Λιβύη: 60 μετανάστες αγνοούνται μετά από πυρκαγιά σε σκάφος
Περίπου 60 μετανάστες ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ανοικτά της Λιβύης από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκάφος τους, ενώ η Ιταλία επέτρεψε στο σκάφος-ασθενοφόρο Ocean Viking να αποβιβάσει 116 διασωθέντες, δήλωσαν την Τρίτη μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ΜΚΟ Alarm Phone, που λαμβάνει κλήσεις έκτακτης ανάγκης από μετανάστες, ανέφερε σε ανακοίνωση πως περίπου 60 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη φωτιά στον κινητήρα του σκάφους τους, που εξακολουθεί να βρίσκεται ανοικτά της Λιβύης.
Τη νύχτα της Τετάρτης 17, προς Πέμπτη 18 Μαρτίου, εξαιτίας της κακοκαιρίας, «ένα ξύλινο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 100 άνθρωποι κάλεσε την Alarm Phone. Οι άνθρωποι στο τηλέφωνο ήταν σε κατάσταση πανικού, γιατί ο κινητήρας είχε πιάσει φωτιά. Η Alarm Phone ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές καθώς και το Ocean Viking», αναφέρει ανακοίνωση της ΜΚΟ.
To Ocean Viking ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας, χωρίς επιτυχία, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις συντεταγμένες συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) του σκάφους.
Διασωθέντες ανέφεραν πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν Σουδανοί, Σενεγαλέζοι, Σύροι, Πακιστανοί, Μαροκινοί και Αιγύπτιοι. Περίπου 45 από αυτούς διασώθηκαν από λίβυους ψαράδες.
Εξάλλου, η Ρώμη έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο στο ιταλικό έδαφος 116 ανδρών, γυναικών και παιδιών, που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανοικτά της Λιβύης από το σκάφος της γαλλικής ΜΚΟ SOS Méditerranée, ανακοίνωσε η τελευταία στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Ανακούφιση πάνω στο Ocean Viking έπειτα από πολλές μέρες με κακοκαιρία. Οι ιταλικές αρχές έδωσαν το λιμάνι της Αουγκούστα, στη Σικελία, για την αποβίβαση 116 διασωθέντων», ανέφερε η ΜΚΟ.
Το Ocean Viking, που πραγματοποιεί τη δεύτερη αποστολή του τον χειμώνα, είχε αρχικά διασώσει στις 18 Μαρτίου 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά και ένα μωρό.
Στη συνέχεια, στις 20 Μαρτίου, το πλήρωμα είχε περισυλλέξει 106 μετανάστες, 31 άνδρες, 8 γυναίκες και 67 ανήλικους.
Οι επίδοξοι μετανάστες από την Αφρική αναχωρούν κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας, οι ακτές της οποίας είναι οι πιο κοντινές.
Περισσότεροι από 1.200 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 στη Μεσόγειο, από τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα σε αυτήν την κεντρική διαδρομή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Τα σκάφη ΜΚΟ, όπως η Ocean Viking, σώζουν ζωές αλλά κατηγορούνται επίσης εδώ και αρκετά χρόνια ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, αφότου ξεκίνησε η κρίση με τους παράτυπους μετανάστες το 2015.
Στις αρχές Μαρτίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την «έλλειψη βούλησης ευρωπαϊκών κρατών, να δημιουργήσουν πολιτικές προστασίας των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών».