“Διαγραφή χρεών ΓΙΟΚ”- Τι λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο libre- Δυσφορία για την επιστρεπτέα 6- Φόβοι για εκτροχιασμό την “επόμενη μέρα”

“Διαγραφή χρεών ΓΙΟΚ”- Τι λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο libre- Δυσφορία για την επιστρεπτέα 6- Φόβοι για εκτροχιασμό την “επόμενη μέρα”

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αποκάλυψε την αδυναμία της κυβέρνησης να προβλέψει τι μέλλει γεννέσθαι τόσο στο μέτωπο της μεγάλης διασποράς των μεταλλάξεων του ιού, όσο και στην οικονομία: «Τα μέτρα μόλις τέθηκαν σε ισχύ. Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο. Ισχύουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Θα πρέπει να δούμε μέχρι τότε ποια θα είναι η εξέλιξη. Δεν μπορεί να μιλάμε ήδη, για παράταση του lockdown. Θα γίνει ό,τι χρειαστεί».

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την… απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με έναν πρώτο αλλά εξαιρετικά αμφίβολο σχεδιασμό, εντός του Μαρτίου, στόχος είναι να ανοίξει αρχικά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια τα σχολεία, τον Απρίλιο σειρά θα έχει η εστίαση και τον Μάιο όλες οι εναπομείνασες κλειστές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το euro2day.gr, η οικονομία δεν σηκώνει περισσότερες καθυστερήσεις. Ιδιαίτερα όταν στην αγορά επικρατεί αναστάτωση εξαιτίας του γεγονότος πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζονται να μην πληρούν τα κριτήρια της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, ενώ το αίτημα για διαγραφή μέρους -τουλάχιστον- του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε χθες ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

«Προφανώς πλήττονται πολλοί κλάδοι και όσο νωρίτερα επανέλθουν οι οικονομικές δραστηριότητες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα και στην ανάκαμψη της οικονομίας, όταν πλέον η εικόνα της πανδημίας θα έχει αλλάξει και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές». Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω του βελτιωμένου καιρού, αλλά και επειδή θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και η ψυχολογία της κοινωνίας βελτιωμένη σε σχέση με τώρα.

Ειδικά για τους εμβολιασμούς και το συσχετισμό τους με το εθνικό σύστημα υγείας, η εικόνα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι, παρά την προφανή και ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία ιδίως της Αττικής, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, ήδη αμυδρά, αρχίζει να δείχνει αποτελέσματα. Και αυτό, διότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από κορωνοϊό είναι στις ηλικίες άνω των 75 ετών, με τους πολίτες αυτής της κατηγορίας στην πλειοψηφία τους να έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δείχνουν πιο ήπια, παρόλο που μεταδίδονται πιο εύκολα, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχεια. Αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας καλλιεργούν από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν συνάδει με το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

εστίαση | Lykavitos.gr

“Διαγραφή γιοκ”, κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας και μέτρα…μνημονίου

Πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την οποία συνομίλησε το libre αιτιολόγησε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εξαιρέθηκαν από την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή λέγοντας πως τον Ιανουάριο παρουσίασαν τζίρους ίσους ή και μεγαλύτερους από τον Ιανουάριο του 2020. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα των ιδιοκτητών ταξί (τις προηγούμενες ημέρες έγινε και σχετική συνάντηση με την ομοσπονδία), ενώ επισήμανε πως η όποια δυσφορία εκπηγάζει από το γεγονός ότι τα κριτήρια της επιστρεπτέας δεν καλύπτουν (“δεν θα μπορούσε να συμβεί, άλλωστε, κάτι τέτοιο”, όπως τόνισε) τα μη φορολογούμενα κέρδη. “Δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε την φοροδιαφυγή”, είπε χαρακτηριστικά στο libre.

Σύμφωνα, δε, με άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου, θέμα διαγραφής μέρους ή του συνόλου των χρεών που δημιουργήθηκαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τίθεται. “Δεν υπάρχει πιθανότητα διαγραφής χρέων. Αποκλείεται. Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά τέτοιο πράγμα. Η Κομισιόν είναι κατηγορηματική σε κάτι τέτοιο”, μας είπε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές πως παρά το γεγονός ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του (Alpha TV) ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοικτή την πιθανότητα, αποφεύγοντας έμμεσα να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, χωρίς, ωστόσο, να απορρίπτει το σενάριο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο οι κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης θεωρούν πως δεν είναι συζητήσιμο κάτι τέτοιο.

Οι 9 προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο το 2021 | Moneyreview.gr

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την δημοσιονομική ευελιξία που θα ισχύσει και το 2022, αν και από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφενός γιατί ένας υπερβολικός δανεισμός για να δωθούν περισσότερα χρήματα στην αγορά ως επιδοτήσεις θα εκτόξευε το ήδη μεγάλο χρέος (πάνω από 200% του ΑΕΠ), αφετέρου διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροχιασμού του ελλείμματος. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί, όπως αφήνουν να εννοηθεί, να φέρει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση συναγερμού και δυσκολίας δανεισμού της από τις αγορές, κάτι που θα φέρει μέτρα τύπου μνημονίου.

Βαρουφάκης στο libre:Πρόβλεψη για 5ο μνημόνιο και πρόωρες εκλογές

Η εικόνα της οικονομίας όπως την σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών

Στο, αναγκαίο, δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο “Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance”. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και το υπ. Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλίδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ., λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης – Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ - to10.gr

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας. Και όλα αυτά, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018 και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντισταθμίζουν τους βαθμούς δυσκολίας για επιτυχείς εξόδους στις αγορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επιπλέον μαξιλάρι για τους δημοσιονομικούς κραδασμούς αποτελεί το φως που διαφαίνεται για το τέλος της κρίσης από την πανδημία, με την ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπ. Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας στη μετά-Covid εποχή.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν οι διεθνείς αγορές, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, χάρη στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι κομβικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτον, προτείνεται η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα τη συνέχιση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Δεύτερον, προτείνεται περαιτέρω ευελιξία μέχρι το 2023, με στόχο να επανέλθουν τα κράτη-μέλη στη δημοσιονομική κατάσταση που ήταν το 2019.

Τρίτον, προτείνεται να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Ελληνική Κυβέρνηση και πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ecofin.

Οικονομικό επιτελείο: Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτή είναι μόνο μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από το υπ. Οικονομικών για τα σχέδια δράσης του. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και αβεβαιότητες, είπε. Για τους λόγους αυτούς, όπως πρόσθεσε, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και έτοιμα εναλλακτικά σενάρια. Πάντως, σε αυτή τη φάση, αν και υπάρχει πίεση στα διαθέσιμα της χώρας, υπάρχει ασφάλεια και προσδοκάται στο προσεχές διάστημα ομαλοποίηση, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιασμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο βιώσιμο και αναπτυξιακό.

Από την πλευρά της, η πολιτεία, στον ένα χρόνο της υγειονομικής κρίσης, έχει στηρίξει την πραγματική οικονομία με 27 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ποσό 7 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πρόγραμμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών -μεγάλο μέρος των οποίων είναι μη επιστρεπτέο. Ποσό 6,4 δισ. κατευθύνθηκε σε ανέργους και μισθωτούς, μέσω επιδομάτων, αναστολών εργασίας κ.ά. Επιπλέον, δάνεια 7,5 δισ. σε 32.000 επιχειρήσεις έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ. Το 93% των δανείων και το 55% των πόρων αφορούσαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα