Κοροναϊός: Γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία στην Ευρώπη
Αυξητική η τάση της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης που πασχίζουν να εξισορροπήσουν την υγειονομική απειλή με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί ένα νέο πακέτο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων, εξετάζοντας και το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι η πολυπόθητη ανοσία αργεί.
Κι ενώ τα νοσοκομεία των περισσότερων εθνικών συστημάτων υγείας γεμίζουν, η Τσεχία ζητά βοήθεια από άλλα. Συγκεκριμένα, απευθύνει έκκληση σε Γερμανία, Ελβετία και Πολωνία να πάρουν ασθενείς, διότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της είναι κρίσιμη.
Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων ήταν ανάμεσα σε εκείνες που χτυπήθηκαν περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλά περιφερειακά νοσοκομεία βρέθηκαν στο «κόκκινο» λόγω της ροής ασθενών, τους οποίους έπρεπε να μεταφέρουν αλλού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αυτό σήμαινε διακομιδή σε απόσταση εκατοντάδες χιλιομέτρων.
«Ο μεγάλος αριθμός των νέων μολύνσεων έχει εντείνει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνεται», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας που μετρά 8.153 εισαγωγές, μεταξύ των οποίων 1.735 ατόμων που χρειάζονταν εντατική θεραπεία.
Στο μεταξύ η Σλοβακία μετέφερε ήδη μέσα στην εβδομάδα τους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό στο εξωτερικό, καθώς τα νοσοκομεία της γέμισαν με ασθενείς με Covid-19.
Και η γειτονική μας Ιταλία «κοκκινίζει» ξανά λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης εξάπλωσης του βρετανικού στελέχους, σε όλη τη χώρα.
Η χώρα κατέγραψε περισσότερους θανάτους το 2020 από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ιός στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από όσους δείχνουν οι επίσημες καταγραφές.
Το ινστιτούτο Superiore di Sanita απέδωσε 75.891 θανάτους στο νέο κοροναϊό πέρυσι, ενώ η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει εκατοντάδες θανάτους από Covid κάθε μέρα φτάνοντας συνολικά τους 98.974, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca, που είχαν συσκευαστεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη, ο υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας το εξής:
«Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, υποστήριξε σε συνέντευξή του πως το Παρίσι ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρώμης στο «μπλόκο» αποστολών εμβολίων έναντι του Covid-19, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες. «Φυσικά, καταλαβαίνω τι έκανε η Ιταλία… Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Από την πλευρά της, η Βρετανία σχολίασε πως οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων κατά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια μάχη κατά του ιού, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
«Η παγκόσμια ανάκαμψη από την Covid βασίζεται σε διεθνή συνεργασία. Όλοι εξαρτόμαστε από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες –η επιβολή περιορισμών θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για αντιμετώπιση του ιού», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Στην Πολωνία ο υπουργός Υγείας ανάφερε πως η βρετανική παραλλαγή εντοπίστηκε πλέον στο 25% των αναφερόμενων κρουσμάτων της χώρας του. «Στις αρχές Ιανουαρίου, το στέλεχος της βρετανικής παραλλαγής ήταν περίπου 5%… Τώρα, τα πιο πρόσφατα τεστ δείχνουν ότι αυτό μερίδιο αυξάνεται συστηματικά και τις τελευταίες 21 ημέρες είμαστε σχεδόν στο 25%» είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί σε 18.000, ενώ σήμερα αναφέρθηκαν. Γι’ αυτούς τους λόγους οι περιορισμοί θα παραταθούν κατά μία εβδομάδα σε ορισμένες περιοχές.
Παράλληλα, η Ουγγαρία καθυστερεί τον δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς, λόγω προβλημάτων στη διανομή της Astrazeneca. Περίπου 74.000 άνθρωποι επρόκειτο να λάβουν δόση το σαββατοκύριακο, αλλά, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, υπήρξε ένα σφάλμα συγχρονισμού μεταξύ των δημόσιων αρχείων και μιας λίστας των ραντεβού.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εκτίμησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απότομη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία εκτιμώντας ότι τωρινός αριθμός των 6.800 ενδέχεται να φτάσει από 15.000 έως 20.000, «Θα δούμε την πίεση να αυξάνεται στα νοσοκομεία», είπε στο κρατικό ραδιόφωνο.
Εξαίρεση στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να αποτελεί η Ισπανία, καθώς στη Βαρκελώνη αρχίζουν πάλι οι ανοιχτές εκδηλώσεις χωρίς περιοριστικά μέτρα. Ένας από τους κορυφαίους μουσικούς χώρους της πόλης προγραμματίζει συναυλία με 5.000 άτομα μέσα στον μήνα, μεταδίδει το Reuters.
Δεν θα απαιτείται η τήρηση αποστάσεων αλλά για να αποφευχθεί η υπερμετάδοση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ της ίδιας μέρας και να φορούν μάσκες.