Παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Τσίπρα να υπερψηφίσει επί της αρχής το ν/σ για το ελληνικό
Τα πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ελληνικό αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε αναλύει ρεπορτάζ του tvxs.gr. Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια Νικόλ Λειβαδάρη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα δεν απευθύνεται στο σκληρό κομματικό πυρήνα αλλά “κοιτάει” προς την κεντροαριστερά.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:
Η επιλογή να υπερψηφίσει, επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Ελληνικό ήταν προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον «πρωϊνό καφέ» της Κουμουνδούρου, το «παρών» που κάποιοι εισηγήθηκαν απορρίφθηκε ως στάση πολιτικής απόδρασης, και συνοδεύτηκε από την καθαρή επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα πως πρόκειται για επιλογή που πρέπει να στηριχθεί από τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι καθαρό πως δεν πρόκειται για απόφαση που απευθυνόταν στον σκληρό κομματικό πυρήνα και είναι επίσης σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας κοίταξε για μια ακόμη φορά όχι προς τα αριστερά, αλλά προς την κεντροαριστερά:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μιλά ως περιχαρακωμένη κινηματική αριστερά –μιλά ως κόμμα της αριστερής και κεντροαριστερής διακυβέρνησης», είναι η «μετάφραση» αυτού του μηνύματος από στέλεχος του προεδρικού περιβάλλοντος.
Ως προς την ουσία του project, η κίνηση Τσίπρα θέλει να καταδείξει μια επιλογή που είχε γίνει ήδη σαφής – όχι χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις – από την εποχή της τροποποίησης και υπερψήφισης της σύμβασης για το Ελληνικό από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επένδυσης για το Ελληνικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με όρους επωφελείς για το δημόσιο.
Εξ ου και το «ναι επί της αρχής» θα συνοδευτεί από την καταψήφιση κυβερνητικών τροποποιήσεων που θα περιλαμβάνουν προβλέψεις είτε για την δημιουργία «περίκλειστης πόλης», είτε θα δίνουν επιπλέον έκταση στον ιδιώτη και κρατικές εγγυήσεις για την προσέλκυση επενδυτών. Μέσα από αυτή την στάση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναδείξει και την «πολιτική απάτη της ΝΔ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, με το Ελληνικό, αλλά και την ευθύνη του ιδιώτη για την καθυστέρηση των έργων.
Ως προς το πολιτικό δια ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας απλώς επαναβεβαίωσε ότι αναζητά νέες αναφορές και συνομιλητές στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Δεν θέλει να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντι-αναπτυξιακές ταμπέλες, θέλει να χτίσει φιλικό προφίλ στην υγιή επιχειρηματικότητα και θέλει, με κάθε μέσο, να δομήσει νέα σχέση με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και τους νοικοκυραίους.
Η θέση αυτή δεν αρέσει σε όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Φίλης απείχε από την ψηφοφορία και σε δήλωσή του λέει ότι «ο νόμος για το Ελληνικό υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και «συνιστά επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν υπερασπίστηκε στην Βουλή το «ναι» στο Ελληνικό ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος λόγω ασθένειας, και ο Πάνος Σκουρλέτης απουσίασε γιατί απλά δεν θέλησε να το κάνει έχοντας γνωστές και πάγιες αντιρρήσεις για το Ελληνικό.
Την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ανέλαβε τελικά ο πασοκογενής Γιάννης Ραγκούσης, εν μέσω πολλαπλών σημάτων αιφνιδιασμού και δυσφορίας και από άλλα κομματικά στελέχη.
«Σύμβαση για το Ελληνικό: ΟΧΙ ευχαριστώ….», έγραψε στο Facebook ο, εκ των «53» και της «Ομπρέλας» προερχόμενος, Πάνος Λάμπρου, ενώ ανοιχτά διαφοροποιήθηκαν και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Ελληνικό – Αργυρούπολη:
- «Ο αγώνας για την αποτροπή της μεγάλης οικολογικής καταστροφής και οικονομικής “φούσκας” του Ελληνικού συνεχίζεται», έγραψαν μεταξύ άλλων σε κοινό τους κείμενο.
Στον προεδρικό κύκλο δεν πέρασε απαρατήρητο και το κείμενο που αναρτήθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της «Εποχής» ακριβώς πριν από την παρέμβαση Τσίπρα στην Βουλή – ένα κείμενο που είχε τίτλο «Η κλιματική κρίση περνά από το Ελληνικό» και ανέφερε:
- «Διαβάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νομοσχέδιο για το Ελληνικό μόνο έκπληξη θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο μιας θετικής ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν η θέση του να ετεροκαθορίζεται από τον φόβο να μην κατηγορηθεί ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις. Επιχείρημα ακραία λανθασμένο καθώς δεν πρόκειται ούτε για μία ουσιαστικά, ισχυρή επένδυση –το καζίνο δεν αποτελεί τέτοιου είδους επένδυση– το δε περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος πλήττεται ανεπανόρθωτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον εκβιασμό του μνημονίου, δεν θα δεχόταν ποτέ ένα έργο με τόσο αρνητικό αισθητικό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό αποτύπωμα».
Το μήνυμα ελήφθη, και διαβάστηκε και στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Δεν μετέβαλε όμως τις επιλογές Τσίπρα, ούτε πρόκειται, κατά τις πληροφορίες, να τις μεταβάλει και σε επόμενα στρατηγικά διακυβεύματα…