Έρευνα του Ινστιτούτου Κοχ: Η πανδημία στοίχισε στη Γερμανία 305.641 χαμένα χρόνια…

Έρευνα του Ινστιτούτου Κοχ: Η πανδημία στοίχισε στη Γερμανία 305.641 χαμένα χρόνια…

Σε μια ιδιαίτερη πινελιά της πανδημίας αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Σε αριθμούς που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία, που κρύβουν πολύ πόνο, θάνατο και χιλιάδες ανθρώπινες τύχες. “Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ υπολόγισαν ότι το 2020 ο Covid-19 έχει κοστίσει στη Γερμανία συνολικά 305.641 χρόνια, το 60% εξ αυτών αφορούν άνδρες, το 40% γυναίκες” γράφει ο αρθρογράφος της.

“Τα στατιστικά στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα με την αναφορά στον αριθμό χρόνων που θα μπορούσαν ακόμη να ζήσουν οι νεκροί, εάν δεν πέθαιναν από τον ιό. Πρόκειται κατά μέσον όρο για 9,6 χρόνια, 8,1 για τις γυναίκες και 11 χρόνια για τους άνδρες”. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, συνυπολογίζουν και τα χαμένα χρόνια ζωής ως συνέπεια των επιπλοκών στην υγεία. “Είναι μεν κάτω του 1%, αλλά πιθανότατα δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία που παραμένουν και που οι ειδικοί περιγράφουν με τη φράση Long Covid, και δεν υπολογίζονται στην έρευνα. Αλλά πυκνώνουν συνεχώς οι ενδείξεις ότι η ασθένεια Covid-19 μπορεί να αφήσει μακροπρόθεσμα κατάλοιπα στην υγεία” σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά σε νεώτερης ηλικίας ανθρώπους. “Επειδή οι νέοι άνθρωποι στατιστικά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής το ποσοστό που τους αναλογεί από τα χαμένα χρόνια είναι 34,8% σε άνδρες κάτω των 70 χρονών και 21% σε γυναίκες. Κατά μέσον όρο οι άνθρωποι σε νεώτερες ηλικιακές ομάδες έχασαν 25,2 χρόνια από τη ζωή τους το 2020 λόγω κορωνοϊού. Οι διαφορές σε χαμένα χρόνια ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο ότι οι άνδρες μολύνονται με τον ιό πιο συχνά και πεθαίνουν συχνότερα πριν συμπληρώσουν τα 60. Στις μικρότερες δε ηλικίες η νόσος εξελίσσεται με σοβαρότερα συμπτώματα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες”. Τέλος, σε ένα άλλο κεφάλαιο της έρευνας γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην Covid-19 και στα χαμένα χρόνια από τις 5 πιο συχνές αιτίες θανάτου που δεν οφείλονται σε λοιμώξεις. Πρόκειται με αυτήν τη σειρά για καρδιακή ανακοπή, καρκίνο των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθένειες των πνευμόνων και καρκίνο του εντέρου. “Η εξέλιξη και τα κρούσματα θανάτου σε βάθος 12 μηνών έδειξαν ότι το πρώτο κύμα πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κόστισε τον ίδιο αριθμό χαμένων χρόνων με το εγκεφαλικό και τον καρκίνο πνευμόνων, τον Δεκέμβριο μάλιστα ξεπέρασε και τα χαμένα χρόνια από καρδιακή ανακοπή” καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα