Αποκλειστικό: Κανένας σχεδιασμός για υποδοχή Covid ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών – Τι λένε στο libre Σταμπουλούς, Σαραφιανός

Αποκλειστικό: Κανένας σχεδιασμός για υποδοχή Covid ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών – Τι λένε στο libre Σταμπουλούς, Σαραφιανός

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη συνδρομή ή τη «συνδιαχείριση» των περιστατικών κοροναϊού με βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, που προσφάτως, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και των Covid ασθενών που χρήζουν εισαγωγής, συνδράμει το ΕΣΥ με κλίνες σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Δεν είναι λίγες οι διαμαρτυρίες -και μάλιστα πολύ έντονες- των υγειονομικών του δημόσιου τομέα και των εκπροσώπων τους ότι η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να εντάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της Αττικής, προσπαθώντας να τα διατηρήσει Covid free, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από το βάρος των εισαγωγών και των βαριά νοσούντων με κοροναϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ το ελλιπές υγειονομικό προσωπικό δίνει καθημερινά υπεράνθρωπο αγώνα…

  • Τα επίσημα στοιχεία των συλλόγων των εργαζόμενων και των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρουν ότι στην Αττική πολλά νοσοκομεία ξεκινούν εφημερία χωρίς να έχουν κενή κλίνη ΜΕΘ για κοροναϊό.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχεται κριτική ότι έως και την περασμένη Παρασκευή (5 Μαρτίου) έστελνε από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών έγγραφο, με το οποίο ζητούσε από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν άμεσα (έως το βράδυ της ίδιας ημέρας) πόσες κλίνες (απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας) διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι κλειστές, πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές, σε μία ακόμα προσπάθεια καθυστέρησης, παρόλο που το πρόβλημα ήταν ήδη τεράστιο στην Αττική.

Το ίδιο βράδυ, το libre είχε ρωτήσει για το θέμα αυτό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση για τον αριθμό των κλινών. Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόρης Σαραφιανός, πάντως, δηλώνει ότι στάλθηκε άμεσα το συγκεκριμένο έγγραφο.

Λίστα αναμονής εκτός ΜΕΘ – Kαταγγελίες για επιλογή περιστατικών

Στο περιθώριο της ανταλλαγής εγγράφων και της επικαιροποίησης στοιχείων, οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας καταγγέλλουν ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά διασωληνωμένα -κοροναϊού και άλλων παθήσεων- εκτός ΜΕΘ (στα νοσοκομεία: ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΝΙΚΑΙΑΣ, ΕΡΥΘΡΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ κ.α.), και επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ

Στο τοπίο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), μέλη του οποίου αποτελούν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δηλώνει το «παρών» στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς μετά την ενίσχυση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα τον περασμένο Νοέμβριο, πλέον συνδράμει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας στην Αττική.

Μιλώντας στο libre, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), Σέργιος Σταμπουλούς, δηλώνει σχετικά με την υποδοχή περιστατικών Covid από τις ιδιωτικές κλινικές:

«Περιστατικά Covid δεν πηγαίνουν σε καμία ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, έχουμε διαθέσει σημαντικό αριθμό κλινών και κλίνες σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, εξυπηρετώντας το σχεδιασμό που κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο αριθμός αυτός σήμερα είναι περίπου 120 κλίνες μόνο στην Αττική. Είναι ένας αριθμός κλινών που αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό ποσοστό της δυναμικότητας του ιδιωτικού τομέα. Περίπου το 60-70% της δυναμικότητας στα μεγάλα, τουλάχιστον, νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα είναι κατειλημμένα από περιστατικά που έχουμε παραλάβει από τα δημόσια νοσοκομεία.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απλών κλινών, όχι ΜΕΘ, για περιστατικά non Covid, πάλι στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Για παράδειγμα, για τη μετατροπή του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ σε νοσοκομείο Covid, έχουμε πάρει όλα τα περιστατικά του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Οι περισσότερες κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών εξυπηρετούν την εφημερία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ και του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ. Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ εξυπηρετεί απευθείας την εφημερία του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ. Από σήμερα, πλέον, έχουν ξεκινήσει το ΛΗΤΩ, από τον Όμιλο Hellenic Healthcare, και το Ιατρικό Περιστερίου, από τον Όμιλο του Ιατρικού, να δέχονται και περιστατικά Covid».

Θα δέχονται μόνο απλά περιστατικά Covid;

«Ναι, απλά περιστατικά Covid. Το ΛΗΤΩ δεν έχει μονάδες ΜΕΘ, ούτως ή άλλως. Αλλά συνεργάζεται με το νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, για την περίπτωση που κάποιο από αυτά τα περιστατικά θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Υπάρχει σχεδιασμός να διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα, από τις ιδιωτικές κλινικές, μονάδες ΜΕΘ Covid;

«Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Όμως, έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα συνεργασίας το τελευταίο διάστημα, είναι ενιαίο. Δηλαδή, εξυπηρετούμε κι εμείς περιστατικά του δημοσίου, καθώς έχουμε ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Οπότε, κάθε κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουμε εμείς για  non Covid  περιστατικό ανοίγει, αντίστοιχα, μία κλίνη ΜΕΘ για περιστατικό Covid στο δημόσιο τομέα».

Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη Θεσσαλονίκη

Η πίεση του συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς, δεν είναι τόσο έντονη όπως στην Αττική, ωστόσο, και εκεί οι αριθμοί ανεβαίνουν καθημερινά.
Το Libre επικοινώνησε με τον πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρη Σαραφιανό, για να μας ενημερώσει εάν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος, υπάρχουν κλινικές στη Θεσσαλονίκη που έχουν δεχτεί Covid περιστατικά.

– Έχετε δεχτεί non Covid περιστατικά;

«Όχι, ούτε non Covid περιστατικά έχουμε δεχτεί. Δεν υπάρχει τόση πίεση στο σύστημα, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ακόμα χωρητικότητα σε κλίνες στα δημόσια Νοσοκομεία».

Τον περασμένο Νοέμβριο, που τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη είχαν παρουσιάσει τεράστια πίεση, είχατε δεχτεί περιστατικά Covid;

«Τότε, είχαμε δεχτεί non Covid περιστατικά, από αρχές Νοεμβρίου, σε κλινικές και Covid περιστατικά σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης. Στο κέντρο αποκατάστασης, είχαν πάει περιστατικά που είχαν αναρρώσει για να βοηθηθούν να επανέλθουν πλήρως».

Τώρα, βρίσκεστε σε ετοιμότητα ώστε -αν χρειαστεί- να συνδράμετε και πάλι το ΕΣΥ;

«Την περασμένη Παρασκευή, μας έστειλαν σχετικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας, για να συμπληρώσουμε πόσα κρεβάτια για non Covid περιστατικά διαθέτουμε εθελοντικά στο ΕΣΥ. Από τη μεριά μας, στείλαμε τις διαθέσιμες κλίνες, δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση έκτοτε».

Σχετικά Άρθρα