Ξαφνικό σενάριο, πρόωρες εκλογές: Για πρώτη φορά στο τραπέζι με συσκέψεις και εισηγήσεις – Σε αναζήτηση επικοινωνιακού συντονιστή το Μαξίμου
Φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ο Σεπτέμβρης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να στηθούν κάλπες. Έντονη ανησυχία στο Μαξίμου από τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αστυνομική βία. Προβληματισμός και για το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί κανένα από τα ζητήματα της επικαιρότητας που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Για πρώτη φορά το Μαξίμου δείχνει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός μπορεί να τόνιζε πως στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό.
- Η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια της, με τα συνεχή lockdown που επιβάλει η κυβέρνηση χωρίς όμως να υπάρχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και τα κρούσματα αστυνομικής βίας έχουν φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που είχε εξαγγείλει προεκλογικά καθώς η πανδημία έπληξε σημαντικά τον τομέα των εσόδων με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Η κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το οικονομικό επιτελείο μοιάζουν με «ασπιρίνες» μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο, η εστίαση αλλά και οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του libre ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος μήνας για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και αυτό το σενάριο προκρίνουν αρκετά κορυφαία στελέχη.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εμβολιασμοί δημιουργώντας ένα ισχυρό τείχος απέναντι στην πανδημία, τα έσοδα στα κρατικά ταμεία θα έχουν ενισχυθεί από τον τουρισμό, ενώ η χώρα θα έχει αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα γεγονός που θα έχει βοηθήσει την ψυχολογία των πολιτών που τώρα βρίσκεται στο ναδίρ από τα περιοριστικά μέτρα.
- Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τα σχέδια του για την μετά κοροναϊού εποχή. Ωστόσο ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά μεγάλος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να προχωρήσει νωρίτερα σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.
Σε αναζήτηση συντονιστή
Παρά το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο που διαθέτει το Μαξίμου εκ του αποτελέσματος έδειξε πως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με επάρκεια τα σημαντικά θέματα που προέκυψαν και το κυριότερο δεν «προστάτεψαν» σε κανένα σημείο τον πρωθυπουργό.
- Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τόσο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τους πολύ στενούς του συνεργάτες που αναζητούν πρόσωπο που θα μπορέσει να συντονίσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση.
Άλλωστε τα λάθη που έγιναν το τελευταίο δίμηνο δεν ήταν λίγα και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση:
- Η αρχή έγινε με το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία την επομένη των σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκαν αλλά και ο τρόπος που επιχειρήθηκε να μεταδοθεί από την ΕΡΤ.
- Στην συνέχεια ήρθε η υπόθεση Λιγνάδη με την κυβέρνηση να στηρίζει την Λίνα Μενδώνη, υπουργούς να εκφράζουν δημόσια τη δυσφορία τους και βουλευτές να ζητούν την παραίτηση της.
- Την ίδια περίπου χρονική στιγμή ήρθε η κακοκαιρία με την κρατικό μηχανισμό να χάνεται στην χιονοθύελλα. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ δημάρχων και του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν και να παίρνουν με τα κυβερνητικά στελέχη να διαφωνούν για το ποιος έχει την ευθύνη που χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα για περίπου πέντε μέρες.
- Η νέα έξαρση της πανδημίας και τα απανωτά lockdown που ξεκίνησαν από τις 11 Φεβρουαρίου και ακόμα συνεχίζονται σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινωνίας.
- Ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον του νεαρού στη Νέα Σμύρνη και τα όσα ακολούθησαν με την μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή που ορισμένοι επιχείρησαν να αμαυρώσουν με τον τραυματισμό του αστυνομικού. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έριξαν «λάδι στη φωτιά» δίνοντας τα στοιχεία του νεαρού στη δημοσιότητα με στόχο να δικαιολογήσουν τον ξυλοδαρμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως για όλα τα παραπάνω ζητήματα χρειάστηκε να κάνει παρέμβαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να προστατεύσει από την συνεχή έκθεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε και η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μαξίμου, αλλά επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το άσχημο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.