Κυρώσεις γιοκ- Κερδίζει (πάλι) χρόνο ο Ερντογάν

Κυρώσεις γιοκ- Κερδίζει (πάλι) χρόνο ο Ερντογάν

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θα έχουν αύριο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Μαρτίου, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν κατ’ αρχάς την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει στους «27» την έκθεσή του, η οποία αξιολογεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα συζητούσαν και τον κατάλογο των πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία, ωστόσο με τα όσα μεσολάβησαν και τα ανοίγματα της Αγκυρας (διερευνητικές συνομιλίες) δεν αναμένεται οι ηγέτες να προτάξουν στην παρούσα φάση τις κυρώσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, όλα τα μέτρα και οι κυρώσεις θα παραμείνουν στον τραπέζι, δεν αποσύρονται.

Άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου: Τι έχουν να πουν Μητσοτάκης και Ερντογάν; Επιδιώξεις και κίνδυνοι…

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Δευτέρας και σε σχέση με την έκθεση του κ. Μπορέλ, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλύτερη σήμερα, οι ενέργειες στις οποίες προέβη η Τουρκία έχουν βελτιώσει το περιβάλλον, ωστόσο, όπως είπε, η σχέση παραμένει δύσκολη και η Αγκυρα μένει να κάνει πολλά ακόμη για να φτάσουμε σε πραγματικά καλές σχέσεις.

Στόχος του κ. Μπορέλ είναι να θέσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στον σωστό δρόμο και σε όλα τα θέματα, δηλαδή Κράτος Δικαίου, μεταναστευτικό, σχέσεις με χώρες της Ε.Ε., ενταξιακή πορεία.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια υποψήφια χώρα και περιφερειακή δύναμη, αλλά χώρα-κλειδί, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να μπούμε σε έναν δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα επιλύουμε όλα (τα προβλήματα).

Σχετικά με το Κυπριακό, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα βρίσκεται στη διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη όσο και στη φάση των εις βάθος διαπραγματεύσεων, με το ίδιο καθεστώς που είχε και την τελευταία φορά (στο Κραν Μοντανά).

Το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά ζητήματα και όποια και αν είναι η λύση θα υλοποιηθεί με ολόκληρο το νησί στην Ε.Ε., είπε, προσθέτοντας ότι έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο και είναι λογικό ότι η Ε.Ε. θα είναι στις διαπραγματεύσεις, όχι ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος.

Σχετικά Άρθρα