H δημοσκόπηση της Metron Analysis που πέρασε στα… “ψιλά”: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε μέτρα, κυβέρνηση, ΜΜΕ
Μήλον της έριδος οι νέοι για Μητσοτάκη και Τσίπρα. Συνεχή τα κελεύσματα από τον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα που βλέπει στις δημοσκοπήσεις, τη νεολαία να γυρνά την πλάτη της στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Metron Analysis το 63% την κρίνει αρνητικά και το 69% υποστηρίζει πως είναι άδικη η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στους νέους στις τελευταίες του δηλώσεις τόσο στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, όσο και στην βουλή που τους κάλεσε να μην εμπιστεύονται τα social media μόνο τυχαίες δεν ήταν καθώς μετρήσεις που είχε στη διάθεση του στο Μαξίμου έδειχναν την αποστροφή των ηλικιών μεταξύ 17 έως 34 ετών να αποστρέφονται τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.
- Το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία την επομένη της ανακοίνωσης του lockdown, οι χειρισμοί στην πανδημία με τα συνεχή περιοριστικά μέτρα, η ειδική άδεια που πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την βάφτιση παρά το γεγονός ότι η τέλεση του συγκεκριμένου μυστηρίου απαγορεύεται λόγω κοροναϊού, η αρνητική ψήφος του Κώστα Κυμπουρόπουλου για τις αμβλώσεις που τον «άδειασε» η ΝΔ και στην συνέχεια ανασκεύασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τους νέους που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι τους εδώ και περίπου ένα χρόνο με ένα σημαντικό ποσοστό να μην έχει δουλειά ή να βρίσκεται σε αναστολή.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς σε εκδήλωση του κύκλου ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπορεί να αφορούσε το ζήτημα υγειονομικής κρίσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ωστόσο είναι αποκαλυπτική η στάση των νέων απέναντι σε αυτό το ζήτημα που χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως οδηγός και για τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.
Το 58% των νέων ηλικίας από 17 έως 34 ετών εκτιμά πως τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια άποψη έχουν οι πολίτες ηλικίας από 35 έως 44 ετών σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 52%.
Ωστόσο όσο αυξάνονται οι ηλικίες τόσο μειώνονται οι αρνητικοί ψήφοι κάτι που αποτυπώνεται στην συνολική εικόνα της ερώτηση για το αν έχει βοηθήσει το lockdown με το 55% να εκφράζει θετική άποψη και το 44% αρνητική. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Άνοιξη σχεδόν οι πάντες συμφωνούσαν και τηρούσαν τα μέτρα πρόληψης σε ποσοστά άνω του 70%.
Όσον αφορά την διαχείριση κρίσεων το 63% των ηλικιών μεταξύ 17-34 τονίζει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.
Τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, αξιολογούνται αρνητικά και από την κοινή γνώμη.
Άλλωστε πολλά από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως ο ξυλοδαρμός του νεαρού από τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη έγιναν γνωστά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης τα κρούσματα αστυνομικής βίας αλλά και οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία αναδείχθηκαν μέσα από τα social media που παρακολουθούν κυρίως οι νέοι.
- Είναι ενδεικτικό πως 8 στους 10 νέους ηλικίας 17 έως 34 ετών δηλώνουν πως τα ΜΜΕ δεν βοηθούν στην ενημέρωση για την πανδημία ενώ συνολικά το 66% των ερωτηθέντων είναι αρνητικό απέναντι στα μέσα ενημέρωσης και τον ρόλο που διαδραματίζουν.
Παράλληλα οι νέοι χαρακτηρίζουν άδικη την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε ποσοστό 69% ενώ συνολικά η εικόνα παραμένει αρνητική φτάνοντας το 52%. Ωστόσο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και για την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Metron Analysis οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 71% εκτιμά πως η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.