Σαββατοκύριακο δημοσκοπήσεων: Η πολιτική αποτίμηση των κυβερνητικών χειρισμών- Από την “Μήδεια” στην υπόθεση Λιγνάδη
Σε αναμονή τα κομματικά επιτελεία για τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν το Σαββατοκύριακο. Μαξίμου και Κουμουνδούρου περιμένουν τον αντίκτυπο που έχει στην κοινή γνώμη μια σειρά από γεγονότα που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Η εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την στρατηγική που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Ο δεύτερος μήνας του χειμώνα δεν ήταν ο καλύτερος επικοινωνιακά και πολιτικά για την κυβέρνηση κάτι που παραδέχονται σε συζητήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη.
- Η αρχή έγινε με το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία και τις εικόνες συγχρωτισμού που υπήρξαν την επομένη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν εξαγγελθεί.
- Ακολούθησε ο χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος από την ΕΡΤ η οποία προκάλεσε την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Στην συνέχεια ήρθαν τα προβλήματα από την κακοκαιρία με τον κρατικό μηχανισμό να είναι κατώτερος των περιστάσεων και χιλιάδες οικογένειες να μένουν χωρίς ρεύμα για μέρες.
- Η υπόθεση Λιγνάδη ήταν η πιο δύσκολη πολιτικά για την κυβέρνηση καθώς αφορούσε ένα θέμα που άγγιξε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μιλήσει για λάθος χειρισμούς από την πλευρά της υπουργού Πολιτισμού την οποία όμως κράτησε στη θέση της, ενώ και για το θέμα της Ικαρίας τόνισε πως δεν τέτοιες εικόνες δεν θα επαναληφθούν.
Πρώτη δημοσκόπηση: Έπρεπε να παραιτηθεί η Μενδώνη υποστηρίζει το 68%
- Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας «prorata» για την Εφημερίδα των Συντακτών το 68% των ερωτηθέντων τονίζει πως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού ή να την είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός και μόλις το 24% υποστηρίζει πως έπρεπε να παραμείνει. Επίσης 7 στους 10 και συγκεκριμένα το 71% χαρακτηρίζει λάθος τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση Λιγνάδη ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 26%. Αρνητικοί άποψη εκφράζουν οι πολίτες και για την στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο επίμαχο ζήτημα σε ποσοστό 63%. Το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και το 32% δηλώνει πως δεν θα την επηρεάσει.
Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν πως η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης δεν θα έχει πληγεί σε σημαντικό σταθμό. Παράλληλα θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την πόλωση του πολιτικού κλίματος και των χυδαίων αναρτήσεων στο διαδίκτυο δεν θα την ωφελήσει προκειμένου μειώσει τη διαφορά της με την ΝΔ.
Ωστόσο «γαλάζιοι» βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πρώτες σημαντικές κυβερνητικές αρρυθμίες που υπήρξαν στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων.
Στη κυβέρνηση πιστεύουν πως θα περάσουν τον πρώτο δύσκολο κάβο χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Αυτό όμως που αρχίζει να τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η πορεία των εσόδων καθώς η πανδημία κρατά κλειστή την πραγματική οικονομία, ενώ η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων εξακολουθούν να αποτελούν μια συνεχή «αιμορραγία» για τα κρατικά ταμεία.
- Ταυτόχρονα όμως η κατάσταση επηρεάζει και την κοινωνία με τους εμπόρους να βρίσκονται σε απόγνωση, τα «λουκέτα» στην αγορά να αυξάνονται και τους εργαζόμενους να μην γνωρίζουν τι τους ξημερώνει.
Ανεβάζει τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση
Στην Κουμουνδούρου βλέποντας τις πρώτες σημαντικές πολιτικές «γκέλες» της κυβέρνησης ανέβασαν κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους.
Οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν συνεχείς όπως και η πίεση που άσκησαν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μαξίμου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως έχει αρχίσει ήδη η φθορά της κυβέρνησης και εκτιμούν πως αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομίας που πλήττεται από τα συνεχή lockdown. Επίσης θεωρούν πως η προσπάθεια συγκάλυψης για την υπόθεση Λιγνάδη έπληξε προσωπικά τον πρωθυπουργό που φέρει την πολιτική ευθύνη, ενώ προσθέτουν έναν ακόμη παράγοντα που έχει προκαλέσει την αντίδραση της κοινωνίας που είναι η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός πως δεν έχει θέσει ακόμα ζήτημα πρόωρων εκλογών, αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο αντιπολιτευτικό τέμπο και το επόμενο διάστημα με στόχο να μειώσει την δημοσκοπική του διαφορά με τη ΝΔ.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύφτηκε….
Όπως αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί από τις πολιτικές του ευθύνες και δεν απάντησε για την ολιγωρία της κας Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη αλλά και για την προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης για 15 μέρες.
“Δεν απάντησε καν ποιος τελικά ήταν αυτός που επέλεξε τον κ. Λιγνάδη για το Εθνικό Θέατρο. Προφανώς περνούσε από έξω, είδε φως και μπήκε”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρουν πώς υιοθέτησε και αυτός τις χυδαίες επιθέσεις σε βάρος των ηθοποιών και του ΣΕΗ, ενώ για πολλοστή φορά δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τίποτα.
Και προσθέτουν:
- “Η προσπάθεια αντιπερισπασμού με τη δήθεν σπουδή του για το δημόσιο λόγο, ώστε να δραπετεύσει από το μείζον ζήτημα για το οποίο συζητά όλη η Ελλάδα, έπεσε στο κενό, διότι ακόμα και εκεί ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος. Είναι αυτός που όχι απλά έχει τροφοδοτήσει αλλά έχει υιοθετήσει και έχει φέρει μέσα στη Βουλή με ομιλίες του τις πιο ακραίες χυδαιότητες που έχουν γραφτεί, προκειμένου να πλήξει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την αθλιότητα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, αυτό που ξέχασε να αναφέρει είναι ότι ο ίδιος επέλεξε να φέρει στην ίδια τροπολογία δύο ακόμα προβλέψεις: Την διάταξη με την οποία εκκρεμείς υποθέσεις τραπεζιτών για θαλασσοδάνεια μπήκαν στο αρχείο (κατ΄έγκληση δίωξη στην τραπεζική ασυλία) και την επιστροφή σε κατηγορούμενους για ξέπλυμα των δεσμευμένων χρημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων. Το μόνο που ήθελε με την τροπολογία αυτή ήταν να βρει ένα πρόσχημα για να κάνει το νομοθετικό ρουσφέτι σε υπόδικους τραπεζίτες και όσους ελέγχονταν για μαύρο χρήμα και είχαν δεσμευμένα εκατομμύρια ευρώ”