Ακρόπολη: Αποκαλυπτική συζήτηση για τις αμφισβητούμενες παρεμβάσεις Μενδώνη (vid)

Ακρόπολη: Αποκαλυπτική συζήτηση για τις αμφισβητούμενες παρεμβάσεις Μενδώνη (vid)

Δημόσια συζήτηση διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ομάδα Culture through Politics και ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για το εύρος των αμφισβητούμενων παρεμβάσεων στην Ακρόπολη.

Ένα βαρύ μεταλλικό πέδιλο στήριξης της νέας γέφυρας που ενώνει την απόληξη του νέου ανελκυστήρα με τον βράχο της Ακρόπολης είχε καταστροφικό αποτέλεσμα για το αρχαίο μνημείο.

Το νέο στοιχείο συνεισέφερε ο Τάσος Τανούλας, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων την περίοδο 1984-2010 και επιβλέπων της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων κατά το διάστημα 2013-16, Δεν ήταν το μόνο σημείο στο οποίο τραυματίστηκαν τα υπολείμματα της αρχαίας εποχής: χρησιμοποιήθηκε κρουστικό μηχάνημα προκειμένου να αφαιρεθεί τσιμεντένια βάση του γερανού στα δυτικά, αλλά ένα ερπυστριοφόρο το οποίο έβαλαν για να κουβαλήσει οικοδομικά υλικά (για το τσιμέντωμα) και πέρασε πάνω από τα αρχαία μάρμαρα που έχουν στρωθεί στο μνημείο, κοντά στο μνημείο Αγρίππα.

Πέρα από τις καταστροφές καταγράφηκαν και παραβιάσεις, όπως αποκάλυψε η νομικός Έφη Μουγκαράκη. Παραβιάστηκε η ενδεδειγμένη διοικητική διαδικασία στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης «Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση» της 2ας Σεπτεμβρίου 2020 καθώς δεν προηγήθηκε της υλοποίησης των εργασιών η πλήρωση του συνόλου των 12 όρων που είχαν τεθεί. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του Ν.3525/2007 για την πολιτιστική χορηγία.

  • Σε υπονόμευση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα εν λόγω έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) Αθανάσιος Νακάσης, σημειώνοντας ότι αν αληθεύουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους σχεδιασμούς διάλυσης μνημείων του Βράχου χάριν άλλου μνημείου, «δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) Μανόλης Κορρές εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο».

Η επίτιμη έφορος Ακροπόλεως, πρώην πρόεδρος της ΕΣΜΑ και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αλίκη-Ισμήνη Τριάντη τόνισε ότι για την αποκατάσταση της δυτικής πρόσβασης στην Ακρόπολη δεν υπάρχουν ούτε επαρκή επιστημονικά δεδομένα ούτε έχει διεξαχθεί κάποια ενδελεχής και εξαντλητική έρευνα που να έχει κατατεθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στοιχεύσεις οι οποίες κρύβουν πολλούς κινδύνους για δυσμενείς τελικά εξελίξεις.

Ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ Κυριάκος Κατζουράκης κατήγγειλε την «αυθάδεια», όπως χαρακτήρισε, των επεμβάσεων, απότοκο μιας αντίληψης για την ανάπτυξη που αντιμετωπίζει ωφελιμιστικά τα μνημεία και είναι προσβλητική προς την πόλη.

  • Από την πλευρά του ο τέως προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών και του Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ στη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ Γιάννης Πολυχρονίου επιβεβαίωσε ότι το επιχείρημα περί βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ αποτέλεσε το εργαλείο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να προωθήσει επεμβάσεις άλλου χαρακτήρα και περιεχομένου.

Επίσης με την παρέμβαση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένης Αδάμ-Βελένη και άλλων αναδείχθηκε το η διαφαινόμενη απαράδεκτη υποχώρηση των αρμοδιοτήτων επί του μνημείου της Ακρόπολης της κατά νόμο υπεύθυνης Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενώ όλοι οι παρεμβαίνοντας συμφώνησαν ότι τα έργα θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να γίνει αποκατάσταση των κακών επεμβάσεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μανόλης Κορρές προκλήθηκε από τον συντονιστή της συζήτησης να τοποθετηθεί αλλά απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων.

Σχετικά Άρθρα