“Ψηφιακοί Νομάδες”: Από τι κινδυνεύει το project που σώζει τον τουρισμό

“Ψηφιακοί Νομάδες”: Από τι κινδυνεύει το project που σώζει τον τουρισμό

Επιχείρηση προσέγγισης των «Ψηφιακών Νομάδων» επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειας στα έσοδα αναπτύσσει το υπουργείο Τουρισμού και να διώξει από πάνω της τα κακώς κείμενα των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν σε σημαντική πτώση της δημοφιλίας της στις δημοσκοπήσεις.

  • Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει ν’ ανοίξει αυτό το κομμάτι αυτή τη στιγμή, την ώρα, που υπάρχουν επανειλημμένα προβλήματα λειτουργίας του διαδικτύου, με κίνδυνο να καταστρέψει ένα project, προτού καν το φτιάξει.

Της Άννας Φραγκάκη

Το ζήτημα της προσέλκυσης Ψηφιακών Νομάδων, το ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Πρόκειται για μία νέα παγκόσμια τάση της τελευταίας 20ετίας, η οποία βασίζεται στην τηλε-εργασία κι ήδη εδώ και χρόνια είχαν μπει σε αυτήν λ.χ. Έλληνες ομογενείς ή τοπικοί παράγοντες π.χ. που ασχολούνται συστηματικά με το χρηματιστήριο. Την περίοδο της πανδημίας η τηλε-εργασία είτε για πρακτικούς λόγους είτε γιατί το επέβαλαν τα ίδια τα κράτη γενικεύθηκε ως τάση.

Οι ψηφιακοί νομάδες διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους. Σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020, οι ψηφιακοί νομάδες αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό, που υπερβαίνει το 70%.

Υπάρχουν ήδη ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες αναφέρονται σ΄ αυτό, όπως το Nomadlist.com, που έχει πάνω από 17.000 ακολούθους και δείχνει ποιες πόλεις κάνουν γι΄ αυτόν τον λόγο.

  • Έχουν δηλαδή καλό σήμα, ωραίο φυσικό περιβάλλον, θάλασσα ή βουνό, υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αλλά και μέσο κόστος ζωής και πάνω από 1.500 προορισμούς, ώστε ο ψηφιακός νομάς, να ενημερωθεί καταλλήλως για το, που θέλει να ταξιδεύει και να δουλεύει μερικές μέρες, μερικούς μήνες ή κι ολόκληρο τον χρόνο.

Πρώτο μέλημα σταθερότητα κι υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο

Κύριο χαρακτηριστικό βέβαια είναι η άνεση στη χρήση του διαδικτύου, κάτι, που στην χώρα μας δεν συμβαίνει όλο τον καιρό ούτε σε όλες τις περιοχές με αποκορύφωμα την κακοκαιρία στην Αττική, που άφησε χωρίς ρεύμα επί μέρες κατοίκους της πόλης. Τα προβλήματα, που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από μαθητές σχολείων ή εκπαιδευτικούς, δεν είναι άνευ νοήματος.

Ανάλογα προβλήματα, όπως λένε πηγές, υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια, με τις γνωστές πλατφόρμες, που όταν δεν υπάρχει καλό σήμα στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μπορούν να «πετάξουν» έξω, διδάσκοντες και διδασκόμενους. Βασικό ατού βέβαια της χώρας μας είναι ο καλός καιρός, το σχετικά μέτριο κόστος ζωής σε σχέση με άλλες πολύ ακριβές πόλεις, το καλό φαγητό κι η πολυνησία της.

Σύμφωνα με μελέτη του «MIT Enterprise Forum», εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 “ψηφιακούς νομάδες” κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών.

Προσπάθειες για εγκαταλειμμένους οικισμούς

Διατυπωμένες εκφράσεις για το ζήτημα των ψηφιακών νομάδων υπήρχαν και παλαιότερα ενόσω ήταν ο Γιάννης Μανιάτης επικεφαλής στο υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση εγκαταλειμμένων οικισμών.

Η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δεν εξετάζει αυτό το πλάνο, που θα μπορούσε να είναι μία λύση ούτε δείχνει να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, όχι μόνο με βάση το τι θέλουν οι ψηφιακοί νομάδες αλλά πως θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα και δομές σε περιοχές της υπαίθρου, ειδικά ακριτικές, οι οποίες έχουν εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον αλλά πάσχουν από επισκέπτες ή ακόμη και ντόπιους κατοίκους, όπως είναι η Θεσπρωτία, το Κιλκίς, νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου κοντά στην Τουρκία ή κοντά στην Αλβανία.

  • Θεωρεί πως η Ελλάδα για να γίνει ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες χρειάζεται βελτίωση των υποδομών ευρυζωνικότητας και ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Και προσανατολίζεται στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για βέλτιστες πρακτικές, που ισχύουν στο εξωτερικό και συνεργασία με εκπροσώπους φορέων, που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες. Από την Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη ψηφιστεί νόμος τον Γενάρη του 2021, ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021.

Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας, γεγονός, που αποκλείει ομογενείς, που θα ήθελαν να έρθουν. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Ήδη ο δήμος Ρόδου συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, με στόχο την προσέλκυση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, η οποία αφήνει μόνο θετικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της κατανάλωσης και της ενοικίασης κατοικιών στον εκάστοτε τόπο της επιλογής τους.

Μέχρι στιγμής φημολογείται πως οργανωμένες κοινότητες ψηφιακών νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν στη Λέσβο, στην Κρήτη, μεμονωμένα άτομα στην Κάρπαθο κ.α. Κατά την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού εδώ κι έξι μήνες γίνεται δημόσιος διάλογος για τους ψηφιακούς νομάδες σε διεθνές επίπεδο, στους τομείς όπου πρέπει να ενισχυθεί η πρόταση της Ελλάδας (κίνητρα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εξυπηρέτηση από τις κρατικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε υποδομές φιλοξενίας και συνεργατικοί χώροι δουλειάς).

Προς αυτή την κατεύθυνση βέβαια υπάρχει και το θέμα της ψηφιακής βίζας, η οποία έχει εφαρμοστεί σε άλλα κράτη, όπως είναι η Φιλανδία κι η Εσθονία, που είναι από τις πλέον προχωρημένες στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες σε ό, τι αφορά στις τρίτες χώρες.

Αλ. Αυλωνίτης: Ζητείται αξιοπιστία

«Οι «Ψηφιακοί Νομάδες» είναι η νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των ταξιδιωτών, που συνδυάζουν εργασία και ταξίδι μαζί, η οποία δυνάμωσε τον καιρό της πανδημίας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της βελτίωσης των δικτύων», μας αναφέρει στο “libre”, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Κερκύρας.

  • «Επομένως, για μία τουριστική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα είναι μία τάση, που μας ενδιαφέρει, ώστε να μπορούν να μένουν μόνιμα ή περιστασιακά οι ταξιδιώτες, που αγαπούν τη χώρα μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε τα φορολογικά κίνητρα, που σαφώς είναι θετικά αλλά άφησε όλο το υπόλοιπο κομμάτι απέξω, σε μία λογική ανεδαφική και πρόχειρη. Δεν μπορείς να καλείς να έρθουν Ψηφιακοί Νομάδες, όταν αφήνεις ακόμη και τα Βόρεια Προάστια 6 μέρες, χωρίς ηλεκτροδότηση, γιατί κινδυνεύεις ως χώρα να δυσφημιστείς τόσο πολύ, που θα χάσεις όλη σου την αξιοπιστία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τους Ψηφιακούς Νομάδες, που θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη ιντερνετική λειτουργία, βελτίωση των δικτύων μας, συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, βήματα στο σύστημα υγείας κι ασφάλισης, συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της βίζας από τρίτες χώρες. Κυρίως, όμως χρειάζεται πιλοτική εφαρμογή, σε 5- 6 νησιά και πόλεις της Ελλάδας, αντί να κάνουμε πάλι πασαλείμματα και πειράματα σ΄ έναν τομέα, που είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αν έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο».  

Σχετικά Άρθρα