Πεφάνης (ΣΩΤΗΡΙΑ): Την κρίσιμη ώρα, χρειάζονται έμπειροι υγειονομικοί
Ο Άγγελος Πεφάνης, παθολόγος Λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του «ΣΩΤΗΡΙΑ», έδωσε –μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1– την εκδοχή των περισσότερων υγειονομικών του ΕΣΥ, σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να συνδράμουν αποτελεσματικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιώτες υγειονομικοί που είναι μεν πρόθυμοι να βοηθήσουν, ωστόσο δεν έχουν εμπειρία.
Το ίδιο επιφυλακτικός ήταν και για τη συστράτευση κλινικών που δεν έχουν προϋπηρεσία νοσηλείας παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών (όπως ένα μαιευτήριο) για να υποδεχτούν και να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid.
Ειδικότερα, ερωτώμενος ο Δ/ντής της Α΄παθολογικής λοιμώξεων νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» για την πιεστική κατάσταση που έχει προκαλέσει στα νοσοκομεία η εκτίναξη των κρουσμάτων κοροναϊού, την οποία οι υγειονομικοί τη ζουν καθημερινά για πολλές ώρες και σε μεγάλη ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξήγησε ότι:
- «Παραδόξως, τις τελευταίες δύο μέρες εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλη πίεση όσο είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», το οποίο ήταν πρακτικά γεμάτο, στο 98%, σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είναι γύρω στο 92% καλυμμένο». Ο κ. Πεφάνης απέδωσε τη μικρή «ανάσα» που έχει πάρει το νοσοκομείο στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει επιπλέον κλίνες σε άλλα νοσοκομεία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εφιαλτικές εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία προκειμένου να διαχειριστεί ο όγκος των εισαγωγών σε περιστατικά Covid και περιστατικά μη Covid και στην ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν στην πίεση του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικών κλινικών να υποδεχτούν περιστατικά κοροναϊού, ο κ. Πεφάνης ήταν κατηγορηματικός ότι, την κρίσιμη ώρα, χρειάζονται υγειονομικοί με σχετική εμπειρία για να βοηθήσουν αποτελεσματικά.
- «Για να έρθει κάποιος να βοηθήσει στο νοσοκομείο πρέπει να είναι γιατρός που δουλεύει σε νοσοκομείο! Η Covid δεν είναι τόσο απλή νόσος. Χρειάζεται ο γιατρός που θα μπει στο νοσοκομείο να έχει σχετική εξειδίκευση και εμπειρία και όχι να είναι κάποιος που δεν έχει δει μέχρι τώρα Covid νοσηλευόμενο. Είναι δύσκολο να προσαρμοστεί, τουλάχιστον στην αρχή, αν δεν έχει την εποπτεία ή τη συμπαράσταση από κάποιον πιο έμπειρο γιατρό».
«Νομίζω, συνέχισε ο κ. Πεφάνης, «ότι το πιο σωστό θα ήταν τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία, που έχουν μέχρι τώρα μία σχετική εμπειρία της νόσου να συνεχίσουν να νοσηλεύουν Covid ασθενείς και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δέχονται γενικά περιστατικά».
Εξήγησε ότι εάν δεν υπάρχει εμπειρία και εξειδίκευση σε κάποια νοσοκομεία που θα δεχτούν Covid περιστατικά είναι πολύ δύσκολο να γίνει η σχετική εκπαίδευση την τελευταία στιγμή για να είναι κατάλληλο το προσωπικό του νοσοκομείου και οι υποδομές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της νοσηλείας Covid-19 περιστατικών.
«Ειδικά αν πρόκειται για νοσοκομείο που δεν έχει παθολογικά περιστατικά ή πνευμονολογικά περιστατικά, όπως ένα μαιευτήριο, καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη κατάλληλο για να μπορέσει να ανταποκριθεί».
Ρούλα Σκουρογιάννη