Ένα καθόλου “έξυπνο” lockdown: Αντιφάσεις και άλλα ευτράπελα- Οι ενστάσεις Τσιόδρα

Ένα καθόλου “έξυπνο” lockdown: Αντιφάσεις και άλλα ευτράπελα- Οι ενστάσεις Τσιόδρα

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πολυδιαφημισμένες “έξυπνες” λύσεις της ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα έναντι της αδυναμίας της να λάβει οριζόντιες αποφάσεις για λόγους, όπως λέγεται έντονα, που αφορούν το αδιέξοδο στην οικονομία που αποκτά εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Η χώρα εισήλθε στο 4ο lockdown (Μάρτιος 2020, Νοέμβριος 2020, Φεβρουάριος 2021, Μάρτιος 2021) με την κοινωνία εξαντλημένη, ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς προς των θυρών της χρεοκοπίας και το δίλημμα της δημόσιας υγείας αναπάντητο. Με περισσότερα από 2.700 κρούσματα και τις διασωληνώσεις να έχουν τσακίσει τις αντοχές του ΕΣΥ, οι κ. Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς ούτε κάτι “έξυπνο” ανακοίνωσαν, ούτε ερωτήσεις δημοσιογράφων δέχθηκαν (στην ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης).

Η Καθημερινή

Οι αντιφάσεις είναι πολλές και είναι προφανείς:

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, για παράδειγμα, εξηγούσε πριν το 3ο lockdown γιατί δεν ελήφθη η απόφαση, που είχε διακινηθεί ως πληροφορία, για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Τότε, λοιπόν, έλεγε πως η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων θα ήταν μια “ταξική επιλογή” σε βάρος των συμπολιτών σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε πράσινο, άθληση, αναψυχή.

Χθες, ο ίδιος άνθρωπος ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακίνησης, ακόμα και για μετάβαση σε φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ, πέραν των 2 χιλιομέτρων από την κατοικία. Στόχος, υποτίθεται, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκείνων που χρησιμοποιούν τον κωδικό “6” και μεταβαίνουν σε περιοχή πολύ μακρύτερα από τον τόπο κατοικίας τους. Δεν είναι πια “ταξική” η επιλογή που απορρίφθηκε πριν από λιγότερο από ένα μήνα;

Πως θα κάνει περίπατο, ή θα αθληθεί κάποιος/α που μένει σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς πάρκο, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι κ.ά; Τι “έξυπνο” έχει η απαγόρευση μετακίνησης πέραν των 2 χιλιομέτρων, όταν υπάρχουν πολλές περιοχές ανά την επικράτεια αλλά και στην Αττική που οι κάτοικοι για να πάνε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ ή βενζινάδικο πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούσε στον Ant1 ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Αθ. Σκουτέλης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είχαν ως “πυξίδα” το εορτολόγιο. Η κυβέρνηση φοβήθηκε από τις μετακινήσεις και τη διασπορά του ιού λόγω Τσικνοπέμπτης και Καθαράς Δευτέρας, ενώ προγραμματίζει να ανοίξει την αγορά και τα σχολεία μετά τις 16 Μαρτίου προγραμματίζοντας τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου (με την παρουσία του ζεύγους Μακρόν και του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καρόλου στην Αθήνα)! Θα επιτρέψουν, όμως, την παρουσία κόσμου στις παρελάσεις, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία ακόμα κι αν έχουν μεταβληθεί επί τα βελτίω τα επιδημιολογικά δεδομένα έως τότε;

Το σκληρό/ολικό lockdown, το οποίο υποστήριζαν πολλά μέλη της επιτροπής ειδικών απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς η οικονομία έχει φτάσει στο σημείο καμπής. Με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλήθηκαν τα 7.5 δισ που είχαν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποκλείσθηκε το 60% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που υπέβαλλαν αίτηση. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις επόμενες, καθώς αφενός εξαντλούνται δραματικά οι δυνατότητες της οικονομίας, από την άλλη, δε, το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να δανειστεί και να ρίξει χρήμα στην αγορά καθώς ήδη το χρέος έχει φτάσει το 210%! Ωστόσο, το γεγονός ότι προδιαγράφεται δημοσιονομική ευελιξία στην ευρωζώνη και για το 2022 δημιουργεί νέες δυνατότητες, τις οποίες, όμως, η κυβέρνηση δεν ασκεί προς το παρόν.

“Έξυπνα μέτρα”, λοιπόν, βαφτίζονται ρυθμίσεις για ψώνια εντός 2 χλμ από το σπίτι ή εντός του δήμου που μένει ο πολίτης, και άθληση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, για να αποφευχθεί η μετακίνηση με όχημα. Την ίδια ώρα που ένας εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του πρέπει να αλλάξει τρεις τέσσερις δήμους, μετακινούμενος με γεμάτα λεωφορεία και βαγόνια του Μετρό.

Γι’ αυτούς τους λόγους, τα “έξυπνα” μέτρα εξαντλήθηκαν σε μια σειρά εμβαλωματικών λύσεων, κυρίως με τους περιορισμούς στην χρήση των κωδικών “6” και “4”, χωρίς, από την άλλη να έχει γίνει κάτι σημαντικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού (οι συνωστισμοί στα λεωφορεία και το μετρό συνεχίζονται), ή στην ενίσχυση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η δε αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας αφορά, ουσιαστικά, την μετάβαση του ΕΣΥ σε ένα σύστημα υγείας “μιας νόσου”. Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία Covid, το 80% των χειρουργείων για μη Covid περιστατικά έχουν ανασταλλεί και, πλην της περίπτωσης του “Ερρίκος Ντυνάν”, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει συμβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστον αρνούμενος εξ αρχής να δεχθεί περιστατικά κοροναϊού.

Χαρακτηριστικές είναι η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αλλά και η “οδηγία” προς τους διοικητές των νοσοκομείων:

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Διαφωνίες στην επιτροπή λοιμωξιολόγων- Υπέρ της σκληρής γραμμής ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τελικά ημίμετρα για την ανάσχεση του σφοδρότατου τρίτου κύματος της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους του επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως αναφέρει το ieidiseis, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ενημερώσει εδώ και ημέρες προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ληφθούν ημίμετρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αλλά και άλλοι επιστήμονες, φέρονται να ήταν υπέρ της λήψης καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα για, τουλάχιστον,  τρεις εβδομάδες αφού η εκτίμησή τους είναι ότι τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση είναι αμφίβολο εάν θα είναι άμεσα αποτελεσματικά.

Ο φόβος του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων επιστημόνων που ήταν υπέρ της «σκληρής γραμμής» είναι πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πρωτίστως στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι πρωτοφανής και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και να μην είναι ούτε υποτυπωδώς διαχειρήσιμη.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και οι άλλοι επιστήμονες που διαφωνούν με τα μέτρα που επιλέχθηκαν, έκριναν ότι θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μπει lockdown και σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους.

Το μέτρο αυτό εκτιμούσαν ότι θα μειώσει δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ ενώ θα περιόριζε ουσιαστικά και την κινητικότητα.

Αντίθετα δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της χρήσης του κωδικού έξι με τη χρησιμοποίησή του μόνο για βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο καθώς και ο χιλιομετρικός περιορισμός για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, όμως, εκτίμησε ότι η οικονομική ζημιά από ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και επέλεξε ημίμετρα που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να μειώσουν την μεταδοτικότητα την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία και οι υγειονομικοί ασφυκτιούν βρισκόμενοι στα όριά τους.

Σχετικά Άρθρα