ΠΡΟΣΟΧΗ: 6+1 υποχρεώσεις στην εφορία με προθεσμία την 26η Φεβρουαρίου

 ΠΡΟΣΟΧΗ: 6+1 υποχρεώσεις στην εφορία με προθεσμία την 26η Φεβρουαρίου

Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ενώ ακριβώς λόγω της δίμηνης παράτασης που έφερε το 2ο lockdown υπάρχουν οφειλόμενες δηλώσεις προς την Εφορία που πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Αυτές τις δηλώσεις μπορούν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι να τις υποβάλλουν εν μέσω του τρίτου lockdown, είτε μέσω ιντερνέτ είτε με email είτε τέλος να αποσταλούν ταχυδρομικά στην αρμόδια ΔΟΥ. Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά παρελθόντων ετών εντός του 2020…

Δήλωση φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Είναι υποχρέωση που έρχεται από το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 όταν και η υποβολή τους πήρε δίμηνη παράταση… Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι δηλώσεις για αίτηση τρίμηνης παράτασης , ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή υποβληθεί ή όχι. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ειδικά η δωρεά σε χρήμα προς απόκτηση περιουσιακού στοιχείου μετράει στο πόθεν έσχες εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του ιδίου φορολογικού έτους. Πρόκειται για ένα τρόπο μέσω των οποίων νομιμοποιούνται κάποιες αγορές ειδικά ακινήτων καθώς προβλέπεται πως με τα χρηματικά ποσά που δίδονται από γονείς, παππούδες, αδέρφια ή τρίτους καλύπτονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από αυτό που έλαβε τη δωρεά-γονική παροχή. Ετσι επειδή παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε φόρο. Αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία τότε το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Αντίθετα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας είναι αφρολογήτες έως το ποσό των 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.

Αγροτικές επιδοτήσεις

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι ο ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν λοιπόν κάποιος έλαβε ποσά αγροτικών επιδοτήσεων που ανάγονται σε προηγούμενα έτη αλλά η σχετική βεβαίωση εξεδόθη εντός του 2020 τότε οφείλει να καταθέσει τροποποιητική δήλωση μέχρι τις ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Θάνατος φορολογουμένου

Αν έχουμε περίπτωση θανάτου φορολογουμένου εντός του 2019 θα πρέπει να κατατεθεί αυτή από τους κληρονόμους του (οι οποίοι βέβαια βαρύνονται και με την πληρωμή των φόρων) μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Κάτοικοι αλλοδαπής

Μέχρι την Παρασκευή θα πρεπει να έχουν κατατεθεί και οι δηλώσεις φορολογουμένων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 Την ίδια υποχρέωση κατάθεσης δηλωσης έχουν και σε όσους δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

Συνταξιούχοι-Μισθωτοί

Δεδομένης της λήψης αναδρομικών εντός του 2020 από συντάξεις παρελθόντων ετών πολλοί συνταξιούχοι οφείλουν να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις. Στην ίδια μοίρα και μισθωτοί που έλαβαν αναδρομικά μισθών. Ολοι αυτοί οι υπαγόμενοι στις σχετικές κατηγορίες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι την Παρασκευη 26 Φεβρουαρίου. Αναλυτικότερα υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχουν μισθωτοί ή συνταξιούχοι με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

Εκπρόθεσμες υποβολές

Αν έχουμε περίπτωση λάθους από την πλευρά της ΑΑΔΕ ή του εργοδότη, τότε θα πρέπει να υποβληθεί σχετική τροποποιητική δήλωση μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει υπαιτιότητα του δικαιούχου των εισοδημάτων. Ετσι το λάθος θα πρέπει να είναι λόγω εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

Σχετικά Άρθρα