον οποίο έχει προσωπικές σχέσεις. Επίσης κομβικό παράγοντα αποτελεί και η παρουσία Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ με ισχυρές γνωριμίες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και με την ομογένεια.