Λινού: Όχι σε καθολική καραντίνα, μέτρα σε σχολεία και χώρους εργασίας
«Τελική λύση» στην οποία θα έπρεπε να καταλήγουμε αφότου έχουμε πάρει μια σειρά από άλλα μέτρα χαρακτήρισε την καραντίνα, δηλαδή το ολικό lockdown η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Μιλώντας στο Mega η κα.Λινού αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί της καραντίνας τα οποία εφόσον λαμβάναμε ενδεχομένως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και δεν θα έκλεινε η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας με το όποιο κόστος αυτό έχει.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων το οποίο όπως έχει ξεκαθαριστεί πολλές φορές αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
- «Τα παιδιά σε αντίθεση με όσα νομίζαμε, μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ενήλικες» είπε η κα.Λινού ενώ άφησε να εννοηθεί πώς τα σχολεία με τον τρόπο που λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα ήταν εστίες μετάδοσης του ιού.
«Κόλλησαν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πήγαιναν από τάξη σε τάξη, και η νόσος μεταφέρθηκε ενδοοικογενειακά» τόνισε λέγοντας πώς το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ένα σύστημα πρωί-απόγευμα ώστε οι μαθητές να χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα.
«Αυτό θα εξασφάλιζε ότι όλα τα παιδιά θα ήταν στο σχολείο γιατί η τηλεκπαίδευση δημιουργεί ανισότητας καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση» είπε.
Σε ερώτηση γιατί η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιο μεγάλη στην Αθήνα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη απάντησε πώς αυτό οφείλεται στην βιομηχανία στην οποία δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα αλλά και στην εκτεταμένη χρήση των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς.
- «Θα έπρεπε κάθε εργαζόμενος να έχει καθημερινά διπλή μάσκα ή μία μάσκα υψηλής προστασίας. Είναι ένα κόστος 50 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο, σαφώς μικρότερο από το κόστος που προκύπτει από την καραντίνα» σημείωσε.