Παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα: Τομέας υπό κατάρρευση – “Κραυγή αγωνίας” από παραγωγούς – Μιλούν στο libre Χαρακόπουλος, Αραχωβίτης

Παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα: Τομέας υπό κατάρρευση – “Κραυγή αγωνίας” από παραγωγούς – Μιλούν στο libre Χαρακόπουλος, Αραχωβίτης

Αλλαγές σχεδιάζονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σχετίζονται με το ζήτημα των επιδοτήσεων. Η υπόθεση των Ειδικών Δικαιωμάτων (είδος επιδοτήσεων) και πως αυτά θα διανεμηθούν, έχει θορυβήσει τους παραγωγούς,  αν κι αυτό φαίνεται να είναι επιβεβλημένο από την Κοινότητα στο πλαίσιο της εξομάλυνσης.  

Της Άννας Φραγκάκη

Για το ζήτημα των Ειδικών Δικαιωμάτων είχαν συνάντηση την περασμένη Πέμπτη αγελαδοτρόφοι από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με τον αρμόδιο υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης για την ΚΑΠ, Γιάννη Οικονόμου, παρουσία και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος και το μέλος, Σταύρος Αυγερινός κι οι Απόστολος Μωραΐτης και Κώστας Τανός, αντιπρόεδρος και μέλος του συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, οι οποίοι σημείωσαν ότι δεν παίρνουν καν επίδομα γέννας για τα ζώα.  

Το παράδοξο είναι, όπως είπαν, πως με τα συγκεκριμένα ειδικά δικαιώματα, οι παραγωγοί αποκλείονται από μία σειρά μέτρων ενώ ακόμη κι αγορασμένα δικαιώματα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στα παιδιά τους.

Οι παραγωγοί γάλακτος:

  • Ζήτησαν επιτέλους να υπάρξει αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να προβλέπεται η παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού από αποκλειστικά ελληνικό γάλα και να βελτιωθούν οι τιμές.
  • Ζήτησαν στρατηγική για το ελληνικό γιαούρτι, ώστε να φτιάχνεται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να φέρει πακτωλό χρημάτων στην ελληνική οικονομία.
  • Εξήγησαν πώς σκοντάφτει στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων και στη διαχρονική εμμονή της ελληνικής πολιτείας ή και συγκεκριμένων συμφερόντων, που την έχουν πείσει ότι στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον η αγελαδοτροφία.

Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα αυτό συναντά τη σθεναρή αντίσταση της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να τροφοδοτήσει την αγορά, αφού το ελληνικό γάλα δεν φτάνει.

  • «Δώστε μας έξι μήνες μ΄ έναν χρόνο κι όλη η εικόνα θ΄ αλλάξει», μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος. «Μ’ αυτές τις τιμές, που παίρνουν οι παραγωγοί και τις αυξήσεις των ζωοτροφών, πάνε για να καταρρεύσουν  οι μονάδες. Ας δώσουν επιτέλους κίνητρα, για ν΄ αυξήσουμε την παραγωγή, αντί να παράγουμε διαρκώς ελλείμματα σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας».

Οι παραγωγοί γάλακτος τονίζουν πως η Τουρκία φτιάχνει την παραγωγή γάλακτος, οι Άραβες, που έχουν ελάχιστη γη, φτιάχνουν μονάδες με αγελάδες αλλά στην Ελλάδα καταστρέφεται διαρκώς η ζώνη γάλακτος, προς όφελος των Ευρωπαίων εταίρων.

Οι παραγωγοί γάλακτος ζήτησαν μέριμνα και για τα σχέδια βελτίωσης, διότι η βαθμολογία, που έπαιρναν ήταν πολύ χαμηλή και τους πετούσε έξω από τα προγράμματα και να υπάρξει μέριμνα γιατί η πανδημία σήμανε τεράστια αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους για τις απολυμάνσεις.

Καθώς  έχει τεθεί το θέμα των ρύπων μεθανίου για τη νέα ΚΑΠ 2021-27 να δοθεί η δυνατότητα σε όσους παραγωγούς θέλουν να προχωρήσουν σε προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων με πράσινες ή ψηφιακές δράσεις για την αντιστάθμιση των ρύπων και την επιδοτούμενα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας (φωτοβολταϊκά, βιοάεριο, πράσινες στέγες, φυτεύσεις κ.ά.) αλλά και την ψηφιακή κτηνοτροφία για ρομποτική, ηλεκτρονικά κολάρα, αυτοματισμούς ή άλλον εξοπλισμό κ.ά.

  • «Η στήριξη της γαλακτοφόρου αγελαδοτροφίας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σε μια χώρα, που δεν χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε γάλα», μας ανέφερε σε δηλώσεις του στο “libre”, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν κι αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του φρέσκου γάλακτος -σε υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ- επιβάρυνε την κατάσταση που βιώνουν οι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, η αύξηση, φέτος, στις τιμές των ζωοτροφών κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια να παραμείνουν όρθιοι όσοι ακόμη δραστηριοποιούνται στον χώρο. Τούτων ούτως εχόντων, που έλεγαν παλαιότεροι πολιτικοί, είναι αδιανόητη κάθε σκέψη κατάργησης στη νέα ΚΑΠ των ενισχύσεων που λαμβάνουν. Προφανώς, κάποιοι, με “λίμνες γάλακτος” και “βουνά βουτύρου”, θα διευκολυνθούν με μια τέτοια εξέλιξη, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής. Το ζητούμενο είναι εμείς τι προτεραιότητες θέτουμε και πως τις υλοποιούμε;».

«Η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων λόγω της αύξησης του πληθυσμού αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς κι όλες οι εγχώριες και ξένες μελέτες δείχνουν πως η Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό τομέα», μας ανέφερε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν τομεάρχης Γεωργίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, και πρόσθεσε:

  • «Θεωρούμε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να στηρίξει τον Έλληνα αγελαδοτρόφο, ο οποίος ταλαιπωρείται κι από την πανδημία λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ψήφισε τον νόμο για την προέλευση του γάλακτος, αυστηροποίησε το πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις και κατέθεσε φάκελο στην Κοινότητα για ν΄ αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προστατευόμενο προϊόν. Όμως, η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής . Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας,  η οποία πρέπει να βοηθηθεί και με μέτρα από την καινούργια ΚΑΠ, για να μειωθούν τα διατροφικά ελλείμματα της χώρας, ο παραγωγός ν΄ απολαμβάνει αυτά που δικαιούται κι η χώρα να πάει μπροστά στις εξαγωγές».

Σχετικά Άρθρα