#actΟut: Ένα μανιφέστο γερμανών ηθοποιών για την σεξουαλική ταυτότητα
To εξώφυλλο του περιοδικού της Süddeutsche Zeitung κινείται αυτή τη φορά στα χνάρια ενός παλιού εξώφυλλου που έμεινε στην ιστορία. Το 1971 το γερμανικό περιοδικό Stern κυκλοφόρησε με φωτογραφίες 374 διάσημων και μη γυναικών στο εξώφυλλο, οι οποίες δήλωναν δημόσια: «Κάναμε έκτρωση». Με τον τρόπο αυτό αντιτάχθηκαν στην αμφιλεγόμενη παράγραφο 218 του Ποινικού Κώδικα, η οποία έκρινε τις αμβλώσεις -σχεδόν δίχως καμία εξαίρεση- ως ποινικό αδίκημα. Η εκστρατεία προκάλεσε όχι μόνο τεράστια αίσθηση σε εθνικό επίπεδο ανοίγοντας επίσημα τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, αλλά οδήγησε εν τέλει στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.
Οι προσδοκίες των ηθοποιών που συνυπογράφουν το εν λόγω μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί» και με το hashtag #actout είναι εξίσου μεγάλες. Με την δημοσιοποίηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας επιδιώκουν μεγαλύτερη προβολή όλων των ΛΟΑΤΚΙ+, που, ενώ είναι παρόντες στην κοινωνία, εξακολουθούν να μην καταλαμβάνουν τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο λόγο. Μάλιστα, το μανιφέστο έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ εκείνων και στα ελληνικά.
Σε μια πολυσέλιδη συνέντευξη στο περιοδικό της Süddeutsche Zeitung, έξι από τους εμπνευστές της εκστρατείας μίλησαν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους στη βιομηχανία του θεάματος, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Πολλές από τις δηλώσεις τους δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά εξακολουθούν να είναι σοκαριστικές: Αναφέρονται κυρίως στο πόσο λίγα ήταν τα πρότυπα που είχαν στη διάθεσή τους ως νέοι. Πόσο συχνά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους τους ζητήθηκε να παίξουν ένα ρόλο πιο «straight» – επίσης εκτός σκηνής, να μην αναφερθούν στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή να μην τους συνοδεύσουν οι πραγματικοί τους σύντροφοι στο κόκκινο χαλί. Οι εμπειρίες τους καθιστούν σαφές με πόσο καταπιεστικό τρόπο, ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζει η σεξουαλικότητα τα δημόσια πρόσωπα – εφόσον αυτή δεν ταιριάζει με το φαινομενικά κυρίαρχο ρεύμα.
«Η ποικιλομορφία είναι εδώ και πολύ καιρό μια κοινωνική πραγματικότητα στη Γερμανία. Αλλά αυτό εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζεται επαρκώς στις πολιτιστικές μας αφηγήσεις», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το μανιφέστο. Και οι ηθοποιοί που βρίσκονται πίσω από το #actout διεκδικούν με την εκστρατεία τους μεγαλύτερη προβολή του ζητήματος.
Αλλά αν η κοινωνία είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, τότε ποιοι είναι εκείνοι που φρενάρουν την ποικιλομορφία της στη γερμανική βιομηχανία του θεάματος; Για τον ηθοποιό Κόνσταντιν Λίκε πρόκειται για εκείνους που βρίσκονται πίσω από την λήψη των αποφάσεων: «Οι συντάκτες και οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν το θάρρος να απεικονίσουν την πραγματικότητα όπως είναι». Και σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο δρόμος μέχρι να αλλάξουν αυτές οι δομές φαίνεται ακόμη μακρύς.
Το μανιφέστο #actout κλείνει ως εξής: «Ανυπομονούμε για όλες τις νέες ιστορίες που θα μπορέσουμε μαζί να αφηγηθούμε και να αναπαραστήσουμε. Ο κόσμος αλλάζει, όλες και όλοι συμβάλουμε σε αυτή την αλλαγή». Δυνατότητες υπάρχουν άλλωστε πολλές και οι γερμανοί ηθοποιοί δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν όσους προτίθενται να κάνουν το μεγάλο βήμα στη βιομηχανία του θεάματος. Μένει απλά οι τελευταίοι να το πάρουν απόφαση.
Πηγή: DW