Παρασκήνιο: Lockdown έως τον Απρίλιο – Τι κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, πώς φθάσαμε στην απόφαση – Ποιοι υπουργοί “διαφώνησαν”
Μέσα σε τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση προχώρησε δύο φορές στην αυστηροποίηση των μέτρων δείχνοντας πως δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα ημίμετρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την διασπορά της πανδημίας που πλήττει κυρίως την Αττική. Το Μαξίμου δεν άκουσε τις φωνές των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν άμεσα την επιβολή ενός αυστηρού lockdown και δεν θορυβήθηκε από την 9ωρη σύσκεψη των ειδικών ώστε να πάρει ο πρωθυπουργός την πολιτική απόφαση.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Έστω και αργά ο πρωθυπουργός αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων, επιστρέφοντας στην επικοινωνιακή τακτική των τηλεοπτικών μηνυμάτων που είχε εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα.
Η απόφαση ήταν ουσιαστικά ειλημμένη πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα για Κύπρο και Ισραήλ και ανέμενε τα τελευταία στοιχεία για να προχωρήσει στις τελικές ανακοινώσεις.
- «Απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση» είπε ο πρωθυπουργός θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσει την καθυστέρηση που υπήρξε στην αυστηροποίηση των μέτρων.
Εκείνο που τρόμαξε το Μαξίμου ήταν η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική που χθες έφτασε τα 750 σε σύνολο 1526, η ασφυκτική πίεση που αρχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας με το 70% των ΜΕΘ στα νοσοκομεία να έχει καλυφθεί αλλά και η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Πορτογαλία κάτι που παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα.
«Οι επιθέσεις του Κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία».
Ωστόσο υπέρ του αυστηρού lockdown δεν ήταν όλοι απολύτως σύμφωνοι καθώς πληροφορίες θέλουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομία Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Ανάπτυξη Άδωνι Γεωργιάδη να προσπαθούν όλο το προηγούμενο διάστημα να είναι να κρατήσουν όσο μπορούσαν την αγορά ανοικτή.
- Το νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου φέρνει τους καταστηματάρχες σε απόγνωση με τα «λουκέτα» συνεχώς να αυξάνονται καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στην άνιση μάχη που δίνουν με τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός το σύστημα «ακορντεόν» που στην πράξη αποδείχθηκε αναποτελεσματικό θα συνεχιστεί μετά το lockdown.
- «Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά».
Παράλληλα υπεραμύνθηκε της απόφασης να ανοιγοκλείνουν τα καταστήματα.
- «Ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη».
Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτήρισε το νέο lockdown μετά από 3 μήνες lockdown επισφράγιση της κυβερνητικής αποτυχίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από τον ιό της αλαζονείας και δεν κατανοεί τις δυσκολίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέτυχε στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου:
- «Ο αριθμός των μοριακών τεστ υπολείπεται ώστε να υπάρχει μία πραγματική εικόνα στους ειδικούς. Δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Να τριπλασιαστούν τα τεστ, να μη γίνονται σαν σε λοταρία αλλά στοχευμένα, εκεί που υπάρχει η υποψία ότι υπάρχουν κρούσματα. Το ζήτημα είναι όταν θα ανοίξουν τα σχολεία να ανοίξουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, με σοβαρά μέτρα προστασίας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους εργαζόμενους στη μοίρα τους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε έχει αρχίσει ήδη η φθορά της κυβέρνησης.
- «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η φθορά. Και ξέρετε, όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα κανείς να στηρίζεται ούτε στην επικοινωνιακή υπεροπλία, ούτε στην επικοινωνία. Μόνο στην ουσία μπορεί κανείς να στηριχθεί και όχι στην επικοινωνία».