Εμπιστοσύνη στα εμβόλια: Τι δείχνει νέα έρευνα
Πιο θετική γίνεται σταδιακά η στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως δείχνει μία έρευνα της κοινής γνώμης σε 15 χώρες.
Οι ερευνητές θεωρούν ενθαρρυντικές τις τάσεις, αλλά προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δισταγμός απέναντι στους εμβολιασμούς, κυρίως αναφορικά με την ασφάλειά τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εξόδου από την πανδημία.
Η έρευνα, από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το «Nature», αφορούσε την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου και έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Ενώ το Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου. Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε μέσα σε αυτό το τρίμηνο το ποσοστό των πρόθυμων να εμβολιαστούν.
Το 66% δήλωσαν στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχουν μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).
Σε μερικές χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν εντυπωσιακή, όπως στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των σαφώς πρόθυμων να εμβολιαστούν αυξήθηκε από 28% σε 52%. Όμως, στη Γαλλία σε ποσοστό 44% ακόμη δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό, ενώ στην Ιαπωνία στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τα εμβόλια Covid-19;», δύο στους τρεις (66%) απάντησαν «καθόλου» ή «λίγο».
Το ποσοστό όσων δήλωσαν ανήσυχοι για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων μειώθηκε κατά μέσο όρο διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, παραμένοντας -πάντως- σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Η δρ Λαβάνια Βασουντέβαν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα δήλωσε ότι «οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές» και απέδωσε τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις ανακοινώσεις για μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στο καλό «προφίλ» ασφάλειάς τους έως τώρα και στις θετικές ή ουδέτερες εμπειρίες των συγγενών και φίλων που ήδη εμβολιάστηκαν.
«Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, μπορώ να νιώσω ότι η αισιοδοξία εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό», ανέφερε η ειδική στην επιστήμη της Συμπεριφοράς, Σάρα Τζόουνς, του Imperial.