Ο Τραμπ δεν δικάζεται μόνο για την εισβολή στο Καπιτώλιο – Ο στόχος των Δημοκρατικών στη δίκη που ξεκινά
Ξεκινά στη Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται από τη Βουλή για δεύτερη φορά σε δίκη και ο πρώτος που υποβάλλεται σε αυτήν τη διαδικασία έχοντας πλέον αποχωρήσει από το αξίωμα.
Τέλος, είναι ο πρώτος που δικάζεται με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, καθώς οι βουλευτές τον έκριναν με 232 ψήφους υπέρ και 197 κατά ηθικό αυτουργό της πρωτοφανούς εισβολής φανατικών ακροδεξιών στο Καπιτώλιο, η οποία προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, την ομηρία των βουλευτών για ώρες μέσα στο κτίριο, βανδαλισμούς και μια ανεξίτηλη κηλίδα στην εικόνα της περίφημης αμερικανικής δημοκρατίας.about:blank
Η προσφάτως δημιουργηθείσα ομάδα υπεράσπισης του τέως προέδρου -καθώς δεν βρισκόταν εύκολα δικηγόρος που να θέλει να αναλάβει την υπόθεσή του- ισχυρίζεται πως η δίκη είναι αντισυνταγματική αφού ο Τραμπ δεν βρίσκεται πια στην κυβέρνηση. Χθες μάλιστα, σε νέο ανακοινωθέν της, δήλωσε πως η κατηγορία που τον βαραίνει δείχνει «την ολοένα μεγαλύτερη δίψα των Δημοκρατικών για πολιτικό θέατρο» και τη χαρακτήρισαν «επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα».
- «Τα στοιχεία για τη συμπεριφορά του Τραμπ είναι συντριπτικά. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για τις πράξεις του», απάντησε η ομάδα των βουλευτών που έχουν αναλάβει τον ρόλο των εισαγγελέων στη Γερουσία και οι οποίοι θα πρέπει να πείσουν το Σώμα για την ενοχή του τέως προέδρου. Κανένας δεν ξέρει ακόμα πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Ολοι πάντως πιστεύουν πως θα είναι πολύ συντομότερη από την προηγούμενη δίκη για τις αθέμιτες πιέσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση για ίδιον όφελος που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.
Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στη δίκη, αλλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από το γκολφ κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Αρκετά ήσυχος μάλλον, καθώς γνωρίζει ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να βρεθούν 17 αποστάτες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να σχηματιστεί η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την καταδίκη του. Ηδη 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε ψήφισμα που υπέβαλε ο Ραντ Πολ από το Κεντάκι στο οποίο υποστηρίζεται ότι η δίκη από μόνη της είναι αντισυνταγματική και δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί καθώς «δεν βγαίνουν τα νούμερα».
Ο σκοπός των Δημοκρατικών, μια και ο Τραμπ δεν είναι πια πρόεδρος, είναι να μην μπορέσει να ξαναβάλει υποψηφιότητα για κανένα αξίωμα. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, η Γερουσία μπορεί στη συνέχεια να εγκρίνει με απλή πλειοψηφία απόφαση που θα του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ψηφοφορία μπορεί να γίνει και χωρίς να προηγηθεί καταδίκη επικαλούμενοι τη 14η τροποποίηση του Συντάγματος. Αρκετοί όμως πιστεύουν πως μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτήσει έναν νομικό και δικαστικό κυκεώνα.
Δημοσκόπηση του ABC News και του Ινστιτούτου Ipsos δείχνει ότι το 56% των Αμερικανών είναι υπέρ της καταδίκης του Τραμπ στη Γερουσία και της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και το 43% κατά. Υψηλότερο ποσοστό, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, από το αντίστοιχο κατά την περυσινή παραπομπή του τέως προέδρου. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ που δείχνει τους Αμερικανούς κομματικά διχασμένους ως προς το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με αυτό, μόνο το 11% των Ρεπουμπλικανών επιθυμεί να καταδικαστεί ο Τραμπ από τη Γερουσία, σε αντιδιαστολή με το 92% των Δημοκρατικών.
Πάντως, ένας άλλος σοβαρός λόγος για τον οποίο θα άξιζε να δικαστεί ο Τραμπ είναι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 462.000 Αμερικανούς.
- «Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι ακόμα πιο τρομακτική απ’ ό,τι νομίζαμε», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS αναφορικά με τη διαχείριση του προκατόχου του και ειδικότερα σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παραδέχτηκε μάλιστα πως θα είναι δύσκολο να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες ώς το καλοκαίρι.
Την Κυριακή οι ΗΠΑ κατέγραψαν άλλους 1.276 θανάτους και 88.044 νέα κρούσματα. Τα ημερήσια κρούσματα ήταν για πρώτη φορά μετά τις 2 Νοεμβρίου κάτω από 100.000, ωστόσο ο συνολικός αριθμός τους εκείνη τη μέρα ξεπέρασε τα 27 εκατομμύρια. Παρά τη μικρή αποσυμπίεση που παρατηρείται εδώ και κάποιες μέρες, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή απέναντι στην όποια χαλάρωση εξαιτίας των νέων, ακόμα μεταδοτικότερων μεταλλάξεων και ειδικά της βρετανικής που έχει πια εξαπλωθεί σε πολλά σημεία των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Guardian, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν από τις πιο αναπτυγμένες υποδομές στον κόσμο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των γονιδιωμάτων, υστερούν κατά πολύ στην ιχνηλάτηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, κατατάσσονται στην 43η θέση παγκοσμίως. «Μολονότι ορισμένα εργαστήρια ακολουθούσαν εξειδικευμένα προγράμματα ιχνηλάτησης χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, δεν καθιερώθηκε ποτέ ένα εθνικό συστηματικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Επρεπε να φτάσουμε στον Νοέμβριο», συνέχιζε το ρεπορτάζ, «ώσπου να αρχίσουν τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να λαμβάνουν τακτικά δείγματα από ασθενείς με Covid-19 από κρατικά εργαστήρια. (…) Οι ειδικοί είπαν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η απουσία ενός εθνικού προγράμματος ιχνηλάτησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης».