“Θέμα Τσιόδρα” στην επιτροπή ειδικών- Θύελλα μετά την παρέμβαση Κοτανίδου- Σπεύδει για αλλαγές ο Κικίλιας- Βαρύ κλίμα μεταξύ των λοιμωξιολόγων

“Θέμα Τσιόδρα” στην επιτροπή ειδικών- Θύελλα μετά την παρέμβαση Κοτανίδου- Σπεύδει για αλλαγές ο Κικίλιας- Βαρύ κλίμα μεταξύ των λοιμωξιολόγων

Θέμα Σωτήρη Τσιόδρα τίθεται, πλέον, εκ των πραγμάτων μετά τις δηλώσεις της καθηγήτριας και μέλους της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Αναστασίας Κοτανίδου, η οποία είπε ευθέως πως εδώ και καιρό τα μέλη της έχουν χάσει τον βηματισμό τους και καταλήγουν πιθανώς σε λάθος εισηγήσεις και λάθος αποφάσεις.

Η κ. Κοτανίδου επιβεβαιώνει, δηλαδή, με καθυστέρηση όσα έχουν λεχθεί και γραφεί σχετικά με τις διαφωνίες των μελών της επιτροπής και την πίεση που ενδεχομένως ασκείται από τις δημόσιες δηλώσεις υπουργών σχετικά με το άνοιγμα τομέων της οικονομίας, ενώ εμμέσως αμφισβητούνται αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα lockdown μετά το φθινόπωρο.

Ήδη κυκλοφορούν έντονα φήμες για αλλαγές στην επιτροπή και την προσθήκη νέων ειδικών, ενώ εμμέσως τίθεται ζήτημα για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει αυτοβούλως (;) βρεθεί εκτός της ενημέρωσης των πολιτών από το περασμένο φθινόπωρο και ενημερώνει μόνο τον πρωθυπουργό. Εφόσον, όμως, έχει δίκιο η κ. Κοτανίδου είναι σαφές πως οι λανθασμένες εισηγήσεις και αποφάσεις αφορούν πρωτίστως τον ίδιο ως “μεταφορέα” των εισηγήσεων στον πρωθυπουργό.

Η κ. Κοτανίδου, μάλιστα, τόνισε (στην εκδήλωση του e-kyklos) ότι θα έπρεπε να εκδίδεται δελτίο Τύπου μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης της επιτροπής, κάτι που παραπέμπει σε όσα είναι γνωστά από το καλοκαίρι για διαφωνίες στο πλαίσιο της σχετικά με μείζονα θέματα, από το άνοιγμα του τουρισμού, την χρήση της μάσκας, τα διαγνωστικά τεστ, μέχρι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τα τελευταία, για παράδειγμα, πολλά μέλη της επιτροπής αλλά και άλλοι επιστήμονες επισήμαιναν εδώ και πολλούς μήνες την ανάγκη λήψης μέτρων καθώς τα ΜΜΜ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, γεγονός που τώρα ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο Μεταφορών (σε σχετική τροπολογία). Πολλοί θυμούνται, βεβαίως, πως ο κ. Τσιόδρας ήταν εκείνος που είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού στα μέσα μεταφοράς και μάλιστα με σχετικά ειρωνικό τρόπο.

Δερμιτζάκης: Η Επιτροπή κουράστηκε- Να βγει ξανά μπροστά ο Τσιόδρας | LiFO
Η Αναστασία Κοτανίδου

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει αυτή την ώρα και ενδέχεται να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση – ή διαρροή- επί των δηλώσεων της κ. Κοτανίδου. Ενώ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας σκέφτεται να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις ίσως και εντός της ημέρας.

Έμμεση βοήθεια στην κυβέρνηση;

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές που θεωρούν πως η παρέμβαση Κοτανίδου είχε χαρακτήρα έμμεσης συνδρομής στην κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το lockdown δεν αποδίδει και οι χειρισμοί σχετικά με την πανδημία και ειδικότερα σε ότι αφορά την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η παρέμβαση της γνωστής καθηγήτριας μεταθέτει το βάρος των ευθυνών στην επιτροπή και δημιουργεί την αίσθηση πως οι λανθασμένες και ατελέσφορες κυβερνητικές αποφάσεις οφείλονται στις λανθασμένες εισηγήσεις της επιτροπής.

Ο παιδικός φάρυγγας έκλεισε τα σχολεία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Παρέμβαση Δερμιτζάκη

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ , τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά Άρθρα