SOS από τον εμπορικό κόσμο: 7,5 δις απώλειες, 200.000 λουκέτα – Μιλούν στο libre: Μίχαλος, Καφούνης, Κορκίδης, Χατζηθεοδοσίου
Με αγωνία περιμένει ο εμπορικός κόσμος τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Όπως λένε στο libre εκπρόσωποί του, το άνοιγμα με προϋποθέσεις και μέτρα προστασίας είναι πλέον μονόδρομος εδώ που φτάσαμε, μετά από 4μιση μήνες lockdown.
Του Γιάννη Μανακά
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας δίνουν επίσης τα εφιαλτικά νούμερα της ύφεσης λόγω της πανδημίας και προτείνουν λύσεις για την επόμενη μέρα.
Καφούνης: Να ανοίξουμε σταδιακά με αυστηρά μέτρα και επιτήρηση
Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης περιμένει να ακούσει για σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετά τις 28 Μαρτίου:
- «Πάνω απ΄ όλα είναι σημαντικό να μην ακούγονται ημερομηνίες, οι οποίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν και δημιουργούν ανησυχία. Για εμάς είναι κρίσιμο να επαναλειτουργήσουμε άμεσα, θα περίμενα την επαναλειτουργία την ερχόμενη Δευτέρα, με αυστηρούς κανόνες που μπορεί η Πολιτεία να επιτηρήσει, γιατί δεν αρκεί να τους θεσπίσουμε αλλά να μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την τήρησή τους και στη συνέχεια έως την 28η Μαρτίου να μπορέσει να λειτουργήσει με διευρυμένο τρόπο, ίσως με το sms, το οποίο απ΄ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί είναι έτοιμο και θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θέλουμε να δούμε πάλι να επαναλαμβάνονται φαινόμενα, σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε την προγηγούμενη φορά, με ουρές έξω από πέντε αλυσίδες, οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα για το σύνολο του λιανεμπορίου, και να λειτουργήσουμε αδιάλειπτα μέχρι και το Πάσχα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε την κρίσιμη περίοδο του Απριλίου.
Όταν λέμε να επαναλειτουργήσουμε, εννοείται με κάποιο αυστηρό τρόπο που δεν θα επιβαρύνει υγειονομικά την κατάσταση, με οποιοδήποτε τρόπο εκτός από το click away, το οποίο δεν θεωρείται από κανένα συνάδελφο πια λειτουργία της αγοράς. Το click away είναι μια διευκόλυνση της παραδόσεως για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Μέχρι τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν όλοι με ελάχιστες απώλειες, πράγμα που δείχνει ότι τα μέτρα ήταν αποδοτικά. Από δω και πέρα όμως οι κανόνες έχουν αλλάξει, είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση, κάθε μέρα με κλειστό λιανεμπόριο θα επιφέρει λουκέτα και πιθανόν μη αναστρέψιμη πορεία. Γι αυτό και πλέον πρέπει να επαναλειτουργήσουμε άμεσα αλλά και η στήριξη να είναι στοχευμένη, αρχής γενομένης από την επιστρεπτέα 7, η οποία πρέπει να συμπεριλάβει το εμπόριο, πρέπει να είναι ενισχυμένη και πρέπει στον αλγόριθμο να λάβει υπ΄ όψιν της και το αδιάθετο εμπόρευμα.»
Χατζηθεοδοσίου: Έρχονται 200.000 λουκέτα
Το γεγονός ότι έχουμε τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το λουκέτο στην αγορά, αποδεικνύει ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο γι αυτό, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κάνει την εφιαλτική πρόβλεψη για 200.000 λουκέτα το επόμενο διάστημα:
- «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας –κυρίως των μικρομεσαίων- δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις στο ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς. Εστιάζω στο «ελεγχόμενο» γιατί όλοι μας προτάσσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως όταν τις τελευταίες εβδομάδες, με το lockdown σε ισχύ, τους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης να παραμένουν κλειστοί και το σύνολο των υπολοίπων επιχειρήσεων να υπολειτουργεί, βλέπουμε τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, αποδεικνύεται ότι δεν έκανε τη ζημιά το επιχειρείν.
Εμείς λοιπόν λέμε να ανοίξουν τα καταστήματα μας, όσο το δυνατόν συντομότερα. Και αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των μέτρων ασφαλείας. Για παράδειγμα το λιανεμπόριο μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα με τη μέθοδο του click inside, δηλαδή με «παράδοση εντός» μετά από ραντεβού και βέβαια με ό,τι άλλο προβλέπεται, όπως την υποχρέωση της παρουσίας ενός πελάτη ανά 25 τμ.
Με το ίδιο σκεπτικό και συνυπολογίζοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, πρέπει να δούμε και την επαναλειτουργία της εστίασης, για αρχή σε εξωτερικούς χώρους. Καθημερινά βλέπουμε εικόνες συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και συναθροίσεις πολιτών σε πλατείες ή παραλίες. Νομίζω ότι μόνο καλό θα κάνει στην ψυχολογία των πολιτών και βέβαια στην επιχειρηματικότητα, να δοθεί η δυνατότητα να κάτσει μία οικογένεια σε ένα τραπέζι που θα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα. Εδώ να σημειώσω ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ή γενικότερα των ανθρώπων της αγοράς, αλλά πλέον τις εκφράζουν και κορυφαίοι επιδημιολόγοι. Και ίσως αν τέτοια μέτρα είχαν ήδη εφαρμοστεί, η κατάσταση σχετικά με την πορεία της πανδημίας να ήταν καλύτερη.
Το βέβαιο είναι ένα. Αν οι επιχειρήσεις δεν επαναλειτουργήσουν άμεσα, το μέγεθος της καταστροφής θα είναι τεράστιο. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία. Το γεγονός ότι το λιανεμπόριο έμεινε κλειστό κατά την χριστουγεννιάτική περίοδο και χάθηκαν και οι εκπτώσεις, σημαίνει περίπου 7 δισ. ευρώ λιγότερα στην αγορά. Αν υπολογίζουμε και όλους τους υπόλοιπους μήνες και την εστίαση να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, μιλάμε για απώλεια πολλών δισ. ευρώ.
- Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Με μετριοπαθείς προβλέψεις εκτιμούμε ότι τους επόμενους μήνες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο περίπου 200.000 επιχειρήσεις. Όσο καθυστερεί το άνοιγμα της αγοράς, αυτή η εκτίμηση θα αναθεωρείται προς τα πάνω. Οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης για την οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση θα είναι εφιαλτικές. Για αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο.
Και να ξεκαθαρίσω ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Γιατί και αύριο το πρωί να επαναλειτουργήσει μία επιχείρηση, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει άμεσα να ανταποκριθεί στις τόσες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί αυτούς τους μήνες της υγειονομικής κρίσης. Το μόνο που θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι το «κούρεμα» των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας και το υπόλοιπο τους να ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις.
Εκτιμώ ότι αυτή η λύση αποτελεί μονόδρομο και είναι κάτι που δεν θα απασχολήσει μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την οικονομία της Ε.Ε. καθώς σε παρόμοια δυσχερή θέση με τις δικές μας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές. Η κυβέρνηση οφείλει να δει το θέμα με ρεαλισμό και να μην επιχειρήσει με ημίμετρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Κορκίδης: Μεγάλη η ευθύνη να ξανανοίξουμε
350 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στοιχίζει στην αγορά το κλειστό λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη. Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει σε 7,5 δισ τις απώλειες για το λιανικό εμπόριο και την εστίαση το πρώτο τρίμηνο του 2021:
- «Περιμένουμε μια αποκλιμάκωση του lockdown με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των οίκων αισθητικής στις 22 του μηνός και στις 29 του μηνός, πρώτα ο Θεός, περιμένουμε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το οποίο είναι και το σημαντικότερο γιατί στερεί απ΄ την οικονομία 350 εκατ. την εβδομάδα. Κι όπως γνωρίζουμε όλοι, το δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 650 εκατ. κάθε βδομάδα που η αγορά είναι κλειστή. Οι απώλειες στο λιανικό εμπόριο είναι τεράστιες, όπως είναι βεβαίως και στην εστίαση, μέχρι τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απώλειες θα είναι περίπου 7,5 δις. κι αυτές βεβαίως προστίθενται στα 42 δις. απωλειών του 2020.
Καλούμαστε βεβαίως να ανοίξουμε σε μία περίοδο που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 3.000, όταν μπήκαμε σ΄ αυτό το τρίτο lockdown με 1.500 κρούσματα. Η ευθύνη λοιπόν είναι πάρα πολύ μεγάλη στην τήρηση των μέτρων. Χρειάζεται ένας αυτοέλεγχος, χρειάζεται αλληλοσεβασμός και χρειάζεται και μια αυτοπροστασία. Ενδεχομένως, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου να λειτουργήσει και ως μια βαλβίδα εκτόνωσης αν θέλετε, να αποσυμπιέσει αυτή την πίεση η οποία υπάρχει και θα έλεγα ότι ίσως στη μάχη της πανδημίας μπαίνει το shopping therapy.
- Θεωρώ ότι όλο αυτό το διάστημα η πανδημία πίεζε την οικονομία, τώρα αρχίζει η οικονομία και πιέζει την πανδημία. Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα στήριξης δεν είναι απεριόριστα και για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι επαρκή αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ζημιές και τις απώλειες που έχουμε υποστεί.
Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αυτή τη δύσκολη καμπή, που θα έχουνε μια διάρκεια όλο το πρώτο εξάμηνο του ΄21 και από κει και πέρα η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Δεν είναι μια περίοδος χάριτος, είναι μια περίοδος σκληρής δουλειάς για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λουκέτων και έκρηξης της ανεργίας, είναι κάτι που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα κι ενδεχομένως θα πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό κεντρικό επίπεδο. Το ευρωβαρόμετρο των μικρομεσαίων μας έχει δείξει ότι η μικρή άνοδος των πέντε μονάδων δεν λέει πολλά πράγματα, είμαστε πολύ κοντά στη βάση θα έλεγα των 50 μονάδων, οι 54 λοιπόν γίνανε 59 τον Ιανουάριο του ΄21 αλλά αυτό δεν αρκεί για να μπορέσουν πολλές επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Μίχαλος: Διαγραφή χρέους με ομόλογο από την ΕΚΤ
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος έχει καταθέσει πρόταση στους 26 ομολόγους του προέδρους ενώσεων επιμελητηρίων των ευρωπαϊκών χωρών, να πιέσουν για πανευρωπαϊκή λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ύφεσης:
- «Η αγορά πιστεύει ότι πρέπει, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές επενδύσεις που έχει κάνει τόσο το λιανεμπόριο όσο και η εστίαση στα υγειονομικά μέτρα και σε όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι επιδημιολόγοι, θα πρέπει να ανοίξει, βεβαίως με την προσήκουσα προσοχή, ενδεχομένως με έναν περιορισμό ωραρίου, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση όμως το μεγάλο πρόβλημα στην επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομίας είναι το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί, το οποίο έχει αποδείξει το συστημικό τραπεζικό σύστημα ότι δεν μπορεί να καλύψει και βεβαίως ο κρατικός κορβανάς έχει φτάσει περίπου στα όριά του.
Η πρόταση την οποία έχουν καταθέσει τα επιμελητήρια της χώρας, κι έχω κινητοποιήσει και τους 26 ομολόγους προέδρους ενώσεων όλων των επιμελητηρίων των υπολοίπων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, διότι δεν επηρεάζεται αρνητικά μόνο η ελληνική οικονομία αλλά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προχωρήσει σε μία έμμεση διαγραφή χρέους, εκδίδοντας ένα ομόλογο χωρίς λήξη και χωρίς τοκομερίδιο. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιμερίσει αυτό το ποσό στους πληγέντες κλάδους της οικονομίας.