Η τραγωδία στα νοσοκομεία διαψεύδει τα περί μη ανάγκης κλινών – Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός, Τζάνειο, Δρομοκαΐτειο Θριάσιο (vid)
Σημαίες, ομιλίες… εθνική υπερηφάνεια για την, επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Από την άλλη πλευρά οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων γεμίζουν με το που ξεκινά η εφημερία και οι νεκροί από την πανδημία αυξάνονται συνεχώς. Εκκλήσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της Αττικής, για περαιτέρω βοήθεια έστω και την ύστατη ώρα.
Την ώρα που η κυβέρνηση έβαζε σε πλήρη εφαρμογή τη διήμερη φιέστα με υψηλούς προσκεκλημένους (ούτε καν η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα), η χώρα κατέγραφε ξανά περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα κοροναϊού, αλλά και 67 θανάτους.
Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι στους 699, ενώ υπάρχουν και 105 άτομα διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, 60 με Covid και 45 μη Covid.
Το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας συνεχίζουν να σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής όπου κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για… δείγμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τρομακτικά φαινόμενα διαλογής ασθενών, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση το νοσοκομείο Λαϊκό «φράκαρε», καθώς κατά την χθεσινή εφημερίδα όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν καλυμμένα και χρειάστηκε τουλάχιστον εφτά ασθενείς να βρεθούν εντός θαλάμων σε φορεία.
Απίστευτες καταστάσεις όμως βιώνουν οι εργαζόμενοι και σε άλλα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, όπως στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου ενημερώθηκαν ξαφνικά το μεσημέρι της Τετάρτης ότι το νοσοκομείο θα έχει εφημερία, χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία.
Αντίστοιχα, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Τζάνειο, σε σχετικές ανακοινώσεις τους, περιγράφουν με μελανά γράμματα την μάχη που δίνουν στο νοσοκομείο το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid.
Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι σε καθημερινή βάση, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Στην αναμονή αυτή, «αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, στο Δρομοκαΐτειο η κατάσταση τραγική χαρακτηρίζεται δραματική, με τα βίντεο που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ να μεταφέρουν εικόνες ντροπής στο νοσοκομείο, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει ήδη τα 71, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές.
Πρόσφατα στο Θριάσιο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ζήτησαν να διακοπούν προσωρινά οι διακομιδές, διότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επικρατεί το αδιαχώρητο, υπάρχει πανικός, υπάρχει μεγάλη προσέλευση και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουν ζητήσει να διοχετευτούν περιστατικά στο Ασκληπιείο της Βούλας το οποίο εφημερεύει.
Οι υγειονομικοί δεν βλέπουν την ώρα να έρθουν οι συνάδελφοί τους, κραυγάζοντας για βοήθεια, ενώ κάθε ώρα που περνά αυξάνεται ο φόβος μήπως κολλήσουν και οι ίδιο κορονοϊό.
Ενώ είναι εμφανές ότι τα ημίμετρα, όπως η προβληματική επιστράτευση ιδιωτών γιατρών ή τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μαζικά τεστ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δεν φτάνουν, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά.
- «Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες. Αυτή την στιγμή, το σύστημα Υγείας αντέχει». Και όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως «ο κόσμος περιμένει για να μπει σε ΜΕΘ, υπάρχουν λίστες αναμονής. Υπάρχει μία αναμονή πολύ περιορισμένη, των εικοσιτεσσάρων ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ και όλοι βρίσκονται με οξυγόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα που βλέπουν ορισμένοι» δήλωσε σήμερα στα Παραπολιτικά για να εισπράξει δικαιολογημένη οργή και αποδοκιμασία..
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν βάλει απέναντί της εκτός από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ τόσο τους ιδιώτες γιατρούς όσο και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το φιλόδοξο πλάνο των «δωρεάν» rapid test από τον Απρίλιο.