Editorial Libre: Η τελευταία (χαμένη;) ευκαιρία
Στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή –σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών– σχετικά με την αστυνομική βία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων, έχουν ίσως την τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν πως διαθέτουν και την πρόθεση αλλά και την βούληση να μην αφήσουν τη χώρα να κυλήσει (ξανά) στον βούρκο του διχασμού και του μίσους.
Την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο έχει εκ της θεσμικής ευθύνης της θέσης του ο πρωθυπουργός. Οφείλει να παρουσιάσει ειλικρινές και αξιόπιστο σχέδιο για την λειτουργία της Αστυνομίας κατά τρόπο που να βάζει οριστικά τέλος στην αλυσίδα της αστυνομικής καταστολής και βίας. Εάν προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός με την δικαιολογία των “μεμονωμένων περιστατικών” –υποτιμώντας τον κοινό νου– η ευκαιρία θα χαθεί. Έτι δε περαιτέρω εάν επικυρώσει τις ακραίες αντιλήψεις κυβερνητικών στελεχών που κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση για “επιχείρηση μίσους” και την συνδέουν με την τρομοκρατία και τους γνωστούς “μπαχαλάκηδες”. Κάτι τέτοιο είναι πολλαπλώς επικίνδυνο και βαθαίνει τον διχασμό που υποδόρια διατρέχει την κοινωνία.
Δεν ήταν “μπαχαλάκηδες”, ούτε υποκινούμενοι “νεοαγανακτισμένοι”, οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Σμύρνη, οργισμένοι για τον ξυλοδαρμό του νεαρού. Ήταν φιλήσυχοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πολλοί εκ των οποίων πιθανώς να έχουν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα. Οι δε συλληφθέντες για την δολοφονική επίθεση εναντίον του αστυνομικού αποδεικνύεται πως είναι χούλιγκανς οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων που ουδεμία εμφανή σχέση έχουν με τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.
Η ευκαιρία της συνεννόησης θα χαθεί εάν η συζήτηση, με ευθύνη της κυβέρνησης, ξεστρατίσει σε ένα “λαϊκό δικαστήριο” κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της οποίας άμεσα, κατηγορηματικά και απερίφραστα καταδίκασε την επίθεση εναντίον του αστυνομικού. Και θα χαθεί εάν ο κ. Μητσοτάκης αγνοήσει τα πολυάριθμα περιστατικά αστυνομικής βίας, αρκετά από τα οποία εκδηλώθηκαν και μετά την συγκέντρωση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης (σχετικά βίντεο έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και δεν αφήνουν περιθώριο για παρανοήσεις).
Ο πρωθυπουργός οφείλει να εγγυηθεί και να προτείνει μέτρα που θα αναιρούν το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί, δυστυχώς, στην αστυνομία. Καθεστώς που προσβάλλει την πλειονότητα των αστυνομικών που ουδεμία σχέση έχουν με την παραβατικότητα συναδέλφων τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επίσης δύσκολο έργο. Δεν οφείλει να απολογηθεί για τις ανεπίτρεπτες κατηγορίες περί συμπόρευσης με την τρομοκρατία που εκτοξεύονται από κυβερνητικά στελέχη, οφείλει, όμως, να προτείνει κι εκείνος συγκεκριμένα μέτρα ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενός κοινού τόπου όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ας έχουν υπόψη τους όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πως τούτη η ευκαιρία ίσως να είναι η τελευταία. Κι αν η συζήτηση στη Βουλή κλείσει εν μέσω κατηγοριών και πόλωσης, ωφελημένοι θα αποδειχθούν εκείνοι που επιδιώκουν τον διχασμό. Και ζημιωμένη η βαλλόμενη Δημοκρατία.
Kι ας μην ξεχνούν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε επικίνδυνα μέτωπα. Αυτό της πανδημίας που απειλεί με κατάρρευση το ΕΣΥ και στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές, αυτό της κόπωσης και αγανάκτησης των πολιτών από την παράταση του εγκλεισμού, το άλλο της οικονομίας που βαραίνει απειλητικά και προοιωνίζεται δεινά, και, φυσικά, εκείνο των ελληνοτουρκικών που μπορεί να μας φέρει σε κρίσιμες καταστάσεις. Δεν αντέχει και το μέτωπο του διχασμού.