Δρ. Ελένη Γαλάνη στο libre: Το σημαντικότερο μήνυμα για τη γυναίκα είναι η φροντίδα στον εαυτό της!
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Συνέντευξη στην Ρούλα Σκουρογιάννη
Αν και η 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας έχει πιο παλιά ιστορία, περίπου ενός αιώνα πριν το 1975, το μήνυμα της αφιερωματικής αυτής ημέρας αναπροσαρμόζεται και καθορίζεται ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής και τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και με τη σκέψη ότι το πολυτιμότερο δώρο στη γυναίκα είναι η υγεία της, το Libre μίλησε με την Παθολόγο-Ογκολόγο, Δρ Ελένη Γαλάνη, ιδρυτικό μέλος του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία», για τον τρόπο που οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας τους αλλά και για τα εξειδικευμένα όπλα (προληπτικά και θεραπευτικά) που διαθέτει σήμερα η επιστήμη στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων.
Όλα ξεκινούν από την αγάπη και τη φροντίδα της ίδιας της γυναίκας στον εαυτό της, την πρόληψη και τη σημαντική και εξειδικευμένη συμβολή της επιστήμης με τα σύγχρονα θεραπευτικά όπλα.
· Στις γυναίκες εκδηλώνονται διάφοροι γυναικολογικοί καρκίνοι. Τι θα είχαμε να πούμε για την εξέλιξη της επιστήμης, σε γνώση και τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα αυτό, ώστε μπορεί να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τη σύγχρονη γυναίκα για τη διατήρηση της υγείας της;
«Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα να μιλήσω για ένα τόσο ενδιαφέρον για τη γυναίκα θέμα, ειδικά σήμερα που είναι η Ημέρα της Γυναίκας! Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για το υπέρτατο δώρο στη Γυναίκα, την Υγεία της; Μα φυσικά είναι η πρόληψη! Είναι γνωστό ότι το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν! Πώς; Με έναν ισορροπημένο και σωστό τρόπο ζωής. Το κάπνισμα συνεχίζει να είναι η πρώτη αιτία καρκίνου -όχι γυναικολογικού- αλλά πολλών τύπων καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του πνεύμονα. Δεύτερη αιτία είναι η παχυσαρκία που συσχετίζεται με 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Έτσι, ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, με υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αύξηση της σωματικής άσκησης και αποφυγή καπνίσματος, δημιουργούμε μία σημαντική ασπίδα προστασίας γύρω από την υγεία μας.
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η δευτερογενής πρόληψη, με εξετάσεις αλλά και εμβολιασμό.
1. Ο τακτικός μαστολογικός έλεγχος -μετά τα 40 έτη- με μαστογραφία, υπέρηχο και τις εξετάσεις που ο γιατρός θα ορίσει.
2. Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, με τεστ Παπανικολάου
3. Το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Αυτές είναι οι βασικές προληπτικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις που μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στη γυναίκα».
· Στον τομέα των θεραπειών, η επιστήμη έχει προχωρήσει σημαντικά. Ποιο θετικό μήνυμα θα μπορούσαμε να στείλουμε στις γυναίκες;
«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, ενώ διαγιγνώσκονται πολλά περισσότερα περιστατικά καρκίνου, ειδικά καρκίνοι του μαστού, σε σχέση με το παρελθόν, η θνητότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαμε 7700 νέες περιπτώσεις μόνο καρκίνου του μαστού.
Η μείωση της θνητότητας παρά την αύξηση των περιστατικών οφείλεται, αφενός στο γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου διαγιγνώσκονται πλέον σε πρώιμο στάδιο και όταν διαγνώσουμε έναν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο οι πιθανότητες ίασης πάντα είναι εξαιρετικά αυξημένες, οφείλεται αφετέρου και στις αποτελεσματικότερες θεραπείες, τις οποίες έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Ειδικά για τους γυναικολογικούς καρκίνους, τα τελευταία χρόνια, κατανοήσαμε ότι ένα ποσοστό του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του των ωοθηκών οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη βλάβη στο DNA. Επίσης, καταφέραμε και δημιουργήσαμε στοχευμένες θεραπείες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Από κει και πέρα, έρχεται η ανοσοθεραπεία, η οποία έχει μπει στη θεραπευτική μας φαρέτρα, σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία».
· Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο δώρο που η γυναίκα μπορεί να προσφέρει η ίδια στον εαυτό της είναι η μέριμνα για πρόληψη, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη στο γιατρό, τη γνώση της επιστήμης και τις νεότερες και εξελιγμένες θεραπευτικές επιλογές. Σωστά;
«Ακριβώς! Θα μπορούσαμε, επίσης, να πούμε ότι το μέλλον, είναι η εξατομικευμένη θεραπεία. Δηλαδή, σε κάθε ογκολογικό περιστατικό να εξετάζουμε ακριβώς το γονιδιακό προφίλ κάθε ασθενή και να βλέπουμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί ένα συγκεκριμένο καρκίνο και να θεραπεύουμε τον ασθενή μας εξατομικευμένα, με βάση τη δική του γονιδιακή ταυτότητα.
Πρέπει εμείς οι γυναίκες να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας, για να μπορούμε να φροντίσουμε τους γύρω μας, τα πρόσωπα που αγαπάμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σήμερα, γυναίκα σημαίνει πολλοί ρόλοι, στους οποίους είναι πρωταγωνίστρια. Για να μπορεί η σύγχρονη γυναίκα να αντεπεξέρχεται στους πολλαπλούς της ρόλους (σύζυγος, μητέρα, κόρη, φίλη, επαγγελματίας), πρώτα από όλα πρέπει να φροντίσει να είναι η ίδια υγιής και δυνατή!».