Ολοταχώς για 3000 κρούσματα με… σκληρό lockdown σ’ όλη τη χώρα – Ο Σαρηγιάννης παίρνει θέση για τις συγκεντρώσεις

Ολοταχώς για 3000 κρούσματα με… σκληρό lockdown σ’ όλη τη χώρα – Ο Σαρηγιάννης παίρνει θέση για τις συγκεντρώσεις

Τα επιδημιολογικά δεδομένα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα Υγείας της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν, όχι απλά το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού, αλλά χαραμάδα αισιοδοξίας για ολοκληρωτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο είναι εκείνες οι καθοριστικές αποφάσεις που θα ανακόψουν την πανδημάι αλλά και θα βγάλουν από το αδιέξοδο την οικονομία.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων, παρά το παρατεταμένο lockdown, ώθησε αρκετούς να κάνουν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων είναι δύο: οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη συγκεκριμένη στρατηγική, τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.

  • «Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε τον συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας», τόνισε.

Αφού διευκρίνισε, δε, πως αν δεν παίρναμε τα μέτρα που πήραμε, «θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται» και άρα «αυτήν τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα», υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει και «θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων».

  • Ερωτηθείς για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια πότε θα ανοίξει, καθώς «θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα».

«Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε, μάλιστα ότι ενδεχομένως να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε.

«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

  • Αναφορικά με τις μάσκες, σημείωσε ότι «ειδικά σε κλειστούς χώρους καλό είναι να φορά ο κόσμος διπλή, από μέσα χειρουργική και εξωτερικά υφασμάτινη για καλύτερη εφαρμογή».

Σχετικά με τα σχολεία, εστίασε στις νέες μεταλλάξεις, ο οποίες, όπως είπε, άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά.

«Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά», ανέφερε.

Για το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των Λυκείων λόγω των Πανελληνίων.

«Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά. Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια», κατέληξε.

Λιανεμπόριο

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με διευρυμένο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ δεν αποκλείεται τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά περισσότερες Κυριακές.

Το άνοιγμα, αρχικά, θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και click away και σε δεύτερο χρόνο, με click inside.

Τέλος, προκειμένου να μπει φρένο στην κινητικότητα του πληθυσμού, εξετάζεται το ενδεχόμενο του χιλιομετρικού περιορισμού ή των αγορών μόνο εντός του δήμου διαμονής. Για τα εμπορικά κέντρα είναι μάλιστα πιθανόν οι κανόνες λειτουργίας να γίνουν πιο αυστηροί, με μεγαλύτερο περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών.

Πώς θα λειτουργεί το 13032

Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της αγοράς συνεχίζονται πάντως από την κυβέρνηση, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, τα ψώνια θα γίνονται με sms στο 13032.

Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, μίλησε μάλιστα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του MEGA αναφέρθηκε στο νέο νούμερο 13032 στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε στα καταστήματα, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση», ανέφερε.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», εξέφρασε την ελπίδα τον Μάιο να υπάρχει «ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας», ενώ «το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα».

Πάνω από 3.000 κρούσματα

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα, η οποία «θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου».

Μιλώντας στο MEGA, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί ως δείκτη τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο.

  • «Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τα 3.000», εκτίμησε. Όσον αφορά στην Αττική, η οποία «δοκιμάζεται» από το τρίτο κύμα, ανέφερε πως αν και «είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης με μείωση της αυξητικής πορείας», ευελπιστώντας ότι «θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα», στάθηκε στην πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών, εξαιτίας της οποίας «δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα».

«Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά», πρόσθεσε για τις μεταλλάξεις.

Διαχώρισε, δε, τα κορονοπάρτι με τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες, καθώς, όπως τόνισε:

  • «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα, που έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας, από τα οποία τα 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και τα 11.000 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα, δε, των ΜΕΘ στις δύο πόλεις είναι 92% και 62% αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα