Μάρτιος με lockdown: Ο Τσιόδρας εκτάκτως στην επιτροπή “κλειδώνει” τα μέτρα – Γιατί μπορεί η παράταση να μην είναι αρκετή

Μάρτιος με lockdown: Ο Τσιόδρας εκτάκτως στην επιτροπή “κλειδώνει” τα μέτρα – Γιατί μπορεί η παράταση να μην είναι αρκετή

Το lockdown είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί ακόμα και για δύο εβδομάδες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν είναι μόνο η αύξηση κρουσμάτων που ανησυχεί αλλά και η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία, φαίνεται πως θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη (4/3), Κυριακή της Αποκριάς (14/3) και Καθαρά Δευτέρα (15/3) εν μέσω lockdown.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, εκτάκτως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής του ΕΟΔΥ, θα συμμετέχει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Στα 5.536 είναι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σύμφωνα με το Open, τη στιγμή που μόλις στις 2 Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν στα 3.174.

Μεγάλη είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και στις άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα είναι 1.244 ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ήταν 651. Η Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχει 639 ενεργά κρούσματα όταν στις 2 Φεβρουαρίου αυτά ήταν 236.

Τα στοιχεία που δείχνουν να απογοητεύουν όσους ήλπιζαν για “απελευθέρωση” μέσα στον Μάρτιο προκύπτουν από τα στατιστικά γραφήματα της επιδημίας.

Ειδικότερα:

1. Παρατηρώντας την πορεία των κρουσμάτων διαπιστώνεται ξεκάθαρα μια ανοδική τάση στην Επικράτεια. Δεν αναφερόμαστε σε στοιχεία μεμονωμένων ημερών αλλά στο εβδομαδιαίο μέσο όρο όπως αυτός προσδιορίζεται μέρα με την ημερά. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 40% φτάνοντας χθες στα 1444 κρούσματα. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να κινείται έως και εκθετικά, καταγράφοντας πορεία αντίστοιχη της πορείας το τέλος Οκτώβρη.ADVERTISING

Σημειώνεται ότι για να αποκλιμακωθεί ραγδαία αυτή η πορεία χρειάζονται αρκετές μέρες, ενώ οι τρέχουσες νέες διαγνώσεις κορονοϊού θα πιέσουν τις επόμενες 7-10 ημέρες έντονα το ΕΣΥ.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου καταγράφηκε ρεκόρ 2,5 μηνών όσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες μάλιστα είναι και κατά 50% περισσότερες από τα εξιτήρια. Συνολικά έγιναν 1629 νέες εισαγωγές οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με 4 εβδομάδες πριν.

3. Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος διασωληνωμένων ασθενών από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 20% φτάνοντας χθες στα 357 κρούσματα. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να είναι στα επίπεδα που είχε φτάσει την ημέρα που η χώρα παρουσίασε ρεκόρ κρουσμάτων. Εάν λοιπόν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων συνεχιστεί τότε σε μερικές μέρες είναι πιθανόν να ξεπεραστεί το επίπεδο των 400 διασωληνωμένων.

Εδώ να τονίσουμε ότι αυτό το στοιχείο είναι από τα πλέον σημαντικά και δυστυχώς η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει πως είναι ο πιο δύσκολα αποκλιμακούμενος δείκτης όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στα σχετικό γράφημα. Να προσθέσουμε δε ότι ήδη των 55% των κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι κατειλημμένες όπως και το 90% στην Αττική.

4. Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης είναι και η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ διαπιστώνουν τα κρούσματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η μέση θετικότητα της εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου ήταν 3,4%, όταν μια βδομάδα πριν ήταν 2,90%, δυο βδομάδες πριν 2,81% και 3 εβδομάδες πριν 2,52%. Η θετικότητα αυτή του 3,4% μάλιστα εντοπίζεται σε ιδιαίτερα αυξημένων αριθμό τεστ.

5. Όσον αφορά στα λύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο που κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ελαφρώς φθίνουσα τάση (-16,1%) να διατηρεί όμως υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Το στοιχείο αυτό είναι εν μέρει και το μόνο αισιόδοξο.

Με βάση τα παραπάνω η αποκλιμάκωση των ιδιαίτερα αρνητικών δεικτών της επιδημίας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί σε μερικές μόνο ημέρες και αυτό σε συνδυασμό και με τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία αυτή την περίοδο δεν ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί έντονα.

Σχετικά Άρθρα