Lockdown: Παράταση βλέπει ο Γώγος, “πιέζει” για άνοιγμα η κυβέρνηση
Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown με το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ορθάνοιχτο καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί μεν να εμφανίζουν σταθεροποίηση ωστόσο οι επιστήμονες τηρούν έντονες επιφυλάξεις και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αιφνίδιας έξαρσης σε περίπτωση ανοίγματος των δραστηριοτήτων.
Οι ειδικοί θα έχουν μία ασφαλή εικόνα για τα αποτελέσματά του μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Και αυτό, διότι όπως εξηγούν, χρειάζονται 10 με 14 μέρες για να αποτυπωθούν στους καθημερινούς δείκτες μέτρησης της πορείας της πανδημίας. Όπως κάθε εβδομάδα, μία ομάδα της Επιτροπής θα εξετάσει τα τελευταία δεδομένα, προκειμένου την Παρασκευή, σε πλήρη σύνθεση, να δώσουν την εισήγησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών υπάρχει σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας.
Ωστόσο, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown στην Αττική, λόγω της πίεσης που υπάρχει στις ΜΕΘ. Ο κ. Γώγος παραδέχθηκε ότι αυτό που απασχολεί συνεχώς και προβληματίζει την Ειδική Επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “το μεγάλο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση”, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και ταυτόχρονα να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Επιπλέον, εξήγησε ότι τη δεδομένη στιγμή είναι πιο ασφαλές να επαναλειτουργήσει η αγορά με τη μέθοδο του click away, καθώς “δεν αυξάνει την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα”, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στις “κόκκινες” περιοχές.
Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown”, διότι “με τους εμβολιασμούς έχουμε μπροστά μας πραγματικά το… φως”, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όπου και όποτε χρειάζεται.
Ερωτηθείς πώς θα κάνουμε Πάσχα, φέτος, τόνισε ότι θα είναι σίγουρα καλύτερα από πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.
Η κυβέρνηση θέλει άνοιγμα την 1η Μαρτίου
Βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου – κυρίως λόγω των περιορισμένων, πλέον, αντοχών της οικονομίας.
Οι ειδικοί, φέρονται να έχουν πλήρη επίγνωση της αγωνίας που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για να επαναλειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά την 1η Μαρτίου, και κυρίως το λιανεμπόριο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τα πολλαπλά συνεχιζόμενα λουκέτα, προκαλούν αιμορραγία στο κρατικό ταμείο που δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Το κακό είναι ότι στα λύματα των Αθηνών εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν από τρεις εβδομάδες. Επιπρόσθετα, μέχρι την Παρασκευή, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είχε ανέλθει στο 84%, όταν προ δεκαπενθημέρου, ήταν στο 64%.
Αυτό σημαίνει ότι από επιστημονικής άποψης, όλα είναι ρευστά. Από οικονομικής, κάθε μέρα που περνάει, επιβαρύνει πλέον δυσβάστακτα τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζομένους που διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος. Προς το παρόν αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
- Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες μειωθεί ο μέσος όρος κρουσμάτων και καταγραφεί ύφεση στην διασπορά δεν αποκλείεται να εισηγηθούν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
Ως προς τα σχολεία προτεραιότητα όπως και στο παρελθόν θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.
Το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει με την μέθοδο του click away. Είναι σημαντικό έστω και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν καθώς κάθε μήνα που μένει κλειστός ο κλάδος το κόστος για την οικονομία προσεγγίζει τα 2 δις ευρώ.
Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.