“Μήδεια”: Κύμα χιλιάδων αιτήσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες για ζημιές-Θα ακολουθήσουν και αγωγές κατά του ΔΕΔΔΗΕ;
Ζημιές σε επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες σε Βόρεια Αττική και Εύβοια αρχίζουν να καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η καταγραφή θα ολοκληρωθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του libre πολλοί κάτοικοι των βορείων προαστίων κινούνται ήδη, μέσω δικηγόρων, στην διερεύνηση εάν μπορούν να κινηθούν με αγωγές κατά του ΔΕΔΔΗΕ, αφενός επειδή είναι οργισμένοι, αφετέρου για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Σε αυτό εισχύονται από το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις των μετεωρολόγων εγκαίρως, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και κανένας συντονισμός εκ μέρους των αρχών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχουν περισσότερες ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στις περιοχές που έπληξε η θεομηνία στην Βόρεια και Ανατολική Αττική που ήταν η περιοχή η πιο ασφαλισμένη. Οι ασφαλιστικές έχουν εικόνα για το 40-50% των ζημιών εκεί και περιμένουν την επίσημη καταγραφή για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Επίσης ασφαλισμένες ζημιές εμφανίζονται σε Βόρεια Εύβοια, Ανατολική Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη καθώς και στην Κρήτη.
Για το είδος των καταστροφών που αναφέρονται προς τις ασφαλιστικές, είναι κυρίως η πτώση δένδρων και καταστροφή αυτοκινήτων, το σπάσιμο σωληνώσεων, η εισροή υδάτων σε οικίες και καταστήματα καθώς και διάφορες επιχειρηματικές ασφαλίσεις για αδυναμία λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και επιχειρήσεων λόγω διακοπής ρεύματος, καταστροφές σε αποθήκες και τις αστικές ευθύνες από ατυχήματα λόγω του πάγου κά.
Για τις ασφαλιστικές, οι ζημιές στην αρχή του χρόνου αποτελούν μία αρνητική συγκυρία όταν μάλιστα η προηγούμενη χρονιά έχει κλείσει με μία μέση υποχώρηση παραγωγής (-13%) στον κλάδο Πυρός και φυσικών καταστροφών. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως σε μείωση τιμολογήσεων αλλά και διακοπή ασφαλίσεων λόγω διακοπής δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύουν κάθε φορά την αναγκαιότητα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αφού στις περισσότερες περιπτώσεις που προαναφέραμε το Κράτος δεν πρόκειται να αποζημιώσει.
Το Κράτος αποζημιώνει μόνο τις περιπτώσεις που η κακοκαιρία έπληξε άμεσα νοικοκυριά και επαγγελματικές μονάδες και όχι εάν υπάρχουν παράπλευρες απώλειες από την διακοπή του ρεύματος ή του νερού ή την αδυναμία πρόσβασης στην επιχείρηση. Τη δεύτερη κατηγορία των ζημιών αυτών, μπορούν και αποζημιώνουν άμεσα οι ασφαλιστικές καθώς βέβαια και την πρώτη κατηγορία (άμεσες ζημιές).
Μία άλλη βασική διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης των ασφαλιστικών και του Κράτους είναι ο χρόνος αποζημίωσης που είναι άμεσος στις ασφαλιστικές (από 3 ημέρες μέχρι 30 ημέρες) ενώ για την κρατική αποζημίωση φτάνει μέχρι τους 9 μήνες (μέσο όρο). Επίσης, η ασφαλιστική στέλνει άμεσα εμπειρογνώμονα ενώ το Κράτος ζητάει μία ‘καφκική’ γραφειοκρατία μέσα στην οποία εμπλέκονται (ανά περίπτωση) πολεοδομίες, αστυνομία και άλλοι φορείς.
Αυτά μόνο αρκούν για να καταδείξουν την αναγκαιότητα δημιουργίας μοντέλου ΣΔΙΤ μεταξύ Κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης που εξασφαλίζει άμεση και καθολική αποζημίωση στους παθόντες χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα το Κράτος.
Πηγή: underwriter.gr