Lockdown δυσοίωνα νέα: Τρίτο κύμα και τον Απρίλιο – Τι λένε οι ειδικοί για το τέταρτο κύμα

Lockdown δυσοίωνα νέα: Τρίτο κύμα και τον Απρίλιο – Τι λένε οι ειδικοί για το τέταρτο κύμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς προς το τέλος της εβδομάδος θα αρχίσει η επιπέδωση της καμπύλης και εν συνεχεία μετά τις 25 του Μάρτη θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή δείγματα αργής αποκλιμάκωσης. Προς το παρόν ο τετραψήφιος αριθμός θετικών κρουσμάτων όσο και ο σταθερά υψηλός δείκτης θετικότητας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Μέχρι το τέλος και αυτής της εβδομάδας τα κρούσματα θα είναι της τάξης των 3.000.

Το άνοιγμα της αγοράς εξελίσσεται στο μεγάλο κρας τεστ της οικονομίας ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Η 29η Μαρτίου δεν αποκλείεται να είναι η ημερομηνία που θα επανεκκινήσει η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο και περισσότερες Κυριακές ανοιχτά, αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παραλαβή εκτός.

Περισσότερες υγειονομικές δικλείδες για όσο το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμά ζητούν οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει διπλές μάσκες και περισσότερες αποστάσεις και ταυτόχρονα άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν μπει σε υποχρεωτική τηλεκπαίδευση μέχρι τις 26 Μαρτίου. Το άνοιγμα των σχολείων θα ακολουθήσει αντίστροφη φορά, πρώτα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κάτι που δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου.

Τζανάκης: Τρίτο κύμα και τον Απρίλιο

Τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου θα είναι ραγδαίες οι επιπτώσεις του τρίτου κύματος στα νοσοκομεία, που αποτελούν και τον «οδηγό» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τις εισηγήσεις τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Μάρτιος φεύγει με καθεστώς σκληρού lockdown για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ακόμη και η έναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου παίρνει, όπως όλα δείχνουν, παράταση λόγω των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων. Στο μεταξύ και ενώ οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το τρίτο κύμα οδηγείται προς την κορύφωση, νέος κύκλος ανησυχίας ανοίγει λόγω της Καθαράς Δευτέρας και πιθανού συγχρωτισμού σε συγκεντρώσεις για φαγητό ή σε υπαίθριους χώρους -καιρού επιτρέποντος-, ενώ αύξηση των μεταδόσεων που θα φανεί τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή και εξαιτίας διαδηλώσεων.

Υψηλά νούμερα, περί τα 1.500 κρούσματα, και για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δείχνει το προβλεπτικό μοντέλο που «τρέχει» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τονίζει την πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού κορυφωθούν και διασωληνωμένοι και θάνατοι, τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου αντίστοιχα, εκφράζοντας, βέβαια, την αισιοδοξία του για ένα αρκετά… φυσιολογικό καλοκαίρι.

Πότε να αναμένουμε αποκλιμάκωση….

Η πανδημία, δυστυχώς, θα αποκλιμακωθεί, όσον αφορά στα κρούσματα, πολύ αργά. Να φανταστείτε, σύμφωνα με το δικό μας το μοντέλο, η καμπύλη θα επιπεδωθεί το πενθήμερο μεταξύ 20 και 25 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουμε έστω μικρή αλλά ανοδική πορεία. Ο κυλιόμενος μέσος όρος θα κυμανθεί στα 2.500 κρούσματα, αλλά δεν αποκλείεται να βλέπουμε 2.800 ή 3.100. Θα βλέπουμε μεταξύ 2.000 και 3000, τουλάχιστον τις «δυνατές» ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή Τρίτη με Σάββατο. Ομως, μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, που θα είναι πολύ σταδιακή. Σε βαθμό που 10 Απριλίου θα είμαστε ακόμη μεταξύ 1.000 και 1.500 κρουσμάτων, ίσως και λίγο παραπάνω.

Για διασωληνωμένους και τους θανάτους….

  • Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Εως το τέλος του μήνα η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσουμε στις 620 κλίνες ενδεχομένως. Χωρίς να αποκλείουμε να είναι και λιγότεροι, με την έννοια ότι έχουμε προστατεύσει τις μεγάλες ηλικίες που έδιναν πολλές διασωληνώσεις. Ελπίζουμε να κυμανθούμε μεταξύ 580 και 620 διασωληνωμένων έως το τέλος του Μαρτίου. Η αποκλιμάκωση για τους διασωληνωμένους θα είναι μετά τις 5-10 Απριλίου, πιστεύω.
  • Η αποκλιμάκωση των θανάτων θα καθυστερήσει ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, θα πιάσουμε την κορυφή των θανάτων τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και μετά θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σιγά σιγά.

Για το καλοκαίρι

Εάν έχουμε Μάιο, Ιούνιο 30% – 35% του πληθυσμού εμβολιασμένο, ειδικά και ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους πάνω από 60 ετών, δεν θα έχουμε πιθανόν ανάγκη από οριζόντια μέτρα πλέον. Θα έχει έρθει και η ζέστη και ελπίζω να έχουμε ένα νορμάλ καλοκαίρι, σαν το περσινό, ενδεχομένως και αρκετά καλύτερο θα έλεγα.

Για τέταρτο πανδημικό κύμα

Νομίζω ότι εάν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τον Οκτώβριο του 60%-70% του πληθυσμού και εάν δεν υπάρξει καμία έκπληξη με κανένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι θα τελειώσουμε με την πανδημία. Θα κάνουμε τα εμβόλιά μας που θα μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και θα περνάμε την Covid-19 σαν μία απλή γρίπη ενδεχομένως. Αυτό υποθέτω ότι θα γίνει. Εάν έρθει, όμως, κανένα πολύ δυνατό, τροποποιημένο στέλεχος το οποίο θα υπερφαλαγγίσει τα εμβόλια και θα χρειαστεί εξαρχής να κάνουμε καινούργιο εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών μηνών, πραγματικά εκεί θα είναι τα πράγματα δύσκολα.

Σχετικά Άρθρα