Ανοίγει το λιανεμπόριο; “Είναι πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε” – Στο χείλος της καταστροφής χιλιάδες καταστήματα – Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Με τις ζημιές στο λιανεμπόριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και το άνοιγμα των καταστημάτων τον Μάρτιο. Πάντως η οργή ξεχειλίζει για τη διαχείριση της κρίσης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης μάλιστα εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε. «Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε στον MEGA χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.
Στη συνέχεια πρόσθεσε:
- «Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».
Τέλος, ο κ. Καφούνης εξέφρασε την αίσθησή του που ότι «μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».
Τεράστιες οικονομικές απώλειες
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τεράστια ήταν η οικονομική ζημιά στο σύνολο των επιχειρήσεων το 2020, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση τζίρου κατά 41,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε το 2020 σε 266.08 δισ. ευρώ, έναντι 307.70 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 13,5%, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ.
Το πλήγμα που δέχτηκε το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας είναι τεράστιο. Το εμπόριο συνολικά το 2020 έχασε 10,1 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών του να μειώνεται σε 112,53 δισ. ευρώ από 122,64 δισ. ευρώ το 2019, η μεταποίηση, αν και δεν ήταν σε αναστολή λειτουργίας, έχασε 7,1 δισ. ευρώ λόγω της υποχώρησης της κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων, ενώ τεράστια μείωση καταγράφηκε και στην ανδρική ένδυση.
- Οι καταστηματάρχες περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, καθώς, όπως λένε, τα ρούχα της χειμερινής σεζόν θα τους μείνουν στα ράφια, ενώ, παράλληλα, υπάρχει και άγνοια για την επόμενη ημέρα, με συνέπεια να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μόνο λόγω του δεύτερου, lockdown οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ. Το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, κοστίζει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, έναντι των 2,7 δισεκατομμυρίων που επιφέρει ένα lockdown σε όλες τις δραστηριότητες.
Από την πλευρά του, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υπολογίζεται ότι θα χαθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον αντίστοιχο περσινό τζίρο καθώς τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν κανονικά μόλις 12 μέρες κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και το υπόλοιπο διάστημα, είτε ήταν εντελώς κλειστά, είτε εφαρμόστηκε τo click away και το click inside.
Σημειώνεται ότι στην Αττική, καταγράφεται σχεδόν ο μισός συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου ολόκληρης της χώρας και αυτή τη στιγμή που η αγορά είναι κλειστή, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-shop για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.
Το βλέμμα του εμπορικού κόσμου στρέφεται τώρα στην επόμενη μέρα της αγοράς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ελπίζοντας να μην υπάρξει παράταση του lockdown και την 1η Μαρτίου τα καταστήματα να λειτουργήσουν έστω και με τη μέθοδο click inside.